Szomszédolás – Pri Sosedovih

Az MMA Képzőművészeti Tagozatának kiállítása Ljubljanában 

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának mintegy 33 művésze mutatja be alkotásait a ljubljanai várban a 2015. július 1-jén megnyílt kiállításon. A tárlatot a Szlovén–Magyar Cserekiállítás keretén belül rendezték meg; fővédnöke Áder János köztársasági elnök.
A Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia képviselői tavaly novemberben szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy Ljubljanában és Budapesten kölcsönös cserekiállítást szerveznek magyar és szlovén művészek részvételével.  

A tárlat „nemcsak azért fontos, mert a szlovén-magyar közös történelmi emlékezet egyk fontos helyszínén, a ljubljanai várban került megrendezésre (ahol 1849-ben közel három hónapig őrizték az első felelős magyar kormány miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost), hanem azért is, mert célja felkutatni azokat a kulturális-művészeti kapcsolódási pontokat, amelyek a szlovén közönség számára elérhetővé és érthetővé teszik a magyar kortárs művészet sokszínűségét" – mondta megnyitó beszédében Szabó Noémi művészettörténész.  

A Magyar Művészeti Akadémia kiemelt jelentőséget tulajdonít a nemzetközi kulturális-művészeti kapcsolatok fejlesztésén belül a szomszédos országokkal, főként azok hasonló rendeltetésű intézményeivel való együttműködés elmélyítésének. A ljubljanai vár Palatium kiállítótermében 2015. augusztus 30-ig látogatható kiállításon a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata 33 művészének 61 alkotása látható.

A szlovén akadémikusok „Hódolat a Festészetnek" című kiállítását a Műcsarnokban rendezik; a tárlat 2015. augusztus 6. és szeptember 27. között lesz látogatható.7. heinäkuuta 2015  |  kiállítás ljubljana