Magyar népmesék, Róka koma, 1980

Képpraxisok – Jankovics Marcell

Jankovics Marcell szerteágazó művészeti tevékeny­sé­gének bemutatására vállalkozik a Műcsarnok kiállítása, fókuszba állítva grafikai-képzőművészeti munkáit. A kiállításon a művész rajzfilmrendezői munkásságát is végigkövethetjük, a Balázs Béla-díjat hozó János vitéztől, az Oscar-nominált Sysyphuson és a cannes-i Arany Pálma-díjas Küzdőkön át az Ember tragédiájáig. A tárlaton nemcsak az animációs filmekből és könyvillusztrációkból ismerős képek eredeti rajzait láthatjuk, hanem a tervként megmaradt filmforgató­köny­ve­ket és figuraterveket is felfedezhetjük. A közeli évfordulóhoz kötődve új, kiemelt válogatásban mutatja be a tárlat Jankovics Marcell Trianon rajzsorozatát és több, eddig kiállításon nem szerepelt tusrajzát is.
5. joulukuuta 2019

Itt és most

Képzőművészet. Nemzeti Szalon

Mióta a képzőművészet a széles polgári nyilvánosság elé lépett, azóta forrong, melyek lennének ezen nyilvános bemutatás igazán hathatós formái. A 17. századtól Párizsban működő, évente-kétévente megrendezésre kerülő Szalon, s annak szellemi-szervezeti keretét adó Akadémia történetét viták és botrányok kísérik. Miközben a kiállítások nézőszáma legjobb pillanataiban elérte az egymilliót. A közönséget tehát érdekelte – s bátran leírható – máig érdekli, amikor az adott kor élő művészetének széles körét áttekintheti egyetlen kiállítótér falain. Ez a gondolat motiválta a Magyar Művészeti Akadémiát, hogy a 2013-ban tulajdonába átadott Műcsarnokban újra meghonosítsa a nemzeti szalonokat. 

23. huhtikuuta 2015

A 20. századi horvát képzőművészet nagyjai a Vigadóban

Huszadik századi horvát képzőművészek több mint ötven alkotását mutatja be a Varasdi Városi Múzeum Régi és Új Mesterek Galériájának gyűjteményéből a Pesti Vigadóban április 16-án nyílt kiállítás.

20. huhtikuuta 2015

„Az idővonalak kereszteződése"

Bokotej András üvegművész kiállítása

Bokotej András kárpátaljai üvegművész „Az idővonalak kereszteződése" című tárlata április 15-én nyílt meg a Kárpát-haza Galériában. A kiállítást dr. Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg.

17. huhtikuuta 2015

Érzés, építészet, értelem

Érzés, építészet, értelem címmel Csák Máté építész, grafikusművész, művészeti író munkáiból nyílt kiállítás április 13-án a Magyar Építőművészek Szövetségében. A Kós Károly teremben megtekinthető tárlatot Sáros László György építész, fotográfus, az MMA rendes tagja nyitotta meg. Megnyitóbeszéde itt olvasható. A kiállítás helyszíne: Magyar Építőművészek Szövetsége Építészek Háza (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) 

16. huhtikuuta 2015

„Az égig ható akusztika ereje"

Megnyílt Veress Sándor László kiállítása

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szervezésében „Élethelyzetek" címmel nyílt kiállítása Veress Sándor László festőművésznek, az MMA rendes tagjának április 10-én a Vigadó Galériában. A kiállítás kurátorai Véssey Gábor festőművész, az MMA rendes tagja és Bukta Norbert festőművész. 

13. huhtikuuta 2015
Ensimmäinen Viimeinen