Szurcsik József: Két bajnok, 2013 (olaj, vászon, 100×120 cm)

Transzmisszió

A 10. Székelyföld Napok alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia és az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) 2019. október 11-én, pénteken 18 órai kezdettel nyitja meg közösen rendezett „Transzmisszió" című kiállítását az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön, ahol Stefanovits Péter, a Képzőművészeti Tagozat vezetője is beszédet mond. A kiállítás másnap egy szakmai konferenciával folytatódik a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében, „Régió – regionalitás – provincia, avagy művészeti sajátosság" tematikában. A két összekapcsolódó esemény vállalt küldetése a kortárs székelyföldi és a szülőföld képzőművészei által alkotott kulturális erőtér egyesített törekvéseinek felmutatása. A kiállítás kurátorai Jovián György és Vécsi Nagy Zoltán.
11. lokakuuta 2019
Amrita Sher-Gil és az indiai–magyar művészeti kapcsolatok

Amrita Sher-Gil és az indiai–magyar művészeti kapcsolatok

A Magyar Művészeti Akadémia 2013. november 4–5. között tartott nemzetközi konferenciát az indiai-magyar származású festőnő életművéről és a két ország közötti művészeti kapcsolatokról a KárolyiCsekonics Rezidencián. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt.

25. lokakuuta 2013

Emlékezés Supka Magdolnára

A Józsefvárosi Galéria Hommage a' Manna címmel nyitotta meg kiállítását dr. Supka Magdolna Széchenyi-díjas művészettörténész emlékére. Az eseményt a Magyar Festészet Napja alkalmából rendezték meg. A megnyitón Kernács Gabriella művészettörténész mondott beszédet.

24. lokakuuta 2013

Felavatták Bethlen Gábor szobrát

2013. október 23-án a Bethlen Gábor Alapítvány szervezésében Kolozsvárott Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést. A rendezvényen felavatták Péterfy László szobrászművész, az MMA tagja alkotását, Bethlen Gábor első erdélyi egészalakos szobrát. 

24. lokakuuta 2013

Elindult az indiai magyar kiállítássorozat

Az UNESCO Amrita Sher-Gil évének keretein belül Indiában háromállomásos, reprezentatív kiállítássorozat indult magyar képzőművészek munkáiból. A Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével megvalósuló rendezvénysorozat első tárlata október 17-én nyílt az újdelhi Modern Művészeti Galériában.

16. lokakuuta 2013

Jovián György műtermében

Jovián György festőművész pályakezdéséről, művészetét ért korai hatásokról és sajátos szakmai fogásairól mesél. Rövidfilmünkből kirajzolódik az ív, ahogyan a művész a korai kísérletektől eljutott a rá jellemző, különös hangulatú ábrázoló festészetig.

14. lokakuuta 2013
Ensimmäinen Viimeinen