Szurcsik József képzőművész, társkurátor

Online járható be a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.
27. maaliskuuta 2020

Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíj a Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat első ízben a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján, október első vasárnapján adják át. Az ösztöndíjat elnyert művészek a következő esztendőben kamaratárlaton mutatkozhatnak be a vásárhelyi Tornyai-múzeumban.

30. syyskuuta 2013

Átadták a felújított Szentendrei Régi Művésztelepet

Átadták a felújított Szentendrei Régi Művésztelepet pénteken, a komplexum 200 millió forintos beruházással újult meg. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében kiemelte: a kormányzatnak az utolsó pillanatban sikerült megmentenie a művésztelepet az enyészettől. 

27. syyskuuta 2013

Tárlat Szent István emlékezetére

Csoportos kiállítás nyílt szeptember 26-án Székesfehérváron, a Vörösmarty Színház Forrás Galériájában a Szent István Emlékév alkalmából „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga…" címmel. A tárlaton többek mellett Gyulai Líviusz, Jankovics Marcell, Orosz István, Somogyi Győző munkáival találkozhatunk.

27. syyskuuta 2013

Jovián György tárlata Székesfehérváron

Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke nyitotta meg Jovián György Munkácsy-díjas festőművész kiállítását a 7. Szakrális Művészetek Hete székesfehérvári eseményeként a Szent István Művelődési Házban.

25. syyskuuta 2013

Amrita Sher-Gil Párizsban

Az indiai-magyar származású festőművészről megemlékező hivatalos év részeként 2013. szeptember 24-én Amrita Sher-Gilre emlékeztek a párizsi UNESCO Palotában. Bemutatták az Amrita című kiállítást, mely részben már látható volt a budapesti Nemzeti Múzeum kerítésén, részben pedig a Delhi Nemzeti Galéria reprodukció-válogatása. A festőnőről Keserü Katalin tartott előadást, levetítették továbbá Sára Sándor Amrita Sher-Gil című filmjét.

25. syyskuuta 2013
Ensimmäinen Viimeinen