Szurcsik József képzőművész, társkurátor

Online járható be a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.
27. maaliskuuta 2020

Sors és jelkép

Erdélyi magyar képzőművészet 1920–1990 – kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat a megszokott Erdély-sztereotípiák helyett a kevéssé ismert, rejtett vagy ismeretlen erdélyi művészetet ismerteti meg a látogatókkal.

24. huhtikuuta 2015

Itt és most

Képzőművészet. Nemzeti Szalon

Mióta a képzőművészet a széles polgári nyilvánosság elé lépett, azóta forrong, melyek lennének ezen nyilvános bemutatás igazán hathatós formái. A 17. századtól Párizsban működő, évente-kétévente megrendezésre kerülő Szalon, s annak szellemi-szervezeti keretét adó Akadémia történetét viták és botrányok kísérik. Miközben a kiállítások nézőszáma legjobb pillanataiban elérte az egymilliót. A közönséget tehát érdekelte – s bátran leírható – máig érdekli, amikor az adott kor élő művészetének széles körét áttekintheti egyetlen kiállítótér falain. Ez a gondolat motiválta a Magyar Művészeti Akadémiát, hogy a 2013-ban tulajdonába átadott Műcsarnokban újra meghonosítsa a nemzeti szalonokat. 

23. huhtikuuta 2015

A 20. századi horvát képzőművészet nagyjai a Vigadóban

Huszadik századi horvát képzőművészek több mint ötven alkotását mutatja be a Varasdi Városi Múzeum Régi és Új Mesterek Galériájának gyűjteményéből a Pesti Vigadóban április 16-án nyílt kiállítás.

20. huhtikuuta 2015

„Az idővonalak kereszteződése"

Bokotej András üvegművész kiállítása

Bokotej András kárpátaljai üvegművész „Az idővonalak kereszteződése" című tárlata április 15-én nyílt meg a Kárpát-haza Galériában. A kiállítást dr. Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg.

17. huhtikuuta 2015

Érzés, építészet, értelem

Érzés, építészet, értelem címmel Csák Máté építész, grafikusművész, művészeti író munkáiból nyílt kiállítás április 13-án a Magyar Építőművészek Szövetségében. A Kós Károly teremben megtekinthető tárlatot Sáros László György építész, fotográfus, az MMA rendes tagja nyitotta meg. Megnyitóbeszéde itt olvasható. A kiállítás helyszíne: Magyar Építőművészek Szövetsége Építészek Háza (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) 

16. huhtikuuta 2015
Ensimmäinen Viimeinen