Szurcsik József: Két bajnok, 2013 (olaj, vászon, 100×120 cm)

Transzmisszió

A 10. Székelyföld Napok alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia és az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) 2019. október 11-én, pénteken 18 órai kezdettel nyitja meg közösen rendezett „Transzmisszió" című kiállítását az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön, ahol Stefanovits Péter, a Képzőművészeti Tagozat vezetője is beszédet mond. A kiállítás másnap egy szakmai konferenciával folytatódik a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében, „Régió – regionalitás – provincia, avagy művészeti sajátosság" tematikában. A két összekapcsolódó esemény vállalt küldetése a kortárs székelyföldi és a szülőföld képzőművészei által alkotott kulturális erőtér egyesített törekvéseinek felmutatása. A kiállítás kurátorai Jovián György és Vécsi Nagy Zoltán.
11. lokakuuta 2019

A tékozló fiú

Válogatás a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből


November 29-én nyílt meg a Pécsi Galériában a kecskeméti kortárs keresztény gyűjtemény eddigi legnagyobb kiállítása, melyen 94 művész 121 alkotását lehet megtekinteni ifj. Gyergyádesz László művészettörténész válogatásában.

2. joulukuuta 2014

„Magyarul európai"

Száz éve született Supka Magdolna műtörténész

Közel negyven kortárs festő-, grafikus-, textil- és szobrászművész alkotásait mutatja be a Supka Magdolna Széchenyi-díjas művészettörténész emlékére rendezett kiállítás a Pesti Vigadóban. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) posztumusz tiszteleti tagjának 100. születésnapjára emlékező tárlatot Fekete György, az MMA elnöke és Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg.

2. joulukuuta 2014

A Nagy Háború

1914 2014
 
A Nagy Háború címmel emlékező kiállítás nyílik a Pesti Vigadóban. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti, Iparművészeti és Tervezőművészeti, valamint Képzőművészeti Tagozata által rendezett tárlat kortárs alkotóművészek szemével láttatja az első világháború tragikumát. A kiállítás 2014. december 4-től 2015. január 18-ig látogatható.

27. marraskuuta 2014

Ember és világ különleges viszonya Földi Péter alkotásain

Az egyedi látásmódú festőművész összegző kiállítása a Tornyai Múzeumban


Földi Péter Kossuth-díjas festőművész sajátos világú alkotásaiból nyílik összegző kiállítás november 23-án, vasárnap déli 12 órakor Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban. A hatvan festményből és jó néhány különleges plasztikából álló tárlatot Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató nyitja meg a múzeum emeletén.

19. marraskuuta 2014

Kiállítás nyílt Jakobovits Miklós munkáiból

Jakobovits Miklós (1936–2012) Munkácsy- és Arshile Gorky-díjas erdélyi festőművész csendéleteiből, városi tájaiból és tárgylenyomataiból nyílt kiállítás november 7-én a Forrás Galériában. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájának kiállítása november 23-ig látható.

10. marraskuuta 2014
Ensimmäinen Viimeinen