Haus der Musik
Seilerstätte 30, 1010 Bécs, Ausztria

.

A bécsi Zene Házában látható Barabás Márton Beethoven-kiállítása

Barabás Márton-kiállítás nyílt a bécsi Zene Házában, az érdeklődők március 21-ig tekinthetik meg a magyar képzőművész Hommage à Beethoven című tárlatát, amely a német zeneszerző születésének 250. évfordulója előtt tiszteleg – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája. Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulójára rengeteg programot szerveznek világszerte. A bécsi Zene Házában például Beethoven-szobát rendeztek be, amelyet az Osztrák Nemzeti Könyvtárból kölcsönzött értékes tárgyakkal is kibővítettek. Barabás Márton Hommage à Beethoven, vagyis Hódolat Beethoven előtt című kiállítása is a zeneszerző évfordulóját ünnepli a bécsi intézményben.
A Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem tanára és a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Beethoven zenéjének költőiségét kívánta vizuálisan ábrázolni a zeneszerző zongoraművei alapján. A művész többek között könyvekből és kidobott zongorákból készít új szobrokat és színes figurákat, melyek a látás és hallás határait feszegetik. A művész a Zene Házában most szobrokat, könyvekből készült műtárgyakat, festett zongorafedeleket és egy installációt mutat be, amelyhez olyan zongorákból származó réz- és ónbetéteket használt, amelyek készítői a 19. és 20. század fordulóján tevékenykedtek.


Az időszaki kiállítást, melynek megtekintése díjtalan, Nina Schermann művészettörténész nyitotta meg szeptember 10-én, de ünnepi beszédet mondott Ernst Woller, az osztrák parlament elnöke is, és megtisztelte jelenlétével Magyarország bécsi nagykövete, dr. Nagy Andor.
September 16, 2020  |  kiállítás barabás márton