2016. május 23. (hétfő) 17.00
Vigadó Galéria földszint, a Könyvtár előtti tér
(1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

Kemény Henrik öröksége

A Kemény Bábszínház képeskönyve — könyvbemutató  a Vigadóban 

Szervusztok, pajtikák! Hallottátok, hogy mostantól egy kivételesen szép kötet gazdagítja a hazai könyvkiadás palettáját, amelyet már kézbe venni is csupa öröm? Hogy közel félezer fotóval, eredeti dokumentumok fakszimile változatával, tanulmányokkal és szövegkönyvekkel megjelent A Kemény Bábszínház képeskönyve?
Némi stílustöréssel valahogy így állítana cégért Vitéz László annak a csodaszép kiadványnak, amely Kemény Henrik születésének 91. évfordulójára jelent meg. Hihetetlen, hogy az elmúlt század egyik legnagyobb és legismertebb magyar bábosa már lassan öt éve nincs közöttünk! Pedig akik valaha látták az ujjain táncolni Vitéz Lászlót, azoknak emlékezetében még most is ott cseng a hangja. De akik nem látták, azok is ismerik Vitéz Lászlóját, az ördög és a halál „elcsupikálásának" történeteit, jellegzetes szófordulatait, mert a kis piros sipkás alak mára közkincsé lett, és tucatnyi bábos élteti tovább. Mégis kevesen tudják, hogy a Kemény Henrik révén megismert bábjátékok az édesapja, Korngut Kemény Henrik tollából származnak. Lehet, hogy részben ő is az apjától, Korngut Salamontól örökölte őket, mindenestre ő jegyezte le Az elásott kincset, Az elátkozott malmot és más történeteket.
Kemény Henrik visszaemlékezését, amelyben többször is megható szavakkal emlékezik meg a „Papáról", 2012-ben adta közre a Korngut-Kemény Alapítvány, Életem a bábjáték bölcsőtől a sírig. Egy vásári bábjátékos, komédiás önarcképe címmel. A vásári bábos dinasztiának emléket állító memoár egy könyvsorozat, a Kemény-kötés első darabja lett, amelynek folytatása a frissen napvilágot látott kötet: A Kemény Bábszínház képeskönyve. Korngut Kemény Henrik színházteremtése.
A pazar kiállítású album egy így egyben sehol máshol nem látható „kiállításon" és „archívumon" kalauzol végig több mint 600 oldalon, négy nagy fejezetben. „A bábok képeskönyve" a családi hagyatékban lévő bábok közül 64 kesztyűs báb és 38 marionett fényképét és részletes leírását tartalmazza. „A Kemény Bábszínház képeskönyve" a család bábos múltjához kötődő dokumentumok fotóit tárja elénk, köztük több mint száz éves engedélyeket, lenyűgöző, a Papa által készített tervrajzokat, előadásnaplókat és a népligeti mutatványosság hajdani pillanatképeit. „A Korngut-Kemény család képeskönyve" végigvezet a Kemény Henrik felmenőihez kötődő képi emlékeken, a fotók formájában közölt iratok pedig megrendítően tárják elénk a történelem hányattatásainak túlélésére törekvő, a családja megmaradását szem előtt tartó, ám a törvényerőre emelt embertelenségbe belepusztuló művész, Korngut Kemény Henrik drámáját. Szinte áradnak az érzelmek és a hangulatok ebből a két fejezetből, és ragad minket magával a múlt, minden szépségével, önfeledtségével és reményével, félelmével, kényszerhelyzeteivel és szomorúságával együtt! Végül „A Kemény Bábszínház írásos hagyatékának gyöngyszemei" a fakszimile és átiratos formában is közölt kuriózumok (Korngut Kemény Henrik útinaplója 1911-es észak-amerikai kivándorlási kísérletéről, illetve nagy ívű tanulmánya A bábjáték technikájáról) mellett öt bábjáték kéziratát is közreadja, hasonlóképp kétféle módon. A fejezet végén dokumentált további húsz szövegkönyv és szövegtöredék pedig ízelítőt ad a Kemény-kötés további kiadványainak tervezett tartalmából is.
A Kemény Bábszínház képeskönyve gyönyörű ajándék a bábosok, a bábművészetet szeretők és a Kemény Henriket tisztelők népes táborának. A Vitéz Lászlót hungarikummá tevő családnak méltó emléket állító kötet pedig csendes, szerény, könnyet és kacagást is fakasztani képes adomány a nemzeti kultúrának. Amire reményeink szerint Heni bácsi is büszke lenne, ha a Lájszló által oly sokszor elcsépelt halál 2011 novemberében nem eszelt volna ki más tervet.


 
A Kemény Bábszínház képeskönyve
Korngut Kemény Henrik színházteremtése
 
A Korngut-Kemény Alapítvány sorozata
Sorozatszerkesztő: Láposi Terka
Írta, szerkesztette, a dokumentumokat, a képeket válogatta: Láposi Terka
Lektorálta: Kékesi Kun Árpád
Borítóterv: Majoros Gyula
Tipográfia, tördelőszerkesztő: Fekete Anetta
 
A bábokról a fotókat készítette: Surányi Gergő
Az eredeti dokumentumokat, képeket feldolgozta: Láposi Terka
Technikai munkatárs: Bács Levente, Girasek János†
 
Kiadó: Korngut–Kemény Alapítvány
A könyv megjelenését támogatta: Nemzeti Kulturális Alap
 
A kötetben látható eredeti fotók és dokumentumok a Korngut-Kemény Alapítvány tulajdonában vannak.

A könyvről bővebben: http://issuu.com/lapositerka/docs/konyvajanlo
May 17, 2016  |  kemény henrik