Bódi Barbara (Boba) olajképei

Bódi Barbara kortárs roma festőművész. Munkáira a nagyfokú kreativitás, a bátor szín- és ecsethasználat és a természetben előforduló anyagok széleskörű képi alkalmazása jellemző. A Párbeszéd Házában kiállított összefüggő olajfestmény-sorozatában a szimbolikus realizmus kifejezésével közli mélyről jövő, erőteljesen felfokozott tiszta emberi érzéseinket, indulatainkat különböző arcokon keresztül.
A Tükröm-tükröm című tárlat június 10-én nyílt meg a Jezsuita Lelkiség Központjában, a Párbeszéd Háza Dísztermében. A kiállítást Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és prof. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitotta meg.
A kiállításon szereplő tizenkét olajfestmény különböző nemzetiségű emberek arcain keresztül mutatja be a legalapvetőbb emberi érzéseket, a tizenharmadik darabja pedig egy tükör, amelyben a tárlat végén saját önarcképét is megtekintheti a néző.
A kiállítást megnyitó Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: egy művész munkásságában a származásának akkor van jelentősége, ha ő maga jelentőséget tulajdonít neki. Ezért az, hogy Boba Bódi Barbara fontosnak tartja származását, "számunkra is fontossá teszi", megnyitva ezzel egy korábban talán ismeretlen világot.
Az államtitkár rámutatott: a példaképek nem kinevezéssel születnek, hanem egy közösség döntése nyomán, Boba Bódi Barbarát pedig közössége példaképül választotta.
Kitért a tehetséges roma fiatalok felkarolásának fontosságára. A Nemzeti Tehetség Programnak vannak kifejezetten a roma fiatalokat megszólító részei, hiszen – mint mondta – nekik még nagyobb szükségük van a segítségre tehetségük kibontakoztatásához.
Novák Katalin szólt arról is, hogy milyen fontos a roma kultúra megismerése, és az, hogy a roma történelem és kultúra bekerült a Nemzeti Alaptantervbe is, hiszen ezáltal elérték, hogy egyetlen gyermek se végezhesse el az általános iskolát ennek a gazdag kultúrának a megismerése nélkül. Ugyanakkor ez nemcsak a nem roma fiatalok ismeretit bővíti, hanem azt a célt is szolgálja, hogy a roma fiatalok ráébredjenek, milyen büszkék lehetnek saját kultúrájukra.
„A természet végtelen és sokszínű tökéletességéből merítek játékos ötleteket. Különböző magvakat, növényszárakat, leveleket, kavicsokat, üvegdarabokat vagy épp mozaiklapokat komponálok a festmény felületére a formai mondanivaló egységével, annak térdinamikájának fokozásával. A természet adta színek és anyagok minél szélesebb lehetőségeit kihasználva keresek új utakat, izgalmas újításokkal fogalmazom meg egyéni mondanivalómat, melyet a nagymesterek eredményei is motiválnak."
Fekete György, az MMA elnöke hangsúlyozta, hogy a 21. században bátorság, majdhogynem vakmerőség portrékat festeni, hiszen a portréfestészetet eltüntette a technika, amelynek segítségével egy gombnyomással 16 arckép jelenhet meg a képernyőn. De Boba Bódi Barbara portréin az, aki elég sokáig nézi, nem arcot, nem homlokot, szemeket és ajkat lát, hanem "tekintetet, bátorítást kétségbeesést és panaszt", hiszen az igazi portré az alkotó titkait árulja el.
Fekete György kitért arra is, hogy a roma jövő azon múlik, hogy a közösség fel tudja-e mutatni saját példaképet, és képes lesz-e összefogni azért, hogy megőrizze kultúrájának értékeit. Ezért fontos lenne, hogy legyen egy közös gyűjtemény, amelyben a kiemelkedő roma művészek kulcsfontosságú műveit összegyűjtik. Hozzátette: Magyarország a roma kultúra kincseit felmutató szigetté válhatna, hiszen a környező országokban sincs sehol olyan gazdag roma kultúra, mint Magyarországon.
Bódi Barbara Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel beszélgetet képeiről, és elmondta: a komplex és összefüggő sorozat mindenkinek máshogyan és mást közöl, erre utal az alcíme is: másságról másképp. Portréin 12 különböző érzelmi állapotú arcot állít elénk, amelyekkel azonosulni tudunk és a tizenharmadikkal, azaz a saját tükörképünkkel együtt az alkotás segít elfogadóbbnak, együttműködőbbnek és ezáltal boldogabbnak lennünk.

A kiállítás július 5-ig tekinthető meg, hétköznaponként 15.00 és 18.00 óra között.

T Ü K R Ö M  -  T Ü K R Ö M…
12 + 1 részes olajfestmény-sorozat

A többnyire színes ábrázolásmódom után egy fekete-fehér realisztikusabb időszak kezd vizuális látásomban felerősödni. A benső képeimet hívom elő egy 12+1 részes 120 cm×140 cm nagyságú összefüggő sorozatban, ahol a szimbolikus realizmus kifejezésével közlöm mélyről jövő, erőteljesen felfokozott tiszta emberi érzésekeinket, indulatainkat különböző arcokon keresztül.
Eddigi művészetemben a pozitív érzéseket hangsúlyoztam, egyfajta fényesebb, optimista látószögből ábrázoltam. Azonban ezúttal megjelenik az árnyékosabb oldal, a hullámvölgyek mélye is keretet ad széles, egyetemes igaz érzelmeinknek.
14 juin 2016  |  fekete györgy kiállítás