2019. november 27. | 18.00 – Egy asszony két vétkecskéje | Kóka Rozália előadóestje

Kóka Rozália népművész, előadóművész, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagjának előadóestje a Pesti Vigadóban – koncert és kamarakiállítás, bukovinai székely, gyimesi és moldvai népi szerelmes történetek. Kóka Rozália bukovinai székely, gyimesi és moldvai csángó népi szerelmes történetekből szerkesztett műsorában a szerelem „arcait" vonultatja fel a fergetegesen vidámtól a tragikusig.

2019. november 26. | 15.00 – Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 | kiadványbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Magyar Katolikus Rádió Zrt. Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 című hangoskönyvének bemutatója és az ehhez kapcsolódó szakmai beszélgetés. Helyszín: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Áldásy-palotájának kandallós díszterme (1013 Budapest, Krisztina krt. 57. I. emelet).

2019. november 25. | 17.00 – Győri Balett 40 | könyvbemutató

Az immáron 40 éves Győri Balett történetét és szellemiségét mutatja be az MMA Kiadó reprezentatív jubileumi kiadványa Major Rita tánctörténész nagyívű tanulmányán, illetve a társulat elmúlt négy évtizedének legfontosabb szereplőit megszólaltató huszonnyolc interjún keresztül, rendkívül gazdag fotóanyaggal illusztrálva. A Magyar Művészeti Akadémia az MMA Kiadó gondozásában megjelenő Győri Balett 40 című album ünnepélyes bemutatását székházában, a Pesti Vigadó Déli termében tartja.

2019. november 25. | 9.30 – Nemzedékről nemzedékre – konferencia és népzenei koncert

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata Kobzos Kiss Tamás (1950–2015) előadóművész, zenetanár, az MMA néhai tagja által kezdeményezett „Nemzedékről nemzedékre" című konferenciasorozatának 2019. évi rendezvénye a Pesti Vigadóban. A konferenciát követően népzenei koncert várja az érdeklődőket.

2019. november 21. – Szabados György-nap

Szabados Györgyre (1939–2011) emlékezik november 21-én a Magyar Művészeti Akadémia. A kiváló zongoraművész – zeneszerző művészetét az avantgárd törekvések, az amerikai free jazz mellett a magyar népzene hagyománya is jellemzi. Munkásságát most könyvbemutatóval, kerekasztal-beszélgetéssel, filmvetítéssel, valamint koncerttel is felelevenítik.

2019. november 20. | 12.45 – Roger Scruton: A szépről | könyvbemutató

Miért szép a szép? Válaszok a kortárs angol konzervatív filozófia géniuszától. Roger Scruton az MMA Kiadó gondozásában megjelent könyvének bemutatóján (A szépről) dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára mond köszöntőt. A könyvet a Pars pro toto sorozat szerkesztői, dr. Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója, Falusi Márton kutató, az MMA MMKI munkatársa, valamint Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, esztéta mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

2019. november 20. – „Ágyúk és virágok" – Cziffra György emlékezete | konferencia

November 20-án Ágyúk és virágok" – Cziffra György emlékezete címmel a Cziffra Fesztivál és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete közös rendezésében először valósul meg nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, amely Cziffra György életművét három szempont szerint dolgozza fel. A rendezvényen hazai és nemzetközi kutatók, valamint pályatársak tekintik át a kutatás már meglévő eredményeit. A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2019. november 6-ától lehet az MMA-MMKI honlapján.

2019. november 20. | 11.00 – A 30 éves Kós Károly Egyesülés ünnepi konferenciája

A 30 éves Kós Károly Egyesülés ünnepi konferenciája, amit a Héttorony Fesztivál záró gálaelőadása követ 19.00 órától a Hagyományok Házában. A fesztivál támogatója a Magyar Művészeti Akadémia. A csatolt meghívó tartalmazza a Héttorony Fesztiválhoz kapcsolódó további kiállítások és események listáját.

2019. november 19. | 16.00 – Cseke Péter – Benedek Anna: Pomogáts Béla | Egy irodalomtörténész portréja – könyvbemutató

Az MMA Kiadó új könyvvel köszönti a 85 éves Pomogáts Bélát. A kötetet a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatják be, az eseményen részt vesz többek között Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, az MMA rendes tagja; Szörényi László irodalomtörténész, az MMA levelező tagja és Bertha Zoltán irodalomtörténész, az MMA levelező tagja.

2019. november 18. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Katona Katalin ötvösművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Katona Katalin ötvösművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. november 18. | 10.00 – Méregzöld – összművészeti konferencia a természetről mint problémáról

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete által szervezett konferencia célja követni az ökológiai gondolkodás (pl. Timothy Morton, Timothy Clark, Dipesh Chakrabarty, Eva Horn, Benjamin Bühler stb.) azon célkitűzését, hogy a természethez való viszonyulásunk mélyrétegeibe hatolva azokat a fogalmakat és rutinokat vizsgáljuk, amelyeket elsődlegesen aktivizálunk, valahányszor kísérletet teszünk az ökológiai krízis és katasztrófa megértésére.

2019. november 17. | 17.00 – Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2019 – gálakoncert

A Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása – diákok és felnőttek részére. Helyszín: Pesti Vigadó, az MMA székháza. A rendezvényt – ahogy a korábbi években – támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. november 16. | 19.00 – „Minden forrásom Belőled fakad" – Zenei és lelki készület a 2020. évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt

Horváth Márton Levente orgonaművész, zeneszerző (az MMA 2015/2016. évi ösztöndíjasa) és Csereklyei Andrea énekművész (az MMA 2014/2015. évi ösztöndíjasa) hangversenye a Felsővízivárosi Szent Anna-plébániatemplomban az MMA Zeneművészeti Tagozat szervezésében.

2019. november 15. | 17.00 – Kovács Péter emlékkiállítása Tatabányán

A Kortárs Galéria 2019. évi utolsó kiállítása Kovács Péter, Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikus- és festőművész, az MMA néhai tagja alkotásait mutatja be. A szervezés még a művész közreműködésével kezdődött, de váratlan halála miatt felesége és a szintén grafikus fia fejezte be a tárlatra szánt művek válogatását. Támogató: Magyar Művészeti Akadémia.

2019. november 14. | 19.30 – Szó • szín • játék – Aldo Nicolai: Hárman a padon

A Szolnoki Szigligeti Színház előadása a Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2019. november 14. | 17:30 – Építészklub – Bodonyi Csaba és Viszlai József

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit a Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A novemberi Építészklub építészpárosa Bodonyi Csaba, az MMA rendes tagja, aki Házak, települések tegnap és ma (képregény) címmel tart előadást, valamint Viszlai József, az MMA köztestületi tagja, aki HÁZAK – DILEMMÁK GONDOLATOK címmel osztja meg építészeti gondolatait. Az előadások után (és alatt) várják a szakmai, baráti hozzászólásokat, továbbá lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre.

2019. november 14. | 17.00 – Élőfolyóirat – A Közös Út – Kethano Drom

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság folyóiratának irodalmi estje a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóiratának bemutatóján (V. évfolyam, 5. szám) a Műcsarnokban.

2019. november 12. – Török–magyar művészeti és tudományos nap

Mi, magyarok nemcsak a Nyugat keleti határa vagyunk, hanem egy sajátos keleti múlttal bíró nép is. A Török–magyar művészeti és tudományos nap arra a területre koncentrál, ahol a legvilágosabb keleti hatások jelentkeztek kultúránkban; ez pedig a törökség és ezen belül is a népzenei hatások. A konferencia szervezője az MMA Művészetelméleti Tagozata (Sipos János vezetésével), az esti koncert a Gül Baba Örökségvédő Alapítvány együttműkődésével valósul meg.

2019. november 11. | 18.00 – Őszi Irodalmi Gála

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján vers- és prózaösszeállítások hangzanak el neves színművészek előadásában a Pesti Vigadóban. A műsort kiemelkedő magyar zeneszerzők művei teszik még emlékezetesebbé.

2019. november 10. | 19.30 – Születésnapos akadémikusok hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának hangversenye a kerek születésnapjukat ünneplő akadémikusai tiszteletére. Helyszín a Pesti Vigadó, az MMA székháza.

// ]]>