(fotó: Cseresnyés Márk)

Megnyílt a Schrammel-gyűjtemény Szombathelyen

2021. június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg Szombathely új kulturális intézménye, a Savaria Múzeumhoz tartozó egykori Éva-malom, benne pedig Schrammel Imre állandó kiállítása. A Schrammel-gyűjtemény a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze elismeréssel kitüntetett keramikus iparművész, az MMA rendes tagja egész alkotói pályájának lenyomata. E napon tartották az MMA Kiadó gondozásában megjelent, róla szóló életműalbum bemutatóját is, amelyen a kiállítást megnyitó művészettörténész, a kötet szerkesztője, Wehner Tibor beszélgetett Schrammel Imrével, az esemény moderátora a könyv felelős szerkesztője Fejérvári Gergely volt. A közönség több tárlatvezetésen vehette birtokba az új múzeumi kiállítóhelyet.
June 28, 2021

Találkozás

Az MMA kiállítása az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

Találkozás címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt szeptember 1-jén este a Vigadó Galériában. A Magyar Művészeti Akadémia képző-, fotó- valamint iparművészeti alkotásokat felvonultató tárlata a közelgő 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik. A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet XXI. századi szemlélettel ábrázolni az eucharisztikus témakört. Az alkotások, körbejárva a témát, izgalmas, művészi válaszokat adnak, továbbá egy kis megállásra, befelé fordulásra, elgondolkodásra késztetnek, hogyan is élünk, mi a fontos, a lényeges az életünkben.

September 2, 2021

Elhunyt Lovas Ilona Kossuth-díjas textilművész, képzőművész

Életének 76. évében, 2021. augusztus 15-én elhunyt Lovas Ilona Kossuth-díjas képzőművész, a szakrális művészet egyedi hangú alkotója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. „A kezdetektől fogva törekszem egy útkeresésre, ami lentről fölfelé vezet az én életemben és hiszem, hogy minden munkámmal egy kicsit közelebb kerülök ahhoz, vagy akihez vagy amihez – amitől az egész életünk függ" – vallotta egy interjúban. Lovas Ilonát az MMA és az Emmi saját halottjának tekinti. | A gyászjelentés itt olvasható.

August 16, 2021

Tagozati elismerés

Szenes István belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia tagozatvezetője adta át az akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának idei Elismerő Oklevelét Láng Judit belsőépítésznek július 8-án a Pesti Vigadóban. A Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület kurátori tárlatvezetéssel egybekötött közgyűlését Szenes István életmű-kiállításához kapcsolódva tartották az MMA székházában. Láng Judit, a MABE elnöke kiemelkedő kultúraszervező tevékenységéért vehette át az oklevelet.

July 13, 2021

Képzelet és valóság

Szenes István életmű-kiállítása a Vigadóban

Szenes István belsőépítész, építész, az MMA rendes tagja, az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat vezetője. Az elmúlt négy évtized munkásságát bemutató, jubileumi kiállítása – 75. születésnapja alkalmából – 2021. július 1-jén nyílt meg. Lakóházak, magánházak, üzletházak, kórházak, rendelők, színházak, mozik, múzeumok, bankok, irodaházak, szállodák, éttermek enteriőrjét tervezte és tervezi, emellett folyamatosan végez rekonstrukciós tervezői munkákat is. A nagyívű pályafutást összefoglaló tárlat a Pesti Vigadó földszinti, valamint alagsori kiállítótereiben augusztus 22-éig várja a látogatókat.

July 2, 2021

Életműház

A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel elismert alkotó, Schrammel Imre hosszú pályafutása során létrehozott életművének egy jelentős része most állandó otthonra talál Szombathelyen, az egykori Éva-malom felújított épületében. A keramikus 110 művét adományozta a városnak, ezen felül még harmincegynéhány Schrammel-műtárgy érkezik a Herendi Múzeumból, így több mint 140 műtárgyat állítanak ki a Savaria Múzeum kezelésébe kerülő Schrammel-gyűjteményben. A múzeum megnyitására június 26-án kerül sor, ezután a kiállítótér a múzeumok éjszakájába is bekapcsolódik. Az előkészületekről Schrammel Imrét, az MMA rendes tagját kérdeztük...

June 23, 2021
Último