2019. október 2. – november 10. – Őszi lehalászás | M. Novák András képzőművész kiállítása

„Örök kérdéseink – világunk, életünk, múltunk, jövőnk vonatkozásában – még megvannak. A választ keresők – tudós, művész, filozófus, csupán csak gondolkodó emberek – fogynak. A válasz helyett profit motorja hajtotta, másodlagos fogyasztói, hedonista világot teremtett századunk. A »feleslegességig« szabaddá vált kortárs művész (becsülve, ismerve, szeretve a korábbi korok mesterségbeli értékeit) egy kereső, kérdező ember. Képi válaszaiban keresi, teremti a felejteni ítélt tartalmi értékeket: hitek, ideák, minőség, felelősség ideális befogadó formáját. Hogy a fogás, fogás a koron, a koromon (75 év) hogyan sikerült, az »Őszi lehalászás« című kiállítás mutatja a Vigadóban."
(M. Novák András képzőművész, az MMA rendes tagja)

2019. szeptember 30-tól – Válogatás a magyar animációs film történetéből

A Magyar Művészeti Akadémia filmklubja folytatódik! 2019. szeptember 30-tól október 28-ig, hétfő esténként 18 órakor a Premier Kultcaféban újabb tematikus válogatásokat láthatnak a nézők a magyar animáció legjobb alkotásaiból. A vetítések után dr. Varga Zoltán, a filmklub házigazdája meghívott alkotókkal, illetve szakértőkkel beszélget. A válogatás filmarchívumokból elővarázsolt ritkaságokat is bemutat, animáció és filmtudomány szakosoknak kihagyhatatlan!

2019. szeptember 30. | 19.00 – Az opera és operett gyöngyszemei

Bemutatkoznak Kiss B. Atilla növendékei

Kiss B. Atilla operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes, valamint elnökségi tagja, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, egyetemi oktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára. Operaénekesi karrierje mellett legalább akkora jelentőséggel bír oktatói munkája. A Pesti Vigadóban tanítványai mutatkoznak be: Süle Dalma, Pete Ádám, Drahos Evelin és Ninh Duc Hoang Long.

2019. szeptember 27. | 17:30 – Gulyás Gyula 75 – Cinema 64

Filmvetítés és beszélgetés Gulyás Gyula Balázs Béla-díjas filmrendezővel, az MMA rendes tagjával 75. születésnapja alkalmából.

2019. szeptember 27. – Kutatók éjszakája a Hild-villában

Újra Kutatók éjszakája a Hild-villában! A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza ingyenes programokkal vár mindenkit szeptember 27-én a XII. ker. Budakeszi út 38. szám alatt. A kutatóintézet kiállítással tiszteleg a Vitéz László mesékkel világhírűvé vált Kemény Henrik bábművész előtt. Kicsik és nagyok bejárhatják a Hild-villát Wesselényi-Garay Andor építésszel; Fehér Anikó karnaggyal és Windhager Ákos kultúrakutatóval pedig a zene, illetve a mitológia világában barangolhatnak.
Regisztrálni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon szükséges!

2019. szeptember 26. | 17:30 – Építészklub – Makovecz Műhelye két alkotó szemével

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit – az akkor még Kecske utcai, ma már Makovecz Imre utcai – Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A szeptember 26-i Építészklub az eddigiektől kissé eltérő módon egyazon témát jár körül: Makovecz Imre szellemi és építészműhelyét bemutatni a benne alkotók szemével. A szeptemberi klub építész-párosa Turi Attila, az MMA rendes tagja, az Építőművészeti Tagozat vezetője és Kravár Ágnes köztestületi tag.

2019. szeptember 25. | 18.00 – Könyvbemutató a Hitel-esten

A Hitel-est keretében kerül bemutatásra az MMA Kiadó kiadványa, Papp Endre Görömbei András monográfiája szeptember 25-én 18 órakor a MOM Kulturális Központban. A könyvet Papp Endre, a kötet szerzője és Falusi Márton költő, szerkesztő mutatja be.

2019. szeptember 24. | 19.00 – Furulyaszó | Juhász Zoltán és barátainak pásztorzenei hangversenye

Az első ábrázolások igazolják, hogy a pásztorkodó ember kezében ősidők óta ott van a furulya. Magyar pásztorok használatában gazdag változatosságban élt a hangszer napjainkig, szinte a nyelvterület egészén. A moldvai tilinkától a dunántúli hosszúfurulyán át a hatlyukú rövid furulya helyi változataiig terjedő skálán szinte a hangszer összes lehetősége megvalósul. A hangszerek gazdag változatosságához a rajtuk játszott zene, az előadásmód és a játékmód színgazdagsága társul. Ezt az ősi, sokszínű, mégis egységes zenei világot, dalait és dallamait szeretnék bemutatni a pásztorok zenéjének szerelmesei, továbbéltetői, a pásztorság és parasztság kezében található más hangszerek – a duda, a citera és a tekerő – társaságában, énekek kíséretében.
Juhász Zoltán népzenész, népzenekutató, az MMA rendes tagjának jubileumi estje a Pesti Vigadóban.

2019. szeptember 24. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Időutazás a restaurátorral: Szentkirályi Miklós Béla

Szentkirályi Miklós Béla Munkácsy-díjas, érdemes művész, az MMA rendes tagja, a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora. Beszélgetőpartnere
Lengyel László művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum főmuzeológusa, akinek segítségével a restaurátorművész bemutatja szakmájának szépségeit és nehézségeit, miközben sok érdekességet tudhatunk meg munkáiról, a gótikus szárnyasoltároktól Eszterházán – és a kastéyrestaurálási program egyéb helyszínein – át egészen a Munkácsy-trilógiáig.

2019. szeptember 23. | 17.30 – Ranódy László-emlékest

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 2019. szeptember 23-án emlékestet rendez Ranódy László Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró születésének 100. évfordulója alkalmából. Kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel elevenítik fel életművét. Az emlékesten az MMA székházában vetítésre kerül Árvácska című filmje (1976, 85'), Móricz Zsigmond kisregényének megrendítően szép feldolgozása. A Karlovy Vary Filmfesztiválon díjat nyert filmdráma operatőre Sára Sándor, a forgatókönyvet Elek Judit írta. A filmvetítést beszélgetés követi, a moderátor Szekfü András filmtörténész lesz.

2019. szeptember 22. | 18.00 – Operagála Gyöngyösön

A zene világnapja alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával ismét megrendezik Gyöngyösön az elmúlt években nagy sikert aratott operagálát. Művészeti vezetők: Miller Lajos és Rohonyi Anikó operaénekesek, az MMA tagjai. A belépődíjmentes est célja, hogy olyan nézők is eljuthassanak az eseményre – akár kisebb falvakból is –, akiknek nem lenne esélye az opera műfaját megismerni, az operairodalom mesterdarabjait élvezhetni neves művészek előadásában.

2019. szeptember 20. | 13.00 – Hamvas Béla és a hagyomány

A konferencia és kiállításmegnyitó megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

2019. szeptember 19. | 19.30 – Szó • szín • játék – Csurka István: Deficit

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

A Magyar Művészeti Akadémia Szó•szín•játék sorozatában 2019 őszén először Csurka István klasszikusát láthatják a nézők a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon, Szilágyi Tibor rendezésben.

2019. szeptember 19. | 18:30 – A XII. Ötvösművészeti Biennálé megnyitója

A kortárs magyar ötvösművészet legnagyobb országos tárlata, melyen közel ötven alkotó műve látható ékszertől a plasztikákig, érmektől a használati tárgyakig. Az ünnepi XII. Ötvösművészeti Biennále egyben tisztelgés Ady Endre munkássága előtt, valamint témája a szakralitás, a szakrális gondolatok megjelentetése e művészeti ágban. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztály által szervezett biennále hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Klebelsberg Kultúrkúriában.

2019. szeptember 18. – november 17. – Lajta Gábor | Az ajtón túl – Festmények 1985–2019

A „konceptuális retrospektív" kiállítás a Műcsarnok három termében Lajta Gábor festészetének jellegzetes darabjait mutatja be. Nem évről évre, hanem a különböző korszakok munkáinak egymáshoz viszonyulása mentén, hogy láthatóvá tegye az ismétlődéseket, a módosult visszatéréseket. A kiállításban a műtermi modellek után festett aktképek, az akttéma „mitológiai" akvarelljei, a koncert- és éjszakai képek nagy és egészen kis méretű darabjai szerepelnek, valamint egy válogatás Az oroszlán nyelve című sorozat darabjaiból. Ezek mellett még látható lesz néhány a 32 éve be nem mutatott geometrikus festmények közül, egy fotósorozat egy, mára megsemmisült nagyméretű objektről (Festett ajtó), valamint egy 1985-ös hiperrealista konceptuális önarckép.

2019. szeptember 18. – Életet az énekbe | Bárdos Lajos-konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete konferenciát szervez Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós születésének 120. évfordulójára. A konferencia helyszíne a Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza. Előadók: Brückner Huba, B. Horváth Andrea, Döbrössy János, Kollár Éva, Fehér Anikó, Sapszon Ferenc, Tardy László, Ordasi Péter, Windhager Ákos.

2019. szeptember 17. | 9.00 – A KERESZT – 13. SZÉK Szakrális építész–belsőépítész konferencia

A konferencia az Ars Sacra Fesztivál programsorozat része. Köszöntőt mond: prof. em. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke; Krizsán András DLA, a MÉSZ elnöke; Csapó Balázs Tamás, a BÉK elnöke és Dragonits Márta, Ars Sacra Alapítvány elnöke. A konferencia szervezője: Ars Sacra Alapítvány, szakmai szervező: Rainer Péter építész-belsőépítész. Közreműködik: Sipos Mihály népzenész, az MMA rendes tagja és a Schola Gregoriana Budapestinensis Béres György vezetésével.

2019. szeptember 16. | 17:30 – Jovián György festőművész kiállítása Nagyváradon

Jovián György És az idő megy… című kiállításának megnyitója a Körősvidéki Múzeumban (Nagyvárad, Armatei Române u. 1/A). A kiállítás egyben visszatekintés a romániai születésű, Munkácsy-díjas festőművész, az MMA rendes tagja munkásságára.

2019. szeptember 16. | 16:00 – Hager Ritta: Evezz a mélyre!

Hager Ritta textilművész, a nemzet művésze Evezz a mélyre! című kiállításának megnyitója Vácott az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán az Ars Sacra Fesztivál keretében. A korábban Munkácsy-, Kossuth-, Pro Cultura Christiana-díjjal is kitüntetett iparművész, textiltervező, gobelinművész a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a magyar és az egyetemes textilművészet kiemelkedő, meghatározó egyénisége.

// ]]>