2019. november 9. | 17.00 – Hauser Beáta kiállítása Magyarkanizsán

Hauser Beáta, az MMA rendes tagjának kiállítása 2019. november 9-én (szombaton) 17 órakor nyílik a Dobó Tihamér Képtárban Magyarkanizsán. A kiállítás válogatást mutat be a művész falkárpitjaiból és grafikáiból. A Regionális Kreatív Műhely szervezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló kiállítást Bicskei Zoltán nyitja meg.

A három kárpitból kettő a kezdeti korszak régi fotók ihlette darabja, a harmadik a művész grafikai jellegű munkája. Szövésmódja egyéni, a fektetett és félsoros szövés variációjából épülnek fel a gobelinek.
A grafikák is több időszakból származnak. A valóság és a gondolatok látható, vagy csak utalásszerűen sejthető ábrázolásai.

„Ha fehérek közt szövésről beszélünk lehetetlen nem beszélni a nőiségről. Hauser Beáta kiállítására készülődve, vastag albumját lapozgatva, először is művészetének egyöntetűsége tűnik föl. Semmi kétség, világos állítások. Nemcsak szőttesei, de grafikái, rajzai is vonalfonalakból szőttek, a mai napig ez a fészkes világ formálódik, alakul. Először a látható, megőrzendő, sokszor csak családi fotóalbumokban megmaradt világot szőtte be műveibe. Kezdetben a gobelinjeibe, később a rajzokba is, a későbbiekben egyre inkább a saját lélekből szőtt motívumokkal, jelekkel, képzeltbéli látomásokkal találkozunk. De mindegyik mögött ott bujkál a féltő női szempont gyöngédsége és vele együtt a lélek megőrzésének kemény harcosa."

Bicskei Zoltán

Hauser Beáta 1980-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola szövött szőnyeg és falkárpit tervező szakán. Azóta 31 önálló kiállítás, 25 szakmai díj, többek között a Ferenczy Noémi-díj és a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismerés, és számtalan csoportos kiállítás fémjelzi munkásságát. 2013 óta tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. A kárpitművészet mellett párhuzamosan a grafika is foglalkoztatja.
Ebből az anyagból látható egy válogatás ezen a kiállításon.

Helyszín: Dobó Tihamér Képtár, Magyarkanizsa (Glavni trg 9, Kanjiža 24420, Szerbia)
// ]]>