Találkozó a Mongol Kormány Kulturális és Művészeti Hivatalának vezetőjével (középen: Gendendaram Erdenebat, tőle balra Kucsera Tamás Gergely, jobbra Kollarik Tamás)

Izsevszk–Kazany–Ulánbátor

„… összekötni az eget és a földet…" címmel 2018. október 9-én a dél-uráli Izsevszkben, majd október 15-én Ulánbátorban nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémia alapító, örökös tiszteleti elnökének, az Ybl-, Kossuth‑, és Prima Primissima, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Makovecz Imre munkásságát bemutató tárlat. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) közös delegációja az egyhetes oroszországi és mongóliai útja során – a kiállításmegnyitókon túl – olyan szakmai találkozókat, egyeztetéseket bonyolítottak le, amelynek eredményeként számos jövőbeni közös program megvalósítását helyezték kilátásba az orosz és mongol tárgyalópartnerekkel.
2018. október 9-én az Udmurt Köztársaság Festőszövetségének kiállítótermében, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet és a MMA közös szervezésében nyitották meg az organikus építészet mesterének, Makovecz Imrének alkotásaiból álló tárlatot. A kiállításon a megjelenteket az Udmurt Köztársaság kormányzó-helyettese, Dmitrij Csisztjakov köszöntötte, majd a kiállítást magyar részről Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, valamint Hegyi Anita, a Moszkvai Kulturális Intézet igazgatója, a vendéglátók részéről Alekszej Tkacsenko, a kiállítóterem igazgatója nyitotta meg. A megnyitót követően Csernyus Lőrinc akadémikus, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést.
Ez a kiállítás Makovecz Imre munkásságát az építész halála óta a legátfogóbban bemutató művészeti anyag, amely maketteken, kiállítási tárgyakon, fényképeken, rajzokon illusztrálja a Kossuth-díjas építész életének legfontosabb szakaszait. A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésének köszönhetően Oroszországban ez idáig hat városban – Moszkvában, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, és Cseljabinszkban, majd Jekatyerinburg után Izsevszkben – mutatták be a tárlatot az alig több mint két esztendő alatt; az izsevszki kiállítás hat héten keresztül látogatható.
Izsevszki látogatása során a magyar delegáció tárgyalásokat folytatott a további kulturális együttműködési lehetőségekről Dmitrij Csisztjakov kormányzó-helyettessel; a találkozón jelen volt Alekszej Zagrebin parlamenti képviselő, a magyar–orosz baráti tagozat elnöke, valamint a városi önkormányzat kultúráért, nemzetközi kapcsolatokért és turizmusért felelős munkatársai is. A tárgyalást követően a delegáció ellátogatott az Udmurt Állami Egyetemre, ahol a magyarul tanuló diákokkal találkozott, másnap pedig megkoszorúzta a II. világháborúban elhunyt magyar hadifoglyok sírhelyét, s látogatást tett az Izsevszki Szépművészeti Galériában, valamint a városi Hagyományok Házában is.
Október 11-én az MMA és az NMHH delegációja Kazanyba (tatár nevének átírásában: Kazán) utazott, ahol tárgyalásokat folytatott Zilja Valejeva asszonnyal, a Kreml komplexum igazgatójával, Tatárföld volt kultuszminiszterével. A tárgyalások során felvetették a Makovecz-kiállítás bemutatásának lehetőségét a Kreml egyik kiállítóterében.
A Főkonzulátussal folytatott egyeztetések során felmerült egy jövő őszi több napos magyar filmfesztivál megrendezésének lehetősége. E programhoz az NMHH kész filmcsomagot tudna felkínálni, az MMA pedig a magyar animációt történetét bemutató roll-up kiállítást javasolta bemutatásra Kazanyban és más jelentős városban.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére a delegáció október 13-án Ulánbátorba érkezett a kulturális kapcsolatok erősítése, és a Makovecz-kiállítás megnyitása céljából, valamint kapcsolódó rendezvényként a Magyar Média Mecenatúra program keretén belül létrejött alkotásokból szervezett Magyar Filmnap megnyitására.
A delegáció programjába tervezetten az első napon Khaltmaagiin Battulga államelnök filmügyi tanácsadójával, Orgil Makhaan úrral találkozott; a mongol fél kifejtette, hogy a szakmai együttműködésen túl a mongol filmgyártás megteremtésében is számítana a magyar fél szerepvállalására.
Ezt követően a miniszterelnöki-államelnöki kettős megbízatással bíró projektvezetővel, Bayartuul asszonnyal, a Maidar Ökocity témában találkozott – Gálosfai Mihály nagykövet kíséretében – a delegáció; a mongol tervek megvalósításához a delegáció tagjaként utazó akadémikus, Csernyus Lőrinc a Makovecz Alapítvány szakmai-építőművészeti segítségét is felajánlotta.
Nem tervezett programként – nagyköveti úton eljuttatva meghívását – Kh. Battulga államelnök informális körülmények között fogadta Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkárt és dr. Kollarik Tamást, az NMHH Médiatanácsának tagját, valamint hazánk nagykövetét.
A fenti találkozókon túl a látogatás első napján a Mongol Építészek Szövetségének vezetőivel találkozott a delegáció; a Szövetség alelnöke, Bat. Dash úr, a Budapesti Műszaki Egyetem aranydiplomása magyarul tárgyalt a delegációval. Kapcsolódó programként hetvenfős szakmai közönség előtt tartott előadást Makovecz Imre munkásságáról Csernyus Lőrinc akadémikus; továbbá az ulánbátori tartózkodás harmadik napján a delegáció bemutatkozó látogatást tett Mongólia Kormánya Kulturális és Művészeti Hivatalában, annak vezetőjével, Gendendaram Erdenebat igazgató úrral egyeztetve.
A delegáció látogatásának harmadik napján, október 15-én, hétfőn a Makovecz-kiállítás nagyszámú szakmai, illetve a magyar kultúra iránt érdeklődő laikus – akik közül számosan magyarul is beszélnek, korábbi magyarországi tanulmányaik okán – közönség előtt sikerrel – valamint jelentős médiaérdeklődés mellett – nyílt meg, a kiállítás megnyitóját az Ulánbátorba delegált nagyköveti kar több tagja is megtisztelte jelenlétével. A megjelenteket Gálosfai Mihály nagykövet, a házigazda intézmény igazgató asszonya, Sarantuya Byambajav, valamint az MMA főtitkára és Csernyus Lőrinc kurátor köszöntötték, a látogatók a mongol nyelvű katalógusokat kaphattak kézhez, továbbá anyanyelvükre is fordított filmeket (a Szent Mihály-templom tervezéséről készült diavetítést és Dárday István akadémikus nyolcperces animációját) is megtekinthettek Makovecz Imréről és építőművészetéről.

A filmnap és a kiállítás együttesét eddig még soha nem látott mongóliai magyar kulturális jelenlétként lehet értékelni; a Makovecz-kiállítás hatvan napon keresztül – december 13-ig – tekinthető meg a Mongol Nemzeti Művészeti Galériában.

Alábbi videónkban Csernyus Lőrinc építésszel munkájáról és az elmúlt időszak Makovecz-kiállításairól is beszélget Sulyok Miklós művészettörténész: