Sűrű sorok – Megjelent Temesi Ferenc Apám című kötete

„Több száz oldalas besúgói jelentésekre alapozva írtam meg apám sorsát, akivel 1957-től 1971-ig úgy bántak a titkos tartótisztek ügynökeiken, besúgóikon keresztül, ahogy rendes regényíró nem bánik a figuráival."
Temesi Ferenc
 
Temesi Ferenc Babérkoszorú- és József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja május 30-án a Kossuth Klubban mutatta be Apám című legújabb könyvét. A kötet keletkezéséről és a kádári Magyarország „színtisztán szürreális" légköréről Kő Pál szobrászművész beszélgetett a szerzővel. A műből részletet olvasott fel Helyey László színművész, közreműködött Kardos Mária népdalénekes és Sipos Mihály, a Kossuth-díjas Muzsikás Együttes prímása.
 
„Apámmal is úgy kezdődött, ahogy szinte mindenki mással akkoriban; megpróbálták beszervezni. Mikor ez nem sikerült, nem keseredtek el, hiszen pontosan tudták, hogy évek kitartó munkájával, apám életének aprólékos megnyomorításával továbbra is célt érhetnek. És ha ez sem sikerül, még mindig eltűnhet egyik napról a másikra, ahogy az többekkel megesett" – mesélte a bemutatón Temesi Ferenc a könyv háttértörténetét. Mint mondta; a könyv nem hosszas tervezés eredményeként született, váratlanul „állított be", abban a pillanatban, mikor először végiglapozta az édesapjáról szóló, 260 oldalnyi „monoton következetességgel, sűrű sorokban gépelt" besúgói jegyzőkönyvet.
4 juin 2013  |  könyvbemutató temesi ferenc