Színészlegendák II. Vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések 1896–1946

Megjelent a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Katolikus Rádió Zrt. és a Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös vállalkozásának második összeállítása, a Színészlegendák II. Vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések 1896–1946 című hangoskönyv. Már a Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 című kiadvány bemutatásakor jelezték a készítők, hogy az anyag bőséges, így lesz folytatás. Most pedig elkészült és egyelőre CD hordozón áll rendelkezésre a századelő, a 20. század első felének írásait, színművészek visszaemlékezéseit, naplótöredékeit egybegyűjtő különleges hanganyag.
2. marraskuuta 2020

Színházi szerepek és Deszka Fesztivál Ráckevei Annával

Egészen furcsa tapasztalat a főpróba után több mint egy évvel bemutatni az előadást"


Ebben az évben rendhagyó módon tartották meg Debrecenben az MMA által is évről évre támogatott Deszka színházi fesztivált. A kortárs magyar dráma fesztiválján a Nagyerdei Stadionban fűre lépni is szabad volt: a küzdőtérről pléden fekve, babzsákokon, vagy székeken ülve nézhette meg a közönség az online térbe készült előadásokat. „A bizonytalan járványügyi helyzet miatt merült fel ez az ötlet, és szerintem nagyon jól bevált" – meséli az idei rendhagyó Deszka Fesztiválról Ráckevei Anna. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a „Finálé" című előadásról, és Klütaimnesztra szerepéről is kérdeztük. (Kurucz Éva interjúja)

29. kesäkuuta 2021

Úton a Harag György-kiállítás

A Magyar Művészeti Akadémia által Harag György születésének 95., halálának 35. évfordulója kapcsán meghirdetett emlékév programsorozata a Partiumban folytatódott. A korszakos színházrendező szülővárosában, a Bihar-megyei Margittán a Horváth János Líceumban nyílt meg a róla szóló emlékkiállítás 2021. június 25-én. A megnyitón Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának képviseletében Demeter Stefánia Katalin konzul, Tőtős Norbert, a Berettyó-menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület elnöke, Nagy Gabriella, a Horváth János Líceum igazgatója, valamint a művész özvegye, Harag Ilona köszöntötte a résztvevőket. A kiállítást az MMA Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője, Komlóssy Ágnes nyitotta meg.

29. kesäkuuta 2021

MMA-konferencia a Magyar Táncfesztiválon

2021. június 14. és 20. között 16. alkalommal rendezik meg Győrben a Magyar Táncfesztivált, melynek programigazgatója Kiss János, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. A győri táncfesztivál a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléje, a rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia is évről évre támogatja. A nyitó napon délután MMA-konferenciát is tartottak az Apátúr-házban, ahol a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjprogramjában 2018 óta résztvevő és a színházművészet területen ösztöndíjas művészek tartottak beszámolót és mutatták be az ösztöndíj során elvégzett munkáikat, eredményeiket. Az első évfolyamos színházművészeket Kiss János, valamint dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár is köszöntötte.

15. kesäkuuta 2021

Haumann Péter 80 éves

Haumann Péter Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – számos műfajban, társulatban és közegben sok-sok emlékezetes szerep alakítója – május 17-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Ebből az alkalomból kis összeállítással idézzük fel színészi pályájának legfontosabb állomásait.

17. toukokuuta 2021

Elment Törőcsik Mari, a nemzet művésze

Ma hajnalban, hosszú betegség után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-nagydíjas, MMA-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Törőcsik Mari számtalan színpadi és filmes szerep alakítója, aki 2014-ben a magyar és egyetemes drámairodalom nagy szerepeinek emlékezetes és kiemelkedő megformálásáért, a filmművészetben is felejthetetlen alakításaiért, nemzetközi elismeréseket is méltán kiváltó művészi életútjáért az elsők között lett a nemzet művésze. Törőcsik Marit a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. A színművészre Vidnyánszky Attila akadémikus nekrológjával emlékezünk.

16. huhtikuuta 2021
Viimeinen