Szurcsik József képzőművész, társkurátor

Online járható be a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.
27. maaliskuuta 2020

Szobor Kézdivásárhelyen az árvaházalapítónak

Kézdivásárhelyen május 23-án felavatták Szentkereszthy Stefánia (1832–1906) bárónő mellszobrát, Vargha Mihály kézdivásárhelyi születésű akadémikus alkotását.

28. toukokuuta 2014

Akadémikus művészek kiállítása Magyarkanizsán

Szemadám György festőművész és Gyulai Líviusz grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagjai alkotásaiból nyílik kiállítás közösen hét délvidéki festővel, grafikussal május 31-én, szombaton a Dobó Tihamér Képtárban, Magyarkanizsán.

22. toukokuuta 2014

Hann Ferenc: A Sajna de Mahorkai vacsora

Válogatott írások és versek
 
Melyik művészünktől vásárolt képet személyesen Miles Davis? Mi az igazság a szeszméréssel és a leányiskolával kapcsolatos aggályokból, amelyeket a gácsi polgárok fogalmaztak meg Kosztka patikus úrral szemben? És végül: Palma de Mallorca helyett miként jut nekünk „Sajna de Mahorka"? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat az olvasó Hann Ferenc könyvéből, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Napkút Kiadó jelentetett meg.

21. toukokuuta 2014

Hantai Simon-kiállítás először Magyarországon

Hantai címen először látható Hantai Simon (1922–2008) magyarországi születésű francia festőművész egész életművéből válogatott, 67 munkát felvonultató tárlat Budapesten, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban május 9. és augusztus 31. között.

8. toukokuuta 2014

Körkörös romok

Ország Lili falai


Ország Lili, a huszadik századi magyar festészet egyik legegyénibb, legkülönösebb képi világát megteremtő művésze volt. Alig több, mint két és fél évtizedes munkásságának keresztmetszetét nyújtó katalógust jelentetett meg tavalyi kiállítása kapcsán a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Magyar Művészeti Akadémia az E.On és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

5. toukokuuta 2014
Ensimmäinen Viimeinen