Album Szabó Marianne munkásságáról

A Pesti Vigadóban mutatták be a Magyar Képek Kiadónál megjelent új kiadványt, a Szabó Marianne iparművész, az MMA rendes tagja munkásságát összegző albumot, amelyet a közelmúltban elhunyt Kernács Gabriella művészettörténész, az MMA néhai tiszteletbeli tagja írt és állított össze, s akinek ez volt az utolsó munkája. Az album Szelényi Károly kitűnő műtárgyfotói segítségével mutatja be Szabó Marianne közel hat évtized alatt készült textilmunkáit, falképeit, grafikáit, papírmasé plasztikáit.
A művésszel és Sz. Farkas Arankával, a kiadó vezetőjével, valamint Szelényi Károly fotóművésszel Dvorszky Hedvig művészettörténész, az MMA levelező tagja beszélgetett szeptember 16-án. Szabó Marianne-t dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára köszöntötte, az eseményen a könyv írójáról, Kernács Gabrielláról is megemlékeztek. Pályatársak, köztestületi tagok, televíziós munkatársak, és természetesen a Makovecz családból is többen megjelentek a könyv bemutatóján.
Kucsera Tamás Gergely felidézte: Kernács Gabriella, a Magyar Művészeti Akadémia Írói Díjával elismert kultúrhistorikus, televíziós műsorszerkesztő, az MMA tiszteletbeli tagjaként is sokat tett az akadémiáért. 2007-től élénk résztvevője a Kecske utcai összejöveteleknek, az egyesületi időkben több filmet is készített, többek között Makovecz Imrét is megszólaltatva. A köztestület első hivatalos rendezvényének, a Kortársaink voltak címmel rendezett kiállításnak kurátora is ő volt, amit több meghatározó szerepvállalás követett a következő években. Ilyen például az idén nyáron Schrammel Imre keramikusművész állandó kiállításához készült könyv az alkotóról, mely az MMA Kiadónál látott napvilágot.
Kernács Gabriella két éven keresztül találkozott a Munkácsy Mihály-díjas textil- és iparművésszel, Szabó Marianne-nal, hogy valós és hiteles képet közölhessen alkotói pályájáról, valamint azokat az írásokat is összegyűjtötte, amik megjelentek róla az évek során. A könyv képanyaga a Makovecz Benjamin által összeállított 3000 felvételből válogatva állt össze. Dvorszky Hedvig elmondta, hogy Kernács Gabriella utolsó, 160 oldalas könyvében a művészi pálya időrendjében rakta össze a műveket és mutatta be azokat. Az alkotói pálya kronologikus felépítése megfelel a műalkotások sorrendjének – ahogy Marianne rajzol, a síkban ábrázolt dolgok egyszer csak kiemelkednek a térben és építési szobrokká alakulnak, ezek a sokszor ember nagyságú műalkotások válnak végül munkássága csúcsává.
Dvorszky Hedvig szerint Szabó Marianne az örökkévalóságnak alkotott műveket, aki kérdéseire lakonikusan felelve mondta el a képes könyv egy-egy szerzeményének hátteréül szolgáló művészi technikát, történetet. A hatalmas évanyagot, televíziós beszélgetést, a korszakban elfoglalt helyét mutató korabeli sajtóanyagokat tartalmazó, nagy áttekintő munka keletkezéstörténetét végigjárva a beszélgetőtársak Szabó Marianne munkásságát egy különleges történelmi korszak dokumentumaként is tárgyalták, amely műalkotásokkal meséli el a magyar művészet azon évtizedeit, amikor különösen meg kellett harcolni az iparművészet létéért. Ennek ellenére Szabó Marianne nagy nemzetközi sikereket is elért, Dvoszky Hedvig megfogalmazásában „ő nemcsak része ennek a körnek, hanem sok esetben messze kiemelkedik az európai kultúrkörből".
A 2017-es iparművészeti és tervezőművészeti nemzeti szalonon, a Műcsarnok egyik termében volt elhelyezve a könyvben is szereplő alkotás, mely a "Léthe vize" címet viseli. Az MMA „Látás-váltás" sorozatában akkor Tamás Boldizsár, a Baár-Madas Református Gimnázium tanulója szúrta ki magának a Léthe vizén kis csónakban ülő három figurát. A műalkotás kapcsán Boldizsárban megfogalmazódó gondolatok és érzékletes, tanult tetszésnyilvánítása mélyen megérintette a művészt, aki élete egyik meghatározó élményének és legnagyobb dicséretének nevezte ezt a pillanatot. A könyvben ezért DVD-n is megtalálható a kisfilm.

Kernács Gabriella: Szabó Marianne. Budapest, 2021, 160 oldal, [ár: 4900 Ft]. Megvásárolható: Líra könyv, ill. a Magyar Képek Kiadónál, elérhetősége: +36 30 813 4301