Pesti Vigadó
(Bp. V., Vigadó tér 2.)

5. Nemzetközi Textilművészeti Triennále – Budapest

A több évtizedes múlttal rendelkező nemzetközi textilművészeti kiállítás Szombathely után február 23. és március 27. között Budapesten látható, a Vigadó Galériában. A nemzetközileg is különlegesnek számító, 18 országból 168 művész 202 alkotását felvonultató kiállítás teljes anyaga a Magyar Művészeti Akadémiának köszönhetően először kerül bemutatásra Budapesten, a Pesti Vigadó emeleti kiállítótereiben.
A kiállítás megnyitóján Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta: a Vigadó az ország egyetlen olyan épülete, ahol hat művészeti ágnak lehetnek rendszeresen kiállításai; ezúttal a textilművészet mutatkozik be. A magyar textilművészet magas színvonalát mutatja, hogy a nagy mesterek mellett figyelemre méltó a középgeneráció munkája, és a fiatalok teljesítménye is. Emlékeztetett: ez a kiállítás egy fontos, összegző állomás, hiszen jövőre az iparművészeté lesz az Akadémia által életre hívott Nemzeti Szalon a Műcsarnokban.
A megnyitón Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója felidézte, hogy a vasi megyeszékhelyen 1970 óta tartják meg az elődrendezvénynek számító Textilművészeti Biennálét, majd a Triennálét, és ezekre 45 év alatt összesen 5000 munka érkezett 3000 alkotótól. Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy bár a kiállítás igazi otthona Szombathely, remélhetőleg a fővárosi bemutatkozás hagyományteremtő rendezvény lesz.

A Kulturális Alapítvány a Textilművészetért Kuratóriuma, valamint a Szombathelyi Képtár szervezésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre 2015-ben az 5. Nemzetközi Textilművészeti Triennále Szombathelyen, mely a 1970 óta a textilművészet bemutatását célzó kiállítás-sorozat legújabb része.
A triennále egyik fő alapanyaga a selyem, központi témája pedig az "imago", vagyis az egyéni képalkotás, művészeti megjelenítés. Ennek megfelelően születtek az alkotások, különböző technikákkal.
IMAGO
A latin imago-kifejezés – amely napjainkban is elevenen él; a keresőprogramba írva több százezres hivatkozást dob ki a számítógép – általánosságban ábrázolást, ábrázatot, ábrát jelent, de jelentésköre felöleli a képet, a képmást is. Az orvosi nyelv beképzelésként, a pszichológiai (mélylélektani) terminus példaképként, magatartási mintaként, míg a biológiai a rovarok utolsó fejlődési fázisaként, a bábból való kilépési szakaszként, a teljes átalakulásként jelöli, illetve értelmezi.
Az imago-tól a számunkra legfontosabb képszerű ábrázoláshoz érkezve fontos leszögeznünk, hogy a kép valakinek vagy valaminek, esetleg valaki vagy valami konkrétan nem létezőnek az ábrázolása, illetve elmondhatjuk, hogy az imago maga az alkotás – a képalkotás –, amely a látható-tapasztalható valósággal lehet kapcsolatban, és e valóságtól való látszatszerű elszakadás – a teljes képi átalakulás – révén születhet meg. Az imago tradicionális értelemben síkszerű megjelenítés, de a sík és a tér fogalmát is olyannyira átértelmezte, megkérdőjelezte a modern képalkotás, hogy a két szféra közötti határok teljesen elmosódtak.
A képalkotás, az ábrázolás tehát korunkra mind tartalmi, mind formai-anyagi vonatkozásban, mind a megjelenítés módozataiban határtalanul szabaddá vált: de hogy szabadságával hogy gazdálkodik, azt az minősíti, hogy mi válik napjainkban fontos, totális, hiteles, a szó nemes értelmében vett imago-vá.
Wehner Tibor
Az öt művészeti kategóriában beadott művek közül szakértő zsűri válogatott. A miniatűrtextil, a szalag és a zászló kategóriákban magyar és nemzetközi alkotások szerepelnek, míg a fal- és tértextil, illetve a design kategóriában csak magyar alkotók munkái láthatóak.

A szakmailag kiemelkedő alkotásokat tavaly összesen tizennégy díjban részesítették az esemény támogatói: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Formatervezési Tanács, Szombathely Megyei Jogú Város, Nagano Goro, valamint a Rózsa Anna Alapítvány. Az 5. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé művei közül a Magyar Művészeti Akadémia díját az autonóm textil kategóriában Baráth Hajnal, az alkalmazott textil kategóriában pedig Tóth Lívia kapta meg.

A triennále anyagába enged betekintést a Magyar Művészeti Akadémia által kiadott 152 oldalas katalógus is.

February 22, 2016  |  textilművészet textiltriennále