Török Ferenc (1936–2021) ▪ fotó: Lugosi Lugo László / MMA

Elhunyt Török Ferenc építész, a nemzet művésze

Életének 85. évében, 2021. szeptember 10-én elhunyt Török Ferenc Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja. Török Ferenc szerteágazó munkásságát számos hazai középület, lakóépület, műemléki rekonstrukció és egyházművészeti alkotás jelzi. Több mint tíz templomot tervezett, amelyek legfontosabb jellemzője, hogy emberléptékű, igényesen kialakított közösségi terek. Építészeti munkásságát tanári működésétől, közéleti szerepvállalásaitól különválasztani nem lehet, mintegy 45 évet felölelő építész-pedagógusi működése eredményeként a Műegyetem Középülettervező Tanszékén különleges – nem intézményesült, látens – építészeti műhelyt hozott létre. Török Ferenc temetéséről később intézkednek. Az elhunytat a Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Budavári Önkormányzat saját halottjának tekinti.
September 11, 2021

Országos tervpályázat a magyar építészet új múzeumára

Építészet Ligete a Városligeti fasorban: a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új otthona

Országos, nyílt, egyfordulós tervpályázatot ír ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új székhelyének tervezésére. A Magyar Kormány által kiemelt beruházássá nyilvánított projekt, az Építészet Ligete egyedülálló lehetőséget kínál a hazai építészeknek arra, hogy a budapesti Városligeti fasorban megtervezhessék a magyar architektúra új otthonát. A pályázatokat 2021. november 8-ig lehet beadni.

September 3, 2021

Elhunyt Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, a nemzet művésze

81 éves korában, 2021. augusztus 26-án reggel otthonában, családja körében, Szentendrén elhunyt Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. Csíkszentmihályi Róbert sokoldalú, a szobrászat minden területén otthonosan mozgó, gazdag munkásságot teremtő szobrász volt, akinek történelmi emlékművei, emlékszobrai, díszítő jellegű alkotásai, díszkútjai a hazai és külföldi városok közterein, középületeiben lelhetők fel, s számos domborműves emléktáblát, valamint síremléket is készített az elmúlt öt évtizedben. A Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Szentendre város Csíkszentmihályi Róbertet saját halottjának tekinti. | A gyászjelentés itt olvasható.

August 26, 2021

Állami kitüntetéseket adtak át az Országházban

A járvány miatt számos állami kitüntetést március 15., a 48–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepén, 2021. augusztus 20-án adtak át az Országházban. Magyarország köztársasági elnöke, Áder János a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadásán úgy fogalmazott: „A világjárvány idején a kultúra, a tudomány eredményei, a művészet, a kutatók munkája mutatta meg, hogy nem vesztettük el a jövő formálásának képességét." A Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül is többen részesültek valamelyik elismerésben. Mécs Károly Kossuth-nagydíjat, Dávid Katalin Széchenyi-nagydíjat kapott. A díjazottak névsora már korábban is ismert volt, az MMA díjazottainak névsora itt olvasható.

August 23, 2021

Elhunyt Lovas Ilona Kossuth-díjas textilművész, képzőművész

Hetvenöt éves korában, 2021. augusztus 15-én elhunyt Lovas Ilona Kossuth-díjas textilművész, képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki az 1970-es évek közepe óta volt jelen műveivel a magyar művészet hazai és külföldi csoportos kiállításain, s 1980 óta rendszeresen jelentkezett alkotásaival az itthon és külföldön megrendezett önálló kiállításain is. „Végzem a dolgom, és munkáimban a számomra legfontosabb kérdésekről beszélek" – fogalmazott alkotói önvallomásában. „– A munkáim az ég felé tekintenek, az egyetlen igazsághoz vezető útra szeretném besorolni magamat velük. Mindent ennek rendelek alá. Én az anyagok átszellemítésével próbálom elérni mindezt. …munkáimnak is egyre tisztábbaknak, manipulációtól mentesebbnek kell lenniük."  Az elhunytat az MMA és az Emmi saját halottjának tekinti. | A gyászjelentés itt olvasható.

August 16, 2021
Último
// ]]>