Kusztos Endre elnöki különdíjat kapott

2013. január 8-án a Magyar Művészeti Akadémia elnöki különdíjban részesítette Kusztos Endrét, Szovátán élő grafikus, festőművészt. A díjat sokoldalú, elhivatott életpályájának elismeréseként Fekete György, MMA elnök nevében Szemadám György, a Képzőművészeti Tagozat vezetője adta át.

Az erdélyi művész az MMA rendes tagja. Szénrajzaiban a műkritika Nagy István folytatását látja. „Nagyméretű, tónusos szénrajzain legtöbbször a szülőföld, a Kis-Küküllő mente és az erdélyi Sóvidék tájait örökíti meg. Faluképeiben, csonkult ágú, sziklába kapaszkodó fáiban a kisebbségi lét jelképeit teremti meg." (Murádin Jenő)

„Amikor felfedezte [...] a jelentéktelen tárgyak, vízmosások, hordalékanyagok, indák, gyökerek birodalmát, tulajdonképpen akkor találta meg [...] a jelentéktelenben a jelentőset" – írta róla korábban Gazda József. Bel- és külföldi kiállításai után a Korunk Galériában is szerepelt (1997). Állandó tárlata 1976 óta látogatható Makfalván.

Az idős mestert övező elismertséget jól mutatja, hogy Szováta város önkormányzata kiemelt fontosságú projekt keretén belül tavaly augusztusban egy róla elnevezett galéria építésébe fogott, amelyben, a tervek szerint, főleg helyi művészek állíthatják majd ki alkotásaikat.

16. tammikuuta 2013  |  díj-kitüntetés kusztos endre