Magyar kulturális hét Pozsonyban

2016. június 6–13. között Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében immár harmadik alkalommal kerül sor a Több mint szomszéd  Magyar Kulturális Hét elnevezésű magyar kulturális hét megrendezésére Pozsonyban. A kiállítások a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jöttek létre.
A hiánypótló és hagyományteremtő céllal létrehozott fesztivál, melyet először 2014-ben, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvényeként rendeztek, idén június 6-án a pozsonyi koronázó-templomban a szombathelyi Capella Cantorum énekegyüttes koncertjével kezdődik. Június 8-án az ExperiDance Tánctársulat előadására kerül sor.
Egyedül álló élményt ígér Bogányi Gergely zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának hangversenye a magyar fejlesztésű Bogányi zongorán június 13-án, a Szlovák Rádió nagy hangversenytermében.
A színpadi programok összeállítása során fellépési lehetőséget biztosítottak magyarországi és szlovákiai népzenei, néptánc- és egyéb kulturális csoportoknak. Fellépnek Peter Šrámek és zenekara, a Visegrad Jazz Quartet, Korpás Éva népdalénekes, Esszencia zenekar, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Daniel Balázs-Boggie Woogie és a Tzomet klezmer együttes is.
 
Emellett számos jelentős kulturális program, szimpózium és gyermekelőadás várja az érdeklődő közönséget. Három nemzetközileg elismert képzőművész, akik a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai, Orosz István, Farkas Ádám és Aknay János kiállítással vesznek részt a rendezvényen.
 
A Visegrádi Együttműködés 25. évfordulója alkalmából idén a lengyel és a cseh nagykövetség, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap közreműködésével június 9-én egy konferenciát is szerveznek, amelyen a tagállamok egykori politikusai és szakértői a közép-európai országok sikeres együttműködéséről beszélnek majd.
 
"Az elmúlt két év sikere, a pozitív visszajelzések igazolták a rendezvény létjogosultságát. Az évezredes együttélés számos olyan kapcsolódási pontot alakított ki népeink között, amelyek összekötnek bennünket. A nyelvi különbség mellett máig erősen érezhető a kulturális hasonlóság, A rendezvénnyel célunk, hogy Magyarországot közelebb hozzuk Szlovákiához, és annak fővárosához, Pozsonyhoz, az itt élőkhöz, és az ide látogatókhoz" – mondta a rendezvényről Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet.
 
Június 7., 17.00 óra
Orosz István: Paradoxonometria – kiállítás
Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. (Palisády 54)
A Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikusművész kiállításának kurátora Medve Mihály.
 
Június 8., 17.00 óra
Farkas Ádám: Térhajlatok és átmetszések – kiállítás
Z-Galéria, Zichy-palota, Ventur u. 9. (Ventúrska 9)
A Kossuth-díjas szobrászművész kiállítása öt évtizednyi munkásságából nyújt válogatást, kurátor: Bodonyi Emőke.
A kiállítást megnyitja: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

 
Június 9., 18.00 óra
Aknay János: A földi és az égi szféra között – kiállítás
Pozsonyi Városi Galéria, Pálffy-palota, Úri u. 19. (Panská u. 19)
A Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész kiállításának kurátora P. Szabó Ernő.
 
Június 13., 19.00 óra
Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész záróhangversenyén a magyar fejlesztésű, áramvonalas, új Bogányi zongorán játszik.
Szlovák Rádió nagy hangversenyterme, Mýtna 1.
 
A részletes program innen tölthető le.