Szurcsik József: Két bajnok, 2013 (olaj, vászon, 100×120 cm)

Transzmisszió

A 10. Székelyföld Napok alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia és az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) 2019. október 11-én, pénteken 18 órai kezdettel nyitja meg közösen rendezett „Transzmisszió" című kiállítását az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön, ahol Stefanovits Péter, a Képzőművészeti Tagozat vezetője is beszédet mond. A kiállítás másnap egy szakmai konferenciával folytatódik a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében, „Régió – regionalitás – provincia, avagy művészeti sajátosság" tematikában. A két összekapcsolódó esemény vállalt küldetése a kortárs székelyföldi és a szülőföld képzőművészei által alkotott kulturális erőtér egyesített törekvéseinek felmutatása. A kiállítás kurátorai Jovián György és Vécsi Nagy Zoltán.
11. lokakuuta 2019

Sors és jelkép

Erdélyi magyar képzőművészet 1920–1990 – kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat a megszokott Erdély-sztereotípiák helyett a kevéssé ismert, rejtett vagy ismeretlen erdélyi művészetet ismerteti meg a látogatókkal.

24. huhtikuuta 2015

Itt és most

Képzőművészet. Nemzeti Szalon

Mióta a képzőművészet a széles polgári nyilvánosság elé lépett, azóta forrong, melyek lennének ezen nyilvános bemutatás igazán hathatós formái. A 17. századtól Párizsban működő, évente-kétévente megrendezésre kerülő Szalon, s annak szellemi-szervezeti keretét adó Akadémia történetét viták és botrányok kísérik. Miközben a kiállítások nézőszáma legjobb pillanataiban elérte az egymilliót. A közönséget tehát érdekelte – s bátran leírható – máig érdekli, amikor az adott kor élő művészetének széles körét áttekintheti egyetlen kiállítótér falain. Ez a gondolat motiválta a Magyar Művészeti Akadémiát, hogy a 2013-ban tulajdonába átadott Műcsarnokban újra meghonosítsa a nemzeti szalonokat. 

23. huhtikuuta 2015

A 20. századi horvát képzőművészet nagyjai a Vigadóban

Huszadik századi horvát képzőművészek több mint ötven alkotását mutatja be a Varasdi Városi Múzeum Régi és Új Mesterek Galériájának gyűjteményéből a Pesti Vigadóban április 16-án nyílt kiállítás.

20. huhtikuuta 2015

„Az idővonalak kereszteződése"

Bokotej András üvegművész kiállítása

Bokotej András kárpátaljai üvegművész „Az idővonalak kereszteződése" című tárlata április 15-én nyílt meg a Kárpát-haza Galériában. A kiállítást dr. Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg.

17. huhtikuuta 2015

Érzés, építészet, értelem

Érzés, építészet, értelem címmel Csák Máté építész, grafikusművész, művészeti író munkáiból nyílt kiállítás április 13-án a Magyar Építőművészek Szövetségében. A Kós Károly teremben megtekinthető tárlatot Sáros László György építész, fotográfus, az MMA rendes tagja nyitotta meg. Megnyitóbeszéde itt olvasható. A kiállítás helyszíne: Magyar Építőművészek Szövetsége Építészek Háza (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) 

16. huhtikuuta 2015
Ensimmäinen Viimeinen