40 éves a Győri Balett – ünnepi programsorozat

Könyvvel, kiállításokkal, előadásokkal ünnepli születésnapját a Győri Balett. Az 1979-ben, a Magyar Állami Balettintézet végzős növendékei által alapított együttes az új győri színházépületben kezdte meg pályafutását Markó Iván vezetésével. A társulat a magyar táncművészetben és Győr város kultúr­törté­ne­tében egyaránt mérföldkőnek számít. A 40 éves társulat jubileumi rendezvény­sorozatáról a Magyar Művészeti Akadémia és a Győri Balett tartott sajtó­tájékoztatót az MMA irodaházában, ahol Kiss János, a társulat igazgatója emlékezett vissza a kezdetekre és ismertette a programokat. Kiss János igazgató, az MMA levelező tagja elmondta: október 30-án a győri Esterházy-palotában fotókiállítás nyílik a 40 éves társulatról. November 2-án, első bemutatójuk évfordulóján Győrben beszélgetést tartanak a társulat alapító tagjaival, köztük Markó Iván táncművésszel, koreográ­fussal, alapító igazgatóval is. A beszélgetést követően Gombár Judit díszlet- és jelmeztervezőre, a Győri Balett alapító és örökös tagjára emlékezve kiállítás nyílik az MMA támogatásával a Győri Nemzeti Színház előcsarnokában, majd díszelőadást tartanak, melyet az M5 rögzít. Az évforduló alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia emlékalbumot ad ki, amelyet november 17-én Győrben, 25-én Budapesten mutatnak be. November 8-án mutatják be az Anna Karenina című balettet, Velekei László művészeti vezető koreográfiájával Győrben, majd december 21-én tartják a budapesti premiert a Müpában.
A magyar tánctörténet legendás pillanata volt, amikor 1979-ben a Magyar Állami Balettintézet végzős osztálya úgy döntött: együtt maradnak és társulatot alapítanak. Ügyüknek megnyerték Markó Ivánt, aki búcsút mondott Maurice Béjart világhírű együttesének, Győrbe jött, a fiatalok élére állt és alkotótársával, Gombár Judittal számos sikerdarabot készített. A lendületes, mindenre elszánt csapat hamar megnyerte magának nemcsak a hazai, de a külföldi közönséget is.
1991-ben Kiss János vette át a társulat vezetését, újító szellemű hozzáállásával egyre szélesebb horizontot tárva a közönség elé. Az együttes olyan neves vendégkoreográfusokkal dolgozott együtt, mint például Robert North, Marie Brolin-Tani, Ben Van Cauwenbergh, Cayetano Soto, Ángel Rodríguez vagy Vámos György.
Mára a Győri Balett a magyar táncélet egyik meghatározó együttesévé vált. Megalapítása óta kevés szeglete van a világnak, ahol ne lépett volna fel. A társulat repertoárja felöleli a táncművészet szinte valamennyi ágát a klasszikus balettől a kortárs táncig, a táncszínháztól a gyermekprodukciókig. Cselekményes balettek és szimfonikus darabok egyaránt fellelhetőek e széles palettán.

Kiss János a sajtótájékoztatón felidézte, hogy 1979. november 2-án, halottak napján tartották első darabjuk bemutatóját, A Nap szerettei címmel. Az évforduló alkalmából november 2-án délután beszélgetést tartanak Győri Nemzeti Színházban a társulat alapító tagjaival, köztük Markó Iván táncművésszel, koreográfussal, aki alapító igazgatója volt az együttesnek. A beszélgetést követően Gombár Judit díszlet- és jelmeztervezőre, a Győri Balett alapító és örökös tagjára emlékezve kiállítás nyílik a Győri Nemzeti Színház előcsarnokában, majd díszelőadással idézik fel az elmúlt 40 évet.
Mint mondta, november 8-án és 9-én mutatják be új darabjukat, a Lev Tolsztoj műve alapján készült Anna Karenina című balettet, Velekei László koreográfiájával Győrben, majd december 21-én tartják a budapesti premiert a Művészetek Palotájában.
Kiemelte: további programokat is terveznek a jubileumhoz kapcsolódva, és az ünnep zárásaként rendezik meg a 16. Magyar Táncfesztivált Győrben, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia 2013 óta támogat.
A társulat születéséről Kiss János azt idézte fel: az 1970-es évek végén az évfolyamuk úgy döntött, hogy együtt marad, választ magának egy vezetőt és egy várost. A Tűzmadár előadás után Markó Ivánt, majd Győr városát választották, ahol akkor épült a színház. Megkeresték a város vezetőit, és végül egy fiatal csapat akarata győzött. Büszke vagyok a múltunkra, jelenünkre, a városunkra és azokra, akik a Győri Balett társulatát támogatták" fogalmazott az igazgató, aki köszönetet mondott az alapító igazgatónak, aki 1991-ben hagyta el a társulatot. Akkor egy második újjászületés történt: II. János Pál pápa előtt táncolhattak a Népstadionban.
Kiss János, aki 1991 óta vezeti az együttest, Velekei Lászlót, a Győri Balett művészeti vezetőjét mutatta be utódjaként, mint azt a művészt, aki az 2020/21-es évadtól a társulatot vezetheti.

A sajtótájékoztatót Kiss János mellett dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára és Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója tartották. A méltó ünneplésben ugyanis a Magyar Művészeti Akadémia és az M5 kulturális csatorna is szerepet vállal. Utóbbi folyamatosan tudósít majd az ünnepi rendezvényekről, a születésnapi győri gálát pedig teljes egészében rögzítik.
Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára úgy fogalmazott: a Győri Balett bebizonyította, hogy így is lehet. A példa előttünk áll mondta a társulat 40 éves munkáját méltatva. Kiemelte: az évforduló alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában emlékalbum jelenik meg. A Győri Balett 40 éves történetét áttekintő kötetet november 17-én a Győri Könyvszalon rendezvényén, a Győri Nemzeti Színházban, 25-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban mutatják be.
A Győri Balett 40 eseménysorozat média-főtámogatója az M5 kulturális csatorna. Siklósi Beatrix csatornaigazgató az eddigi 40 évhez gratulálva kiemelte: magától értetődő volt, hogy az M5 kulturális csatorna bemutatja a jubileumi eseményt. Kiss Jánost meghívták A Nagyok című portrésorozatukba, november 23-án és 30-án, két részben adják le a művésszel készült beszélgetést. Elmondta még: november 2-án rögzítik a díszelőadást, az M5 csatornán futó műsorokban folyamatosan jelen lesznek az ünnepi rendezvénysorozat eseményei és az archívumból előkeresik a pályakezdést, a nagy sikereket felidéző képsorokat is.
2019. november 2. – A Győri Nemzeti Színház, az MMA, Győr város és a Győri Balett együttműködésében emlékkiállítás nyílik a színház épületében, ahol új színháztörténeti kutatási anyagokat is láthatóvá tesznek (a Béjart Balettnek készült látványtervek, a Győri Balettnek készült térjelmezek), valamint egy kapcsolódó kötetet is bemutnak Gombár Juditnak, a Győri Balett alapító, örökös tagjának munkásságáról. Kurátor: Turnai Tímea színháztörténész. Az emlékkiállítást Tordai Hajnal nyitja meg.

Könyv: Győri Balett 40 – Az immáron 40 éves Győri Balett történetét és szellemiségét mutatja be az MMA Kiadó reprezentatív jubileumi kiadványa Major Rita tánctörténész nagyívű tanulmányán, illetve a társulat elmúlt négy évtizedének legfontosabb szereplőit megszólaltató huszonnyolc interjún keresztül, rendkívül gazdag fotóanyaggal illusztrálva. Az albumot Győrben a Győri Könyvszalon rendezvényén november 17-én mutatják be, a fővárosi könyvbemutató november 25-én lesz az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.

Az ünnepi rendezvénysorozat programjai itt tölthetők le.

Kiss Jánossal a Magyar Hírlap hétvégi mellékletének 2019. október 26-i lapszámában, az MMA Művészpáholy rovatában olvashatnak nagyinterjút a Győri Balett elmúlt negyven évéről és jelenéről.
25 octobre 2019  |  kiss jános győri balett 40