Színészlegendák II. Vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések 1896–1946

Megjelent a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Katolikus Rádió Zrt. és a Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös vállalkozásának második összeállítása, a Színészlegendák II. Vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések 1896–1946 című hangoskönyv. Már a Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 című kiadvány bemutatásakor jelezték a készítők, hogy az anyag bőséges, így lesz folytatás. Most pedig elkészült és egyelőre CD hordozón áll rendelkezésre a századelő, a 20. század első felének írásait, színművészek visszaemlékezéseit, naplótöredékeit egybegyűjtő különleges hanganyag.
2. marraskuuta 2020

Béres Ilona színművész 80 éves

Ma nyolcvanéves Béres Ilona Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Ezt a nyolc évtizedet felsorolhatatlan színpadi szerep, temérdek játékfilm, tévéfilm és szinkron, megannyi legendás színész- és pályatárs jellemzi. A Magyar Művészeti Akadémia portréfilmsorozatában június 5-én látható újra a róla készült epizód, a jövő heti könyvhétre pedig az MMA Kiadónál megjelenik a pályafutását Ablonczy László szerkesztésében feldolgozó album. Rövid portréja következik.

4. kesäkuuta 2022

Alapanyaga a színész

Interjú Jánoskúti Mártával

„Szünet nélküli tanulási folyamat volt, amíg eljutottam odáig, hogy életem nagyobb hányadában már nem tudtam úgy feladatot végigcsinálni, hogy ne szeretettel közelítettem volna meg… Én alapvetően elégedett ember vagyok… Ahogy most visszatekintek az életemre, nem hiszem, hogy nagyon másképp tudnék csinálni valamit." Jánoskúti Márta a nemzet művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Áprilisban ünnepelte 80. születésnapját, ez évforduló kapcsán beszélgettünk vele.

1. kesäkuuta 2022

Elhunyt Haumann Péter színművész

Nyolcvanegy éves korában, május 28-án elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze. Haumann Péter összehasonlíthatatlan egyénisége volt a magyar színház- és filmművészetnek. Egyedülállóan sokoldalú művészként sajátos humorral megformált vígjátéki alakjai mellett drámai erejű alakításaival is emlékezetes sikereket aratott. Haumann Pétert a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

29. toukokuuta 2022

„Tűz van, babám!"

A díszlet- és jelmezgyártás jövője
 
„Tűz van, babám!" A díszlet- és jelmezgyártás jövője címmel rendezte meg konferenciáját május 25-én a Pesti Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata. A kultúra, ezen belül a színház- és filmművészet minden idők eddigi legnagyobb támogatását kapja, mégis fontos figyelmet fordítani a színházi szakemberek képzésére, hiszen a tudás az alapja mindennek. 

25. toukokuuta 2022

Kidolgozható-e a drámaírói életpályamodell?

Kortársak a fiókban címmel konferenciát tartott a kortárs magyar drámáról a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata május 23-án a Pesti Vigadóban. Az alapötletet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet azon adata adta, amely szerint 10 év alatt Magyarországon 38 kőszínház nagyszínpadán mindössze 39 ősbemutatót tartottak kortárs magyar drámaíró művéből. A szám pedig a szervezők szerint nem áll egyensúlyban a számos tehetséges magyar drámaíró munkáinak számával. Ennek feloldása lehet a konferencián elhangzottak alapján a színházak és drámaírók szorosabb kapcsolata, akár a háziszerzőség elvén, illetve a tehetséges kortárs drámaírók mentorálása, a drámaírói életpályamodell kidolgozása.

23. toukokuuta 2022
Viimeinen