Glass art NOW! – Magyar művészeti sikerek Velencében

Beszélgetés dr. Richly Gáborral, az MMA főtitkárával

Hetedik alkalommal rendezték meg a világviszonylatokban is ismert, rangos üvegművészeti seregszemlét, a Velencei Üveghetet (The Venice Glass Week), amelynek része volt a magyar üveg "ezer évét" bemutató, Glass Art NOW! címet viselő, nagyszabású tárlat 2023. szeptember 2. és 15 között. Az üvegművészeti fesztivál nemzetközi zsűrijében helyet foglaló Rainald Franz felkérésére idén a Bohus-Lugossy Alapítvány képviselte a kortárs magyar üvegművészetet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával. Dr. Richly Gáborral, az MMA főtitkárával beszélgettünk az eseményhez kapcsolódó tárlatokról, szakmai napról, kulturális misszióról és a közeljövőben várható nemzetközi MMA- programokról. 
- A Magyar Művészeti Akadémia részéről miért tartotta különösen fontosnak a Velencei Üveghét több kiállításának is komoly szintű támogatását?
- Köztestületünk missziójának, egyben feladatkörének kezdetektől fogva szerves része a kiemelkedő kortárs művészeti alkotások hazai és nemzetközi bemutatása.  Az elmúlt évtized folyamán az Akadémia világszerte nagy sikerű kulturális eseményeket – pl. tárlatokat, vándorkiállításokat, koncerteket és összművészeti produkciókat – szervezett a KKM-mel és a KIM-mel együttműködésben, emellett aktív szerepet vállalt a magyar kulturális évadokban, emlékévekben és kiemelt diplomáciai ünnepségsorozatokban is.  Ahogyan arról többször is szó volt, az MMA ösztöndíjak, pályadíjak kiírásával és más utakon is aktív támogatói szerepet vállal a magyar művészeti életben. Szívesen állunk minden olyan kezdeményezés mellé, amely elősegíti a magyar műalkotások, művészeti produkciók kiemelt szakmai eseményeken, expókon történő szereplését, különös tekintettel akadémikusaink és művészeti ösztöndíjasaink munkáira. A Venice Glass Week többek közt azért volt vonzó fórum számunkra magas nemzetközi rangján túl, mert lehetőséget kínált önálló szakmai nap keretében bemutatni szerteágazó tevékenységünket, teljes intézménycsaládunkat, az érintett művészeti területeket és kiváltképp az eseményen kiállító üvegművészeinket, ösztöndíjasainkat – nem csupán alkotásaikon keresztül, hanem egy izgalmas szakmai kérdéseket feszegető és egyéni művészsorsokat felvillantó kerekasztal-beszélgetés révén.  Mindez a XVI. században épült Ateneo Veneto 160 négyzetméteres, lenyűgöző festményekkel teli nagytermében valósulhatott meg, amely először fogadott be üvegművészeti kiállítást Velence történelmi belvárosában, a Szent Márk tér és a Rialto közelében.

Magyar alkotók kiállítása Velencében. Fotó: Szathmáry Melinda

- A program ismeretében, a rendezvény látogatói az Ateneo Venetón felül még egy impozáns, nagymúltú helyszínen tekinthették meg a magyar üvegművészet remekeit az MMA támogatásával.
- A Palazzo Loredan a velencei üvegművészeti fesztivál kiállítási és rendezvényközpontja, ahol idén öt magyar „senior" üvegművész – Gáspár György, Kóródi Zsuzsanna, Lukácsi László, az MMA rendes tagja, Sipos Balázs, az MMA művészeti ösztöndíjasa és Varga Dóra – alkotásai voltak láthatók. A földszinti kiállítótérben a 18 és 35 év közötti művészek munkáival lehetett találkozni (The Venice Glass Week HUB Under35), többek közt Lukácsi Boldizsáréval is, aki viszi tovább a „családi mesterséget" a Lukácsi László-Borbás Dorka művészházaspár utódjaként. Komoly sikernek gondolom, s egyben büszkeséggel tölt el, hogy a neves üvegművészekből, szakemberekből álló nemzetközi zsűri öt magyar művészt is beválasztott a húsz kiemelt kiállító közé!

Lukácsi László a Palazzo Loredanban. Fotó: Szathmáry Melinda

- Térjünk vissza az Ataneo Venetóban látható Glass Art NOW! címet viselő tárlatra és az MMA szakmai napjára. Milyennek látta a kiállítást, hogyan értékeli a rendezvényt?
- Úgy vélem, hogy a kiállítás két kurátorának – Dr. Szilágyi B. András művészettörténész, a MOME adjunktusa és a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője, valamint Dohnál Szonja művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese, főkurátora, a Laczkó Dezső Múzeum volt üveggyűjteményi kurátora – kellőképp színes és gazdag anyagot sikerült összeállítania, ami a magyar kortárs üvegművészet gondolati és technikai megvalósítási sokszínűségét reprezentálja, az anyag művészi feldolgozásának széles skáláját láttatja. 

Kerekasztal-beszélgetés a Velencei Üveghéten. Fotó: Szathmáry Melinda

Külön öröm volt számomra fiatal művészeink szereplése: a kiállításon az MMA ösztöndíjasai közül Koós Daniella, Sipos Balázs, Soltész Melinda, Telegdi Balázs mutatkozhatott be munkáival a zsűri döntése értelmében, és hárman közülük a Szilágyi B. András vezette kerekasztal-beszélgetésen is, amely az MMA szakmai napjának egyik kiemelt programeleme volt. Emellett fontos még megemlítenem, hogy a Velencei Üveghéthez kapcsolódva az ösztöndíjasok munkái szeptember 12-től elérhetővé váltak egy háromdimenziós virtuális kiállítás keretében is intézményünk, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) jóvoltából, amely az intézmény honlapjáról és a YouTube-ról is elérhető.  A különleges élményt nyújtó kiállítótér Baranyi Péter, Csapó Ádám és Galambos Péter fejlesztői munkáját dicséri. Érdemes megtekinteni, nem csupán a látvány, hanem a kiállítókat bemutató információk miatt is.
- Szavai alapján a rendezvényt összességében valódi sikernek könyveli el.
- Valóban. A tárlatot a helyszínen közel 2200-an látták, a szakmai napunkat pedig nem kisebb személyek tisztelték meg jelenlétükkel, mint például David Landau, a Velencei Üveghét alapítója és mecénása, Professor Franco Ferrari, az Ateneo Veneto kuratóriumi tagja, Dr. Rainald Franz, a bécsi Iparművészeti Múzeum kurátora, az Üveghét nemzetközi zsűrijének tagja, Rosa Barovier üvegszakértő, művészettörténész, a Velencei Üveghét kurátora, Marjorie Bernbaum archeológus, kutató, a Syracuse Egyetem oktatója, Lino Tagliapietra, híres muránói üvegművész és fia, Silvano Tagliapietra. A szakmai napot Antonella Magaraggia, az Ateneo Veneto elnökasszonya nyitotta meg.  

A megnyitó pillanatai: Antonella Magaraggia és Bohus Eszter. Fotó: Szathmáry Melinda

- Milyen hasonló volumenű nemzetközi programokat lát most az MMA előtt a közeli jövőre nézve?
- A KKM-mel és a KIM-mel 2022-ben aláírt együttműködési megállapodás szerint a Liszt Intézetekkel közösen és a kulturális diplomatahálózaton keresztül folytatjuk a széles kínálati skálán mozgó művészeti programok megvalósítását. Az idei évből megemlíteném a Kós Károly - a 20. század legmagyarabb európai építőművésze című kiállítást és konferenciát, amely Párizsban, a Musée de Lavaurban lel októbertől otthonra. E tárlat a 2020-ban megrendezett párizsi és a 2022-es brüsszeli kiállítás folytatása építészeti konferenciával kiegészülve. Szintén októberben (10. és 31. között) Az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának grafikusművészei mutatkoznak be a Bucharest Graphic Days-en, és párhuzamosan, október 12-től a ljubljanai Liszt Intézetben a tagozathoz köthető MMA-ösztöndíjas keramikusművészek: Éles-Varga Erika, Haber Szilvia Adél, Kontor Enikő, Monori Anita, Néma Júlia, Ruzicska Tünde, Simon Zsolt József és Sütő Erika. E tárlatok mellett számos őszi komolyzenei és világzenei szereplést tudnék még említeni akadémikusaink és ösztöndíjasaink részvételével, amelyekkel kapcsolatos részletekről az MMA honlapján és közösségi oldalain lehet tájékozódni. 
 
Szöveg és fotó: Szathmáry Melinda
 
25 septembre 2023  |  lukácsi lászló dr richly gábor