Fehérlófia (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum)

Megújult a Fehérlófia

Elkészült Jankovics Marcell kultfilmjének, a minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választott Fehérlófiának a felújított változata, melyet július végén már be is mutattak a montreáli Fantasia filmfesztiválon. A magyarországi premiert szeptember elején a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tartják szeptember első hetében. Jankovics második egészestés filmje 1981-ben készült, az alkotás akkor elsősorban nemzetközi elismerést hozott. A rendező saját mesét, történetet keresett; olyat, amely az örök körforgáson, a ciklikusságon alapszik, mindezt különleges színvilágra építő dramaturgiával valósította meg.
Az 1984-ben Los Angelesben megrendezett animációs olimpián minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választott magyar alkotás teljes körű, 4K felbontású digitális restaurálása és világforgalmazása a Magyar Nemzeti Filmalap és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében valósult meg. Az 1981-ben bemutatott Fehérlófia cselekménye az avar, hun és magyar mondavilág jelképtárából építkezik, szereplői kozmikus-természeti archetípusokat jelenítenek meg.
„Ez külföldön a legsikeresebb filmem. 1982-ben Ottawában, ahol a fesztivál zsűrijében voltam, versenyen kívül vetítették. A kanadai animációsfilm-rendező Frédéric Back, aki akkor a fesztivál fődíját nyerte és az amerikai filmkritikus, Charles Solomon zsűritársamnak köszönhettem, hogy a Fehérlófia felkerült arra a listára, ahonnan 1984-ben beválasztották minden idők legjobb animációs filmjei közé." – idézi fel Jankovics Marcell második egészestés filmje nemzetközi sikerét.
A pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek. Feltűnőek a villámlásszerű alakzatok és mandalaszerű kompozíciók. A film hangzásvilága is rendkívüli, hiszen a kevés emberi párbeszédet ambientszerű effektusokból álló kísérőzene egészíti ki. Az egyetemes igazságokat megfogalmazó mitikus történetet a film egyúttal aktualizálja is: a hernyótalpas tanksárkány vagy a szmogban úszó felhőkarcoló-rengeteg az atomkorszakra és az ökokatasztrófákra utal. A Fehérlófia korabeli fogadtatásáról Jankovics így vall: „Eredetileg magyar népmesének készült, az észak-amerikai siker elsősorban a pszichedelikus hangulatot árasztó színvilágnak és az ezoterikus zenének szólt. Vajda István zenéje még a tibeti lámákra is utalt – és ez divat lett akkoriban. Ezért is szokták a Fehérlófiát a Beatles-filmekkel összefüggésbe hozni. Sokan kérdezték, hogy használtam-e alkotás közben tudatmódosító szereket. Nagy kultusza lett a Fehérlófiának, rajongói tábor alakult ki körülötte: például egy kolumbiai, heavy metal rajongó – erre a zenére elképesztő »saját művet« csinált a filmből. A Bëlga nevű magyar zenekar pedig elrappelte az egészet. Mindezek megtalálhatók az interneten."

A film képének restaurálása az amerikai Arbelos munkája, a fényelés és a hangrestaurálás a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmlabor igazgatóságán készült. A felújított Fehérlófia magyarországi premierje a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton ingyenes szabadtéri vetítésén lesz a Szent István-bazilika előtt szeptember első hetében.

Forrás: fidelio.hu/MTI
8 अगस्त, 2019  |  jankovics marcell fehérlófia