KAFF 2017: az animáció ünnepe Kecskeméten

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon gazdag merítés látható az elmúlt két év magyar animációsfilm-terméséből. 36 rövidfilm, 25 televízió-sorozat epizód, 22 diákfilm és 33 alkalmazott animáció került a versenyprogramba. A fesztiválkedvencek mellett számos mesefeldolgozás és történelmi témájú animációk is peregnek a KAFF-on június 21. és 25. között. A Filmfesztivál díszvendége ezúttal Ausztrália lesz.
A KAFF és a vele párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál magyar és európai versenyprogramjában az elmúlt két év termésének legjavát mutatja be, de információs és retrospektív programmal is várja a közönséget. Mikulás Ferenc, a KAFF igazgatója kiemelte: a fesztiválon idén már európai televíziós sorozatok is versenyeznek. A versenyprogramok zsűrijeiben Dennis Tupicoff ausztrál, Alekszej Alekszejev orosz, Hanan Kaminski izraeli, Abi Feijo portugál, Szejed Alireza Golpajegani iráni animációs rendezők és Kreet Paljas, az Anilogue Animációs Filmfesztivál programigazgatója is részt vesz a magyar zsűritagok mellett.
A programban szerepelnek például a legrangosabb fesztiválokon is díjazott animációs rövidfilmek, mint Bucsi Réka LOVE-ja, A nyalintás nesze Andrasev Nadjától vagy Tóth Luca Superbiája. Jankovics Marcell Arcmás című rövidfilmjét nevezte, és tévésorozata is (Az Árpádok emlékezete / A keresztesek Magyarországon) részt vesz a versenyben.
A panoráma szekciók keretében vetítik a Cartoon d'Or díjnyertes filmjeit, az Annecy Filmfesztivál 2015-ös és 2016-os legjobbjait, a Visegrádi Animációs Fórum fiatal tehetségeinek filmjeit, továbbá válogatást a Stuttgarti Animációs filmes mustráról, valamint iráni, spanyol, kínai animációs rövidfilmes összeállításokat. A magyar panoráma program keretében a MOME Anim válogatása is látható lesz. A fesztivál vendége lesz a magyar származású Alexander Juhász, A kis herceg 2015-ös adaptációjának karaktertervezője.


A KAFF retrospektív vetítésekkel tiszteleg a műfaj nagy alakjai: az orosz Fjodor Hitruk, a cseh Jirí Brdecka, valamint Dargay Attila, Szabó Szabolcs, Foky Ottó, Csermák Tibor, Gyulai Líviusz és Szoboszlay Péter előtt. A reformáció 500. évfordulójára emlékezve bemutatják Richly Zsolt Luther Márton életéről szóló rajzfilmsorozatának öt epizódját, amelyből a Ráday Múzeumban kiállítás is nyílik, de Gyulai Líviusz, Homolya Gábor és Ulrich Gábor tárlatait is megtekinthetik az érdeklődők a fesztivál ideje alatt.
A nagyközönség számára a főtéren idén is lesznek esti vetítések. Dargay Attila tiszteletére vetíti a fesztivál a digitálisan felújított Vukot, a Kodály-évfordulóra tekintettel pedig egy igazi klasszikus, a Háry János is szerepel a programban, ezt követi a külföldi koprodukcióban készült, Oscar-díjra jelölt A vörös teknős.


 
Az animációs szakirodalom újabb fontos kötetekkel bővült. A 13. KAFF-on Varga Zoltán A magyar animációs film című kötetét, Giannalberto Bendazzi Animáció: Egy világ történelme című könyvét, Kollarik Tamás és Fülöp József Animációs körképét, valamint Orosz István Szent Rinocérosz gyermekei című albumát is bemutatják. A szakmai programok keretében ismét megrendezik a Mozgókép kultúra a kistelepüléseken – KönyvtárMozi konferenciát, melyen az elmúlt két év eredményeit értékelik a program létrehozói és fenntartói.
A KAFF programjához kapcsolódva idén ötödik alkalommal rendezik meg a nem professzionális animációsfilm-készítők versenyét, a SZAFT-ot, melyre három kategóriában lehet jelentkezni. A nevezett alkotásokat szakmai zsűri bírálja el, a fesztivál szakmai támogatója a Daazo.com rövidfilmes portál.

A Magyar Művészeti Akadémia kiemelt figyelmet fordít az animációs műfajra, a KAFF megrendezését főtámogatóként több mint 7 millió forinttal segíti.
A KAFF TÖRTÉNETE
Fesztiváltörténet (1985–2017)
 
Az elhatározás, hogy a magyar animációnak és egyben Kecskemét városának fesztivál kell, már negyven éve, a Pannónia Stúdió kecskeméti műterme megalakulásakor megszületett, abban a korszakban, amelyet a magyar animációs filmgyártás aranykoraként szokás definiálni. Az 1971-ben alapított műterem és a dinamikusan fejlődő megyeszékhely által közösen szervezett első hazai animációs filmszemlére azonban a nyolcvanas évek közepéig, egészen pontosan 1985-ig várni kellett.
A szemléből 1993-ban fesztivál lett, amely már nemcsak a legfrissebb hazai alkotások bemutatására korlátozódott, hanem egyre több, külföldi filmeket is bemutató programmal bővült, 1996-tól pedig külön versenyprogramban indulnak a legfrissebb európai animációs játékfilmek. 2005-ben a korábban háromévente megrendezett KAFF biennálévá avanzsált.
A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idei díszvendége a hetedik kontinens. Ausztrália animációs filmművészete a magyarhoz hasonlóan több mint százéves múltra tekint vissza. Az ausztrál animáció kezdetének a neves karikaturista, Harry Julius Cartoons of the Moment című, 1915-ös anti-német propaganda rövidfilmjeit tekintik, melyeket a mozikban az egészestés filmek előtt vetítettek. Az ausztrál animáció pionírja mégis Eric Porter, aki Disney munkásságának rajongójaként Sydneyben alapította meg csaknem 50 évig működő stúdióját. Itt készült a Marco Polo Vs the Red Dragon című mese 1972-ben. Az első 3D animációt Slip Slop Slap címmel Alexander Stitt készítette 1983-ban, a Grendel Grendel Grendel alkotója, utóbbit az idei KAFF közönsége is láthatja majd. Az 1981-ben készült másfél órás mese az ősi Beowulf-történetet meséli el, ám a Monty Python-filmeket idézve. A magányos és filozófikus alkatú szörny az emberiség butaságán lamentál, időnként felfalva egy-egy képviselőjét.
A KAFF a színpompás ausztrál animáció legjavát mutatja be, az Oscar-díjas alkotásoktól a kilencvenes évek legjobb női animációin át a legfrissebb fesztiválnyertesekig. A magyar versenyszekció zsűrijének ausztrál tagja Dennis Tupicoff animációs rendező.
16 जून, 2017  |  orosz istván jankovics marcell gyulai líviusz animáció kaff