Olvasópróbán a Pécsi Nemzeti Színházban Fotó: Körtvélyesi László

Mozart közelében

Útközben Rátóti Zoltánnal

November utolsó napján több produkcióval vendégszerepelt a Kaposvári Csiky Gergely Színház társulata a Nemzeti Színházban. A két teátrum közötti együttműködésről Rátóti Zoltánt, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetőjét, a kaposvári társulat igazgatóját kérdeztük.
– Ha úgy tetszik, a Nemzeti Színház akár „hazai pályának" is tekinthető az ön számára, hiszen tagja volt a társulatnak, mielőtt Kaposváron igazgató lett. Januárban az Árnyország című kaposvári előadás főszereplőjeként már visszatért a Nemzetibe, november 30-án azonban több előadásukat is láthattuk ugyanott. Visszahúzta a szíve a fővárosba?
– Mindig örömmel térek vissza, hiszen a Nemzetihez számos szép szakmai emlék fűz. Valóban az Árnyország című dráma sikerén felbuzdulva éltünk az együttműködés lehetőségével, amelyet Vidnyánszky Attila kínált számunkra, hogy rendezzünk egy napot, amelyen a kaposvári társulat több előadással is bemutatkozik a fővárosban. Igyekeztünk minden korosztálynak a kedvében járni, vidámságot és drámai mondanivalót egyaránt nyújtani a közönségnek. A legnagyobb várakozás alighanem a nagyszínpadon bemutatott Augusztus Oklahomában című darabot előzte meg, amelynek főszerepét Udvaros Dorottya játssza. A Kaszás Attila Teremben Gareth Armstrong Shylock című monodrámáját adta elő Hunyadkürti György. A gyerekek kedvéért a Gobbi Hilda Színpadon volt látható Bagossy László A sötétben látó tündér című mesebeszéde, a tündért Csonka Ibolya alakította. Jómagam pedig lemezbemutató koncerten léptem színre zenekarommal ugyancsak a Gobbi Hilda Színpadon. Az együttműködés folytatásaképpen februárban a Gát című előadással újfent vendégeskedni fogunk Vidnyánszky Attiláéknál. 
– Folyamatosan ingázik a főváros és Kaposvár között, nagyon elfoglalt lehet, nyilván jóleső érzéssel töltötte el, hogy most civilben, hangszerrel a kézben „a muzsikus Rátóti Zoltán szerepét" alakíthatta.
– Imádom a zenét, de a sok elfoglaltság miatt valóban egyre kevesebb időm van rá. Ezért hiába készült el nyáron a Köztünk marad című lemezünk, a bemutatóra még csak most kerülhetett sor. Igaz a Nemzeti Színházban, ami azért nagydolog. Remélem, sok hasonló fellépésre nyílik még lehetőségünk a zenekarral.
– Ha már szóba hoztam, hogy folyton úton van, ezentúl Pécs is szerepelni fog a rendszeres úti céljai között. Miért?
A Pécsi Nemzeti Színházban december 11-én mutatjuk Peter Shaffer Amadeus című művét. Salierit az idősödő udvari komponistát alakítom. Mindig jó Mozart közelében lenni! Még Salierinek is jó lenni Mozart közelében. Számomra pedig öröm, hogy ismét a pécsi társulattal próbálhatok egy kitűnő színdarab remek szerepében. Mozart tökéletessége az ihlető erőnk a próbafolyamatban. Találkozzunk Mozart közelében!
December 7, 2015  |  rátóti zoltán