Szurcsik József: Két bajnok, 2013 (olaj, vászon, 100×120 cm)

Transzmisszió

A 10. Székelyföld Napok alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia és az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) 2019. október 11-én, pénteken 18 órai kezdettel nyitja meg közösen rendezett „Transzmisszió" című kiállítását az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön, ahol Stefanovits Péter, a Képzőművészeti Tagozat vezetője is beszédet mond. A kiállítás másnap egy szakmai konferenciával folytatódik a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében, „Régió – regionalitás – provincia, avagy művészeti sajátosság" tematikában. A két összekapcsolódó esemény vállalt küldetése a kortárs székelyföldi és a szülőföld képzőművészei által alkotott kulturális erőtér egyesített törekvéseinek felmutatása. A kiállítás kurátorai Jovián György és Vécsi Nagy Zoltán.
11. lokakuuta 2019

Ujvárossy László kapta idén a Jakobovits Miklós-díjat

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete és az Im Memoriam Jakobovits Miklós Társaság 2013 januárjában Jakobovits Miklós-díjat hozott létre, melyet minden esztendőben január 22-én, a magyar kultúra napján adnak át, emléket állítva ezáltal a művésznek, aki a Bihar megyei RMDSZ egyik alapító tagja és aki munkásságával a város hírnevét öregbítette nem csupán az országban, hanem a határokon túl is. 

21. tammikuuta 2014

Elegancia és nemzeti identitástudat

2014. január 10-én nyílt meg Sára Ernő Ferenczy-díjas grafikusművész kiállítása a Józsefvárosi Galériában. A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának munkássága a tervezőgrafika minden területét átfogja, az emblémától, a csomagoláson át a kisnyomtatványig, prospektusig, katalógusig, könyvig, s amelynek szerves része a kiállítási grafika, az arculat-, a címer- és plakáttervezés.

13. tammikuuta 2014

Novotny Tihamér: A látható és a láthatatlan

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, magánkiadásban jelent meg Novotny Tihamér A látható és a láthatatlan című kötete. A 2004 és 2013 közötti időszak írói termését összefoglaló könyv rövid tanulmányokat, kiállítási beszámolókat és visszaemlékezéseket tartalmaz, így a „Szétguruló üveggolyókban" című, a 2004-et megelőző 25 év művészeti írásait összegyűjtő kötet folytatásának tekinthető.

13. tammikuuta 2014

Állandó kiállítás Lantos Ferenc műveinek

Fontos kiállítóhellyel gazdagodott Pécs belvárosa. Decemberben megnyitotta kapuit a Lantos Ferenc Kossuth-díjas képzőművész életműve előtt tisztelgő állandó tárlat a Vasváry-házban (Király utca 19.). Az alkotások időrendi sorrendben és elméleti problémakörökbe sorolva mutatják be a szisztematikusan építkező életmű főbb vonulatait.

6. tammikuuta 2014

Orosz István Ankarában

Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész mintegy 80 képéből Master of Deception (A megtévesztés mestere) címmel ma nyílik kiállítás Ankarában, a kortárs török képzőművészet egyik legjelentősebb kiállítóhelyén, a Güler Sanat Galériában.

20. joulukuuta 2013
Ensimmäinen Viimeinen