Fotó: Csernyus Lőrinc

Magyar–orosz kulturális kapcsolatok

Makovecz Imre kiállítása Szentpéterváron

Összekötni eget és földet
címmel Makovecz Imre életmű-kiállítás nyílt március 1-jén és három hétig látogatható a szentpétervári Ilja Repin Festészeti, Szobrászati és Építészeti Akadémián. A tárlat a korábbi hazai és külföldi megjelenésekhez hasonlóan makettek, fényképek, rajzok, írások és személyes tárgyak segítségével mutatja be a Kossuth-díjas építész, az MMA posztumusz tiszteleti tagja, alapító és örökös tiszteleti elnöke munkásságát és életének legfontosabb állomásait. A kiállítás a moszkvai és Nyizsnij Novgorod-i bemutatók után érkezett Szentpétervárra, ahol nagy érdeklődéssel fogadta mind a nagyközönség, mind az építész szakma.
A tárlat megnyitásán részt vett az MMA delegációja dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár vezetésével, majd szakmai tárgyalásokat folytatott a CVZ Manyézs igazgatójával, Pável Piragával; a város Kulturális Bizottsága megbízott elnökével, Boltin Fedorral és a Repin Akadémia rektor-helyettesével, Andrej Szkljarenkóval. A kiállításmegnyitót megelőzően Csernyus Lőrinc építőművész, az MMA levelező tagja az organikus építészetről és Makovecz Imréről tartott előadást a Repin Akadémia Építőművészeti Tanszékén, ahol az előadóterem zsúfolásig megtelt építész hallgatókkal, a kiállítás megnyitását követően pedig a kurátor külön tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.
A kiállítás, ami a Magyar Művészeti Akadémia, a moszkvai magyar nagykövetség, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet, valamint a Szentpétervári Főkonzulátus és a Repin Akadémia közös szervezésében, a Richter Gedeon támogatásával valósult meg, áprilistól Cseljabinszkban, május végétől Jekatyerinburgban, ősszel pedig Kazanyban lesz látható.
 
Az eseményhez kapcsolódó bemutatkozó látogatásra érkező magyar delegációt fogadta a CVZ Manyézs igazgatója, Pável Piraga, a városvezetés Kulturális Bizottsága részéről a bizottság megbízott elnöke, Boltin Fedor és a Repin Akadémia rektor-helyettese, Andrej Szkljarenko.
Boltin Fedor bemutatta Szentpétervár gazdag kulturális kínálatát, kiemelve a Szentpétervári Kulturális Fórumot, valamint beszámolt további nemzetközi együttműködésekről megvalósulásáról is. Emlékeztetett rá, hogy decemberben került sor Budapesten a Szentpétervár Napokra, melynek mind szakmai, mind kulturális programjai nagyon jól sikerültek, ősszel pedig várják Budapest bemutatkozását Szentpéterváron. Kiemelte a kétoldalú kulturális kapcsolatok fejlesztése terén a szentpétervári magyar Főkonzulátus aktivitását, és megemlítette, hogy tavaly ősszel a város lakói a cári udvar festője, Zichy Mihály munkáiból láthattak magyar vonatkozású kiállítást.
Szentpétervár legnagyobb, városi fenntartású kiállító termében, a Manyézsban tett látogatás során az intézmény igazgatója, Pavel Pigara mutatta be a Manyézst és kalauzolta végig a magyar vendégeket az épp zajló, az Oroszországi Japán Évad keretében megvalósított kortárs képzőművészeti kiállításon. A frissen felújított Manyézs, miközben keresi profilját, már számos külföldi kiállító térrel kötött együttműködési megállapodást, így nyitottak az együttműködésre például a Műcsarnokkal, az MMA intézményével is.
A Repin Akadémia rektorhelyettese, Andrej Szkljarenko hivatalában fogadta dr. Kucsera Tamás Gergelyt, és részletesen mesélt a Repin Akadémia múltjáról és jelenéről. Az Akadémián jelenleg öt tanszék működik: az építőművészeti, a festészeti, a grafikai, a szobrászati, valamint a művészetelmélet- és művészettörténeti tanszék. Szkljarenko hangsúlyozta, hogy örömmel fogadták be a Makovecz-kiállítást, mely iránt máris nagy az érdeklődés.
A Manyézsban tett látogatás és a Repin Akadémián folytatott megbeszélés a jövőre nézve előrevetíti további együttműködés lehetőségét akár cserekiállítások, akár más, közös művészeti programok rendezésének formájában, így a szentpétervári látogatás alkalmat teremtett arra, hogy Oroszország kulturális fővárosával további szakmai kapcsolat épüljön ki.