Színészlegendák II. Vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések 1896–1946

Megjelent a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Katolikus Rádió Zrt. és a Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös vállalkozásának második összeállítása, a Színészlegendák II. Vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések 1896–1946 című hangoskönyv. Már a Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 című kiadvány bemutatásakor jelezték a készítők, hogy az anyag bőséges, így lesz folytatás. Most pedig elkészült és egyelőre CD hordozón áll rendelkezésre a századelő, a 20. század első felének írásait, színművészek visszaemlékezéseit, naplótöredékeit egybegyűjtő különleges hanganyag.
2 novembre 2020

Jánoskúti Márta köszöntése

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából április 28-án a Pesti Vigadóban köszöntötték Jánoskúti Márta Kossuth-díjas jelmeztervezőt, akadémikust, a nemzet művészét, akivel a rendezvényen a népes közönség előtt dr. Szigeti Gábor színháztörténész, író, egyetemi tanár beszélgetett. Az ünnepségen részleteket játszottak be a művész portréfilmjéből, melyben a már elhunyt Marton László rendező kiemelte, hogy nagyon szeretett Jánoskúti Mártával a Vígszínházban együtt dolgozni, mivel „egységben gondolkodik, szinte költészet van a jelmeztervezői tevékenységében".

29 avril 2022

Megnyílt a felújított Operaház

Ünnepi gálaműsorral nyílt meg újra 2022. március 12-én a Magyar Állami Operaház átfogó felújításon átesett, Andrássy úti főépülete. A műemlék felújítását a kormányzat finanszírozta, a 138 esztendős épület megújításában a tervezést a Zoboki Gábor által vezetett Zoboki Építésziroda végezte. Az átfogó rekonstrukció után megújult Operaház ötnapos fesztivállal nyitotta meg kapuit. A nyitógálát megelőzően már tartottak diákpremiereket, majd vasárnap Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának ősváltozatával, hétfőn MacMillan Mayerling című balettjével várták a közönséget, március 15-től pedig látogatói túrákon is megismerkedhetnek az érdeklődők a felújított Ybl-remekművel.

16 mars 2022

Rátóti Zoltán lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem új rektora

Áder János köztársasági elnök 2022. január 31-én a Sándor-palotában a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorává nevezte ki Rátóti Zoltánt. A Jászai Mari-díjas színművész kinevezését mind a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szenátusa, mind a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma támogatta. Rátóti Zoltán színész, rendező, érdemes és kiváló művész jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának, illetve a Nemzeti Színháznak is tagja, emellett az SZFE-n Szarvas József, a prózai színész osztály vezetőjének segítője.

1 février 2022

Színháztörténeti tárlat nyílt Magyarkanizsán

A Regionális Kreatív Műhely szervezésében nyílt meg december 11-én a DÉLVIDÉKI SZINHÁZAK című kiállítás Magyarkanizsán a Dobó Tihamér képtárban (Fő tér 9.). A régióban immár évszázadokon átnyúló magyar színjátszási tevékenységet és színházi világot bemutató tablókiállítást a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata kezdeményezte. Létrejöttéhez az MMA és számos más intézmény, magánszemély mellett többek között Rátóti Zoltán színművész, az MMA elnökségi tagja is segítséget nyújtott. Az eseményen Bicskei István színművész az MMA Színházművészeti Tagozatának elismerő oklevelét is átvehette.

13 décembre 2021

Civil elismerést kapott kultúraszervező munkájáért a leköszönő főtitkár

Idén prof. dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, szociológus, közgazdász, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja és leköszönő főtitkára, valamint Kocsis István történész, „a nemzet drámaírója" kapta a "Hit és Hűség – Sinkovits Imre emlékezete" díjat. A díjátadó ünnepséget – az MMA posztumusz tiszteleti tagjára, Sinkovits Imrére emlékezve – november 5-én, pénteken délután, Imre napon tartották a Pesti Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán, a járványra való tekintettel családias körben.

9 novembre 2021
Dernier