Mécs Károly tolmácsolja a harctéri eseményeket

Hősök naptára címmel december 8-án indult a Kossuth Rádióban az első világháborús magyar katonai hőstetteket megörökítő műsorfolyam – közölte a Honvédelmi Minisztérium. Mindennap Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában lesz majd hallható, hogyan harcolt a magyar katona a nagy háborúban.
Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából, több mint egyéves kutatómunka után, idén július 28-án indult el az az internetes felület, amely emléket kíván állítani az első világháborúban harcolt magyar katonáknak.
A Hősök naptára internetes oldalon az aktív naptári napra kattintva található meg az a magyar hős, aki száz éve az adott napon valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. A leírás mellett gyakran a katona fotóját, kitüntetését vagy a csapattest jelvényét is megtekinthetik az érdeklődők. A Hősök naptára magánkezdeményezésből, három hadtörténész, Szentváry-Lukács János, Illésfalvi Péter és Maruzs Roland kutatómunkája eredményeként került fel a világhálóra a Katonahoseink.hu című honlapon. Ezzel egy időben a HM internetes felületein, azaz a Honvedelem.hu és a Hadisir.hu honlapokon is elérhetővé vált a különleges naptár. Az internetes írott anyag rádiós adaptációja a HM és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap megállapodása nyomán indulhat el. Az egyperces összeállítások a HM Zrínyi katonai stúdióban készültek és készülnek.
Maruzs Roland, a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztályának vezetője elmondta, a műsor hétfőtől péntekig a 180 perc című műsor végén, 08:57–08:59 között lesz hallható, majd 17:57–17:59 között megismétlik. Szombaton, a Szombat reggel című műsor végén 08:57–08:59 között, vasárnap a Vasárnapi Újság után 08:27–08:29 kerül adásba a Hősök naptára, ismétlése szintén 17:57–17:59 között lesz. Az alezredes azt mondta, a műsorfolyam a tervek szerint 2018. november 3-án, vagyis Magyarország számára az első világháború utolsó napjának századik évfordulóján ér majd véget.

Forrás: Magyar Hírlap
9. joulukuuta 2014