64. őszi tárlat Vásárhelyen

A 2017. október 8-án megnyílt 64. Vásárhelyi Őszi Tárlaton – Magyarország egyik legnagyobb hagyományú képzőművészeti szemléjén – az érdeklődők 134 művész 196 alkotását tekinthetik meg a helyi Alföldi Galériában december elejéig. A tárlat megnyitóján 21 elismerést adtak át. A fődíjat, a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművésznek ítélte oda a zsűri. Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjában Verebes György festőművész részesült. A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, amellyel egy éven át havi százezer forint támogatás és a névadó leszármazottja által adományozott Rudnay-rézkarc is jár, Szabó Menyhért szobrászművész nyerte el.
"Fontos az, hogy Magyarországon megerősödjön, kialakuljon az a polgári középosztály a vidéki városokban és a fővárosban, ami nemcsak az angolszász, kontinentális vagy távol-keleti művészet majmolását tartja fontosnak, hanem felismeri a magyar kortárs művészet értékeit is" – fogalmazott Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő vasárnap, a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján, amikor egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a művészeket szeretni, támogatni kell.
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke szerint az elmúlt évtizedek azt tanították, ha a magyar közéletnek van világszínvonalú rétege, akkor az az alkotóművészet. Magyarország művészeti nagyhatalom, ennek egyik nagyon fontos bázisa Hódmezővásárhely, a hazai képzőművészet egyik zászlóshajója hangsúlyozta a megnyitón. Kifejtetette, hogy egy művészeti alkotás szemlélése, hallgatása alatt az örömöt keresi a műben, és a 64. Őszi Tárlat számos alkotása hordozza magában ezt az örömöt, köztük a fődíjas, Keserű Ilona Szív ultrahang című műve is, amiből csak úgy kitör ez az életérzés.
Az idén a zsűri egybehangzó véleménye alapján Keserű Ilonát, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett festőművészt jutalmazták a tárlat fődíjaként ismert Tornyai-plakettel, aki nem tudott jelenni a megnyitón, mivel Londonban egy kiállítása nyílik a napokban. „Keserű Ilona két festményt adott be. Az egyik címe: Felhőkben járó színek, míg a másik a Szív ultrahang címet viseli. Előbbi egy derűs hangvételi, vidám színekkel megoldott alkotás, amit Keserű Ilonától megszokhattunk. Míg a Szívultrahang egy kicsit komorabb műalkotás, a meghatározó alapszíne a fekete, a szürke, de van benne a kékeknek, a liláknak egy érdekes kicsomósodása is, illetve benne van még a Keserű Ilonára jellemző három erőteljes színű felület is. Ez a mű azért is kedves neki, mert tavaly volt egy szívműtéte, és ez a festmény utána, a lábadozás idején született" – fogalmazott dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója, aki beszélt a nemzetközi rangú Keserű Ilona vásárhelyi kötődéséről is.
A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Gálhidy Péter szobrász-, utóbbi nívódíjat Horváth Roland festőművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Verebes György festőművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Kotormán Norbert szobrászművész kapta. A Fiatal festők nívódíját Dobó Bianka grafikusművész kapta.
A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga 196 művével és 134 kiállító művészével átfogó képet nyújt a kortárs magyar képzőművészet ábrázoló törekvéseiről. A hagyományos festészeti műfajok portré, városkép, tájkép éppúgy megjelennek az Alföldi Galériában december elejéig látogatható kiállításon, mint a kortárs grafika manapság divatos törekvései és a munkaigényes, nagy szakmai műgonddal készülő tradicionális nyomatai. A tárlat ugyanakkor egyfajta "csöndes paradigmaváltás" terepe is, ahol feltűnnek az újabb képzőművészeti kísérletek írta a tárlatot rendező Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója ajánlójában.
A 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat december 2-ig tekinthető meg az Alföldi Galériában. A múzeum kéthetente ingyenes tárlatvezetéseket szervez a kiállításban.