Távol-keleti szél A Bartók Béla 32 Galériában

Penkala Éva és Scherer József Ferenczy Noémi-díjas iparművészek „Keleti szél" című kiállítása április 12-ig tekinthető meg A Bartók Béla 32 Galéria TREZOR termében.
A kiállítást Keppel Márton művészettörténész nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a két művész lebontja a keleti és nyugati képi ábrázolás, sőt a két kultúra közötti ellentétet: „a nyugati művészetet értelmezik a távol-keleti idea szűrőjén átengedve. S ennek lényegét az oly sokat emlegetett ellentétpárok fejezik ki: a formahűség, amely a Nyugat sajátja és a lélekrezdülés, amely a keleti művészet jellegzetessége."
A Penkala Éva-Scherer József művészházaspár alkotói stílusára és szemléletére meghatározó hatást gyakorolt az az időszak, amelyet az 1970-es évek derekán Japánban töltöttek. Munkáikban a sinto és a zen filozófiája keveredik és válik szerves egységgé nyugati hagyományainkkal.
Penkala Éva textilművész nagyméretű falikárpitjai mellett megtekinthetőek legújabb munkái, a hímzések is, amelyek a kínai és japán tussal készült tájábrázolások képi világát idézik. A galéria falain helyet kaptak a művész giclée technikával készült kisméretű grafikái is.
Scherer József ipari formatervező művész, aki a keleti kalligrafikus elemeket ötvözi a hagyományos magyar motívumokkal. Keppel szerint „szabad, kontúr nélküli folthatásokkal dolgozó ecsettechnikája egyik esetben lovast és lovacskát sejtet, máskor megidézi ősi eredetmítoszaink és a sámánizmus természetfeletti spirálmotívumát." Scherer világa csendes elmélyültséget sugároz, „a természetben egységesnek mutatkozó formákat, legyenek azok bonyolult struktúrák is, egyetlen lendületes ecsetvonással igyekszik visszaadni" – hallhattuk a megnyitóban.
A tárlat látogatóit Keppel Márton megnyitójában arra ösztönözte, hogy tevékeny nézői legyenek a kiállított műveknek. Meditatív lelkülettel forduljanak képek felé, amelyek nem elvont „művészettörténeti koncepcióban értelmezhető artisztikus mutatványok". Így válhatnak az érdeklődők a kettőség és az ellentétek szintézisére épülő távol-keleti életszemlélet és nyugati formavilág találkozásának részeseivé. 
7. huhtikuuta 2015