„A hazámat szolgálom"

Lantos István az orgonaként használt zongoráról, Bartók Béla szigoráról és Dohnányi Ernőről, aki „Keblemre, pajtás!" alapon mindenkit szeretett

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották. Mitől különleges a magyar hangszeres zenetanítás? – egyebek mellett erről is kérdeztük.
28 novembre 2023

Szeretnék értékes „örökséget" hagyni…

Beszélgetés Sapszon Ferenccel, a nemzet művészével

„Emberközpontú, értékátadó nevelőiskola, ahol komplex személyiségfejlesztés is folyik, a zene erejével" – vallja Sapszon Ferenc az általa alapított Kórusiskoláról. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnaggyal, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjával, a nemzet művészével zenei nevelésről és egy készülő művészetpedagógiai kiadványról is beszélgettünk. (Kurucz Éva interjúja)

15 décembre 2021

Magyar az év legjobb operalemeze

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György karmester, az MMA elnöke vezetésével készült Montéclair: Jephté című lemezét választotta a 2021-es év operafelvételének a Limelight Magazine. Rameau: Dardanus című művéből készült felvételük pedig versenyben van az International Classical Music Awards barokk énekes felvételek kategóriájában. „Michel Pignolet de Montéclair Jephté című műve egy fantasztikus újrafelfedezés" – írja a Glossa kiadó gondozásában megjelent lemez méltatásában az ausztrál klasszikus zenei és művészeti magazin.

1 décembre 2021

Zenepedagógusok munkásságát díjazták

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is több zenepedagógus munkásságát ismerte el oklevéllel és pénzjutalommal, az elismeréseket október 6-án ünnepélyes keretek között adtak át a Makovecz-szalonban. 2021-ben Gerenday Ágnes, Krasznáné Gál Márta, Krokovay Gizella, Varasdy Frigyes és Váray László kapta meg a tagozat díját.

7 octobre 2021

IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

Augusztus 29-én a versenyzők fellépési sorrendjét eldöntő sorsolással, másnaptól pedig az elődöntőkkel indul az immár negyedik alkalommal rendezett Marton Éva Nemzetközi Énekverseny. A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott megmérettetés élő fordulóiban összesen 71 versenyző vesz részt. Minden eddiginél többen, 255-en jelentkeztek 2020 tavaszán, közülük választotta ki a Marton Éva operaénekes, az MMA rendes tagja vezette előzsűri az élő forduló versenyzőit. A szeptember 4-i döntőn és az 5-i díjkiosztó gálaesten a Zeneakadémia Nagytermében a Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs karmester, az MMA rendes tagja vezényli.

27 août 2021

Medveczky Ádám 80 éves

Július 15-én ünnepli 80. születésnapját Medveczky Ádám Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas karmester, aki elnyerte a Prima Primissima (2016) és a Magyar Érdemrend középkeresztje (2018) kitüntető címeket, aki a Magyar Állami Operaház mesterművésze és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Balassa Sándor zeneszerző, az MMA néhai tagja a következő szavakkal jellemezte őt: „A magyar kultúra, a magyar zene elkötelezett híve és képviselője. Személyét hazánkban rendkívüli tisztelet és szeretet övezi. Szeretik őt a muzsikusok, az énekesek, szereti őt a közönség, s szeretik a zeneszerzők, akiknek a műveit műsorra tűzi."

15 juillet 2021
Premier Dernier