„A hazámat szolgálom"

Lantos István az orgonaként használt zongoráról, Bartók Béla szigoráról és Dohnányi Ernőről, aki „Keblemre, pajtás!" alapon mindenkit szeretett

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották. Mitől különleges a magyar hangszeres zenetanítás? – egyebek mellett erről is kérdeztük.
28 novembre 2023

A mi Kodályunk 2.

Elkészült és decemberben a mozikba kerül Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része, mely a zeneszerző, zenetudós életének az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus 1923-as bemutatásáig tartó időszakát dolgozza fel, a remekművet állítva a középpontba. A sorozat első részéhez hasonlóan a filmben a két főszereplő – Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zeneakadémista, akik ezúttal a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékeit alakítják – egymással és különböző szakértőkkel zajló beszélgetéseiből, valamint a filmben felcsendülő zeneművekből tárul fel Kodály életpályájának e korszaka. A film létrejöttét a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

29 novembre 2022

Két kortárs zenei hangverseny a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében

November első felében a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata két különleges estével várta a zeneszerető közönséget a Pesti Vigadóba. „A Pannon derű mestere" címmel Farkas Ferenc zeneszerzőre, az MMA posztumusz tiszteleti tagjára emlékeztek művei előadásával 2022. november 7-én, míg két nappal később, november 9-én kortárs magyar zeneszerzők, akadémikusaink kamaraművei csendültek fel a Díszteremben. Dubrovay László, Huszár Lajos, Kovács Zoltán, Nógrádi Péter, Olsvay Endre, Reményi Attila és Tóth Péter kamaradarabjait kiváló hangszeres művészek adták elő.

10 novembre 2022

Díjakat adott át a Zeneművészeti Tagozat

Móriczné Kolláth Márta, a szegedi Király-König Péter Zeneiskola nyugalmazott szolfézstanára, gyakorlatvezetőjeTódy Ilona Éva, az V. kerületi Szabolcsi Bence Zeneiskola korábbi zongoratanára, korrepetitora, Masopust Péter hegedűművész, az SZTE Zeneművészeti Kar docense és Meszlényi László oboaművész, zenetörténész kapta a Zeneművészeti Tagozat idei zenepedagógiai díját, amit a Makovecz-szalonban ünnepélyes keretek között adott át Vashegyi György, az MMA elnöke és Tóth Péter tagozatvezető. Az 2022. október 12-i esten továbbá kiosztották a tagozat két Életút-díját is, amit Lőte Enikő zongoraművésznek, a Zeneakadémia tanárának és Dombóvári Jánosnak, a Lavotta János Alapfokú Művészeti Iskola örökös igazgatójának, a Lavotta Kamarazenekar művészeti vezetőjének ítéltek oda.

12 octobre 2022

Meghirdette évadát a Szent István Filharmonikusok zenekar

Meghirdette 2022–23-as évadát a Szent István Filharmo­ni­kusok. A 68 éves művészeti múlttal rendelkező zene­kar a hazai komolyzenei élet egyik kiemelt együttese, művészeti vezetője Záborszky Kálmán. Idén négy bérletprogrammal várják az érdeklődőket és különleges zeneművek, jeles évfordulók mentén szerveződik a koncertprogram. Az együttes Téli bérlete, valamint a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésű családi előadás-sorozata, a Pastorale is a Pesti Vigadó Dísztermében kap helyet.

29 septembre 2022

Vashegyi György lett a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója

Több mint száz fellépést tervez a 2022/2023-es évadra a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ), amelynek élére októberben új fő-zeneigazgató érkezik Vashegyi György személyében, akinek elsöprő többséggel szavaztak bizalmat a zeneakar és kórus tagjai. Kocsis Zoltán 2016-os halála óta a Nemzeti Filharmonikusoknak nem volt főzeneigazgatója. Vashegyi György kiemelte, hogy az NFZ Magyarország legjelentősebb, tisztán állami fenntartású zenei együttese, így óriási megtiszteltetést jelent Kocsis Zoltán nyomdokaiba lépni. Vashegyi György a Magyar Művészeti Akadémia elnöki tisztsége mellett vállalta a Filharmonikusok vezetését, a második ciklusa az MMA élén 2023 novemberében jár le.

8 septembre 2022
Premier Dernier