Szurcsik József: Két bajnok, 2013 (olaj, vászon, 100×120 cm)

Transzmisszió

A 10. Székelyföld Napok alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia és az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) 2019. október 11-én, pénteken 18 órai kezdettel nyitja meg közösen rendezett „Transzmisszió" című kiállítását az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön, ahol Stefanovits Péter, a Képzőművészeti Tagozat vezetője is beszédet mond. A kiállítás másnap egy szakmai konferenciával folytatódik a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében, „Régió – regionalitás – provincia, avagy művészeti sajátosság" tematikában. A két összekapcsolódó esemény vállalt küldetése a kortárs székelyföldi és a szülőföld képzőművészei által alkotott kulturális erőtér egyesített törekvéseinek felmutatása. A kiállítás kurátorai Jovián György és Vécsi Nagy Zoltán.
11. lokakuuta 2019

Elhunyt Szőnyi Zsuzsa

Szőnyi Zsuzsa újságíró, szerkesztő, Szőnyi István festőművész hagyatékának ápolója 90 éves korában, 2014. március 16-án elhunyt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

17. maaliskuuta 2014

„HUMÁNTAPÉTÁK" – Pályázat művészi óriásposzterek tervezésére

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti, Film- és Fotóművészeti Tagozata pályázatot hirdet a MAOE tagjai és a művészeti felsőoktatási intézmények hallgatói, végzett hallgatói számára közösségi, nyilvános tereken elhelyezésre kerülő, sokszorosítható műalkotás tervezésére. Figyelem! A pályázat beadási határidejét meghosszabbítottuk! postai feladás határideje: 2014. március 31.

12. maaliskuuta 2014

Berki Viola művészete

Berki Viola művészetével foglalkozó, hiánypótló mű jelent meg decemberben a kiskunhalasi Thorma János Múzeum, a Halasi Múzeum Alapítvány és a Berki Viola Alapítvány gondozásában. Ahogy a szerző, Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója megállapítja, érthetetlen, hogy Berki Viola eddig nem került a művészettörténészek érdeklődési körébe. Ez a mostani a negyedik a művésszel foglalkozó kötetek sorában, a nagy átfogó monográfia azonban még várat magára…

6. maaliskuuta 2014

Erfán Ferenc kárpátaljai festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Friss, kora tavaszi hangulatot hoztak Erfán Ferenc festő- és iparművész tájképei és portréi, melyekből február 25-én nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. Erre az eseményre két körülmény is hatással volt: egyrészt ez a nap 2000 óta a kommunizmus áldozatainak emléknapja, a diktatúrát a kárpátaljaiak a Szovjetunió részeként az anyaországnál többszörösen intenzívebben kényszerültek elszenvedni. Másrészt az ukrajnai események közvetlen hatása azt példázza, hogy a történelem nem zárult le, ma is zajlik, és a művészeti életre is hatással van.

26. helmikuuta 2014

Szentség és művészet

A szakralitás és a művészet összefüggéseiről, a két fogalom közös eszmei gyökeréről folytatnak párbeszédet az egyház és a művészet képviselői a Ludwig Múzeumban rendezett beszélgetéseken. A február 13-ai, második alkalommal Lovas Ilona Munkácsy-díjas képzőművész és Jelenits István piarista szerzetes fejtette ki gondolatait a témáról.

18. helmikuuta 2014
Ensimmäinen Viimeinen