Molnár Imre

Molnár Imre jubileumi kiállítása

A nyolcvan esztendős Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas bőrműves iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja mutatja be életművét a Vigadó Galéria legújabb kiállításán. Molnár Imre munkái sokfélék, a bőrművesség minden területét, minden tárgytípusát reprezentálják, használati és dísztárgyak egyaránt kikerülnek műhelyéből. „Ehhez az anyaghoz csak mélységes tisztelettel és alázattal nyúlok. Szinte még érzem az állat auráját – hiszen az életét adta azért, hogy én a külső burkából egy hozzá méltó tárgyat készíthessek" – fogalmazza meg Molnár Imre a bőrhöz való viszonyát. Molnár Imrét a hagyomány megőrzésének szándéka vezeti akkor is, amikor pergamenre rója sorait, akkor is, amikor oklevelek, érmek tokjait tervezi, és akkor is, amikor tradicionális könyvkötő-mesterként dolgozik. Kiállításán mindegyikből ízelítőt ad.
September 6, 2022

Fekete György 90 éves lenne

Kilencven éve, 1932. szeptember 28-án született Zalaegerszegen Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, néhai nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia köztestület első elnöke. Fekete György 2011 és 2017 között volt az MMA elnöke, majd 2017-től 2020-ig tiszteletbeli elnöke. Több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve mellett aktív kulturális közéleti tevékenységet végzett. A Magyar Művészeti Akadémia elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását tartotta feladatának, elnöksége alatt az MMA a művészeti élet megkerülhetetlen testületévé vált, régi adósságokat törlesztve.

September 27, 2022

Elhunyt Probstner János keramikusművész

Életének 79. évében, 2022. augusztus 27-én elhunyt Probstner János Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, az MMA köztestületi tagja, a Nemzetközi Kerámia Stúdió megálmodója és létrehozója. Irányítása alatt a kecskeméti Stúdió hamarosan az egész világon a kreativitás katalizátoraként vált ismertté – és példaként szolgált más nemzetközi kerámiaművészeti központok számára.

August 30, 2022

Nyitottan – magyar iparművészeti és formatervezési kiállítás nyílt Helsinkiben

2022. augusztus 18-án megnyílt a Helsinki Liszt Intézetben a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben megvalósított csoportos, iparművészeti és formatervezési kiállítás, amelyen kilenc MMA-ösztöndíjas alkotása is megtekinthető. A „Nyitottan / With an Open Mind" címet viselő tárlaton részt vevő művészek munkái a formatervezés és az iparművészet különböző területeit képviselik. A 90 alkotás között láthatók üvegtextilminták, régi filmnegatívokból szőtt, illetve hagyományos hímzésmotívumok ihlette installációk, különleges ékszerek, porcelán- és ötvösmunkák, valamint képregény és művészi grafika is.

August 19, 2022

Egy időben, egy helyen

Közös tér"-ben az iparművészet

Az ipar- és tervezőművészet kapcsán folytonosan felmerülő talány, hogy „termékei" a kényelmünket és esztétikai elvárásunkat, igényünket kielégítő tárgyak csupán, avagy alkalmanként, esetleg inkább műtárgy számba veendők. Miként az is, hogy a funkcióhoz hogyan illeszkedik az esztétika, vagy még messzebb tekintve: az esztétikának léteznek-e funkcionális jellemzői? Egyáltalán: az esztétikum és a funkció milyen viszonyt, összefüggésrendszert alkotnak egymással. E minden korszakban felvetődő kérdésekre, ha nem is teljes körű, de részleges válaszlehetőségeket nyújthatnak a ciklikusan megjelenő tárlatok.

August 9, 2022

MMA-ösztöndíjasok alkotásai mutatkoznak be a Helsinki Design Héten

A Helsinki Liszt Intézetben kilenc, tavaly végzett MMA-ösztöndíjas alkotása is megtekinthető lesz azon az iparművészeti és formatervezői tárlaton, amelyet 2022. augusztus 18. és szeptember 30. között rendeznek meg. A tárlat kapcsolódik a szeptember 1-én induló Helsinki Design Week elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozathoz is. Az intézetben az összesen 90 műtárgyat bemutató kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Richly Gábor, az MMA főtitkára. Szenes István belsőépítész, az ösztöndíjasok szekcióvezetője szeptember 8-án tárlatvezetést tart a látogatóknak, amelyen részt vesz hat művészeti ösztöndíjasunk is.    

August 3, 2022
Último