Bodonyi Csaba köszöntője a Lélekjelenlét című kiállításon

Rudolf Mihály és útitársainak kiállítása a Pesti Vigadóban

Rudolf Mihályt kevesen ismerik jobban, mint a kiállítás megnyitó beszédét tartó Bodonyi Csaba, Ybl Miklós- és Széchenyi-díjas építész, az MMA rendes tagja, aki elődje volt Tokaj főépítészeként. Bodonyi Csaba a kiállítás címét többszörösen értelmezve úgy mutatta be építésztársát, hogy nem követ trendeket, divatokat, fontos számára az oktatás, tanárként és mesterként is. Az alábbiakban a szöveget teljes terjedelmében közöljük. 
Tisztelettel köszöntöm a megjelenteket, kiemelten a kiállító Rudolf Mihály Ybl-, és Pro Architectura díjas építész akadémikust (röviden MILUT) feleségét és alkotó- társát:Molnár Katalint és a Hadas műtermük alkotó társait.
A hatalmas kiállításuk négy évtized munkáját mutatja be, 150 tablón és  50+ modellel.  
Megnyitóm után Sulyok Miklós művészettörténész-akadémikus tárlatvezetéssel beavatja Önöket a kiállítás tartalmába, s a kiállítás idején lesz még három kísérő rendezvény is.
Az ő kenyerét meghagyva engedjék meg, hogy ne a kiállítást, a lényeget, hanem a lényegesebbet, Rudolf Mihály építészt és embert mutassam be Önöknek.
Segítségemre van és inspirál is a kiállítás tudatosan választott címe: LÉLEKJELENLÉT (lélek + jelenlét, lélek és jelenlét, jelenlévő lélek, stb.)
A cím s a szavak sugallatát követve közelítsük az alkotó személyiséget.
LÉLEK 1.: Kétségtelen, hogy Rudolf Mihály építészetét, módszereit, műtermi munkáját és közösségét áthatja egy ritkán tapasztalható erős lelkiség, amit a humanista jelzővel is illethetünk.  
JELENLÉT 1.: jelenléte a feladatban, a helyszínen, a lokalitásban.
Rudolf Mihály áll a legközelebb az általam ideálisnak hitt építész-szerephez, a medium szerephez. A medium nem követ trendeket, nemzetközi teóriákat, divatokat, izmusokat, csak „antennája"segítségével átengedi, átszűri önmagán a feladat, a helyszín minőségi elemeit, környezetét, történetét, a megbízói elvárásokat, az előírásokat, műszaki megfontolásokat, költség-, és hatósági korlátokat, azaz a lokalitást és a pillanatot. S mindezt érzékenységével, intellektusával kovászolja, integrálja koncepcióvá. Jelen van a lokalitásban, pontosabban azonosul vele. Az átfogóbb földrajzi és szellemi lokalitás számára a kezdetektől 1979-től a miskolci építész műhely, a Kollektív Ház, Miskolc, Borsod és Heves Megyék, Észak-Magyarország, Erdély.
LÉLEK 2.: Rudolf Mihály kimagaslóan művelt építész, különösen építészettörténet és történelem, művészetek területén, s ez munkáiban, műemléki, városrendezési szemléletében meghatározó, nemcsak a térrel, de az idővel is jól bánik. De nem a privát idejével, mivel rendszeres időeltolódással küzd.
JELENLÉT 2.: Rudolf Mihály főépítészként is jelen van. Először Felsőzsolcán, árvíz idején mérhette rátermettségét, jelenleg Füzéren (s itt üdvözlöm a jelenlévő Pro Arhitctura és MMA-díjas Horváth Jenő polgármester urat) és Tokajban, ahol örökösöm, mivel 25 év után neki adtam át folytatásra Tokaj további fejlesztését, mert városalakító nézeteink hasonlóak, s neki lehet még 25 éve ott. S gondoljunk bele, 2x25 esztendős, fél évszázados egységes szemléletű fejlesztés már eséllyel nyomot hagy egy kis településen, melyet az aszú borhoz hasonlóan, „6 puttonyos" minőségre szándékoztunk fejleszteni. De mint tapasztaltam: 10 év jelenlét kell egy puttonyhoz. Ő már öt puttonyig eljuttathatja Tokajt. Ha nem sikerül, 25 év után visszaveszem – szoktam mondani megmosolyogtató fenyegetésként. Szurkolok neki és a jelenlévő Posta György polgármesternek és majdani utódjaiknak is.
LÉLEK 3.: Rudolf Mihály erős hitű. Úgy a hivatásában, mint békés vallásosságában, ez utóbbi teszi őt hitelessé a számos szakrális épület tervezésében és rekonstrukciójában, most éppen az egri székesegyház és a bélapátfalvai templom rekonstrukciók tervezésében és kivitelezésében. Hisz önmagában, s így nincsenek építész allűrjei, pózai,nem ad a külsőségekre, nem jár talpig feketében, átvetős piros sálja és piros cipője  sincs, de sajátosan trikókban jár, melyeken többnyire aktuális feladatának nyomatát láthatjuk. Szívén viseli a feladatát. Most is ilyen trikóban láthatjuk.
JELENLÉT 3.: Rudolf Mihály jelen van oktató tanárként, mesterként.
  • tanított a Debreceni Egyetemen
  • vándoriskolások sokaságát fogadta. Szeretnek, vágynak mellette tanulva dolgozni, önállóságot szerezni.
Plesz Antal mesterünket idézve: „Az a tanítvány válik mesterré, aki többet ad tovább". Ezért ő a tehetséges tanítvány hiteles MESTERRÉ vált..
 
LÉLEK 4.: Rudolf Mihály a könnyed formaalkotás, a mívesség és artisztikum elkötelezettje. Intenzív, következetes, gazdag együttműködést alakított ki a társművészetekkel.  Színes világa van.
 
JELENLÉT 4.: jelen van az építész közéletben, 12 évig a Borsod Megyei Kamara elnöke, 2012-től    az MMA rendes tagja.
 
LÉLEK 5.: Rudolf Mihály a regionális szellemi vonulat mestere. Nem követ nemzetközi, modernista szellemi műhelyeket.Mivel a regionalitás értelmezésében sok a félreértés,ezért idézek egy kedvelt definiciót.  
               Idézet: Fernando Gonzales Cortazar mexikói avantgard építész: „Meggyőződésem, hogy az igazi nagy építészet mindig regionális, és az egyetlen építészet, ami a világot érdekli az a regionális építészet. A kultúrában csak annak van univerzális érvényessége, ami helyhez kötődik. A regionális művészet az, ami egy adott ország, vagy régió konkrét forrásaiból táplálkozva újdonsággal bír, amivel gazdagítani tudja a világ panorámáját"
Pontos. És vegyük észre ez a Bartóki modell. Az alkotás lokális értékből indulva válik országos vagy nemzetközi értékké, s nem fordítva, elkerülve a szellemi viszonteladó szerepet.
 
JELENLÉT 6.: Jelen van apaként, 8 gyermeket nevelt és nevel, közülük már négy a képzőművészet (Zsófi és Ilona), ill. építészet (András és Vince) művelője.
 
LÉLEK 7.: Rudolf Mihály figyel másokra, erős benne a szeretet – beleértve a hazaszeretetet is -, tisztelet, a tapintat, még ismeri a barátság fogalmát, együttműködő, de ha kell, oroszlánként küzd.
 
JELENLÉT 7: Sok szakmai elismerés birtokosa – YBL-díj, Pro Architectura díj, stb. Vannak díjak, melyeket még nem kapott meg, de már kiérdemelt. De egy valamiben egyedi és speciális: elnyerte az ICOMOS elismerő díjat és citrom díját is , Két épület ugyanaz a hozzáállás. Valljuk be, ez némi szemléleti zavarra utal a műemlékrekonstrukció hazai gyakorlatában.  
 
LÉLEK 8.:
  • közösségépítő-kovász ember. Műterme kisebb zarándokhely, ahol közös ünnepeknek rendszeresen örülhetünk.
  • Égerszögön saját művésztelepet épített, s a falu életének, ünnepeinek jelentős inspirálója,épületeinek gazdája
  • Most is közösen állít ki munkatársaival. Útitársként nevezi őket, talán 110 embert, akikkel életében alakító módon voltak jelen, akikkel létrejött valamiféle lélekáramlás. Nála a közös megjelenés elmaradhatatlnan figyelmesség.
 
JELENLÉT 8.:  Az építésben intenzív, pozitív, lelkesítő munkakapcsolatban dolgozik a kivitelezőkkel, a mesteremberekben felébreszti a szunnyadó kreativitásukat, együttműködésük tartós, ismétlődő kapcsolatokat, barátságokat eredményez, tehát nem beruházások, ahol is mindenki összevész mindenkivel. Ezen túl műtermével kivitelezést is vállalt, nem kisebbet, mint az egri székesegyház. Bátorság ,önbizalom és szakmai profizmus kell ehez.
 
LÉLEK 9.: Én Rudolf Mihályt zavaros korunk ellenére boldog embernek látom, úgy családapaként mint hivatásában elkötelezett, munkamániás építészként.Egy gazdag,érzékeny lélek erős jelenlétét tanusítja ez a kiállítás Hogy a mögöttes eruptív energia honnan van – nem tudható.
 
Ez tehát Rudolf Mihály lélekjelenléte, talán sikerült bemutatnom őt. Magam részéről közeli jelenlétemből fakadóan büszke vagyok rá, s kívánok kreativitásához, a kiállításon látható előéletéhez méltó megbízásokat s hozzá alkotó erőt. Ez a kiállítás nekem is ünnep.
 
Most pedig megnyitom a kiállítást és megköszönve átengedem az Önök figyelmét Sulyok Miklós tárlatvezetéséhez.
 
 
Rudolf Mihály kiállításának megnyitójára.
Elhangzott az MMA Budapesti Vigadóépületében 2023 szeptember 6-án.
 
 
 
 Bodonyi Csaba DLA
          építész
 az MMA rendes tagja
September 17, 2023  |  bodonyi csaba rudolf mihály lélekjelenlét