fotó: vasarhely24.com

Hatvanötödik Vásárhelyi Őszi Tárlat

A Hódmezővásárhelyen 2018. október 7-én megnyílt Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját 13 év után kapta szobrász: Ámmer Gergő lett a Tornyai-plakettes. A december 2-áig az Alföldi Galériában megtekinthető, nagy múltra visszatekintő kortárs művészeti seregszemle nyitóbeszédét Szentmártoni János író, az MMA rendes tagja tartotta. Az eseményen átadták az MMA díjait is. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíját Kaliczka Patrícia festőművész nyerte el; a Magyar Művészeti Akadémia díját a tárlaton Kotormán Norbert szobrászművész kapta.
„A Vásárhelyi Őszi Tárlat bebizonyítja: a műtárgyak sugártérrel, energiamezővel rendelkeznek. Ezt mindenkinek éreznie kell, amint elhalad egy szobor, festmény, grafika, vagy bármilyen installáció előtt. Ilyenkor kicsit átalakulunk. Ha ez nem történik meg, nem is műtárgyról. művészetről van szó" – jelentette ki szakmai elemzésében, értékelésében Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője.
„Mindig is irigyeltem a képzőművészeket, mert üzeneteik közvetítéséhez nem kellett tolmács, fordító" – mondta a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlatot megnyitó beszédében Szentmártoni János író, a Magyar Írószövetség elnöke az Alföldi Galériában. „A legfontosabb közös jegy a különböző – zene, tánc, képzőművészet, írás – alkotások között a látás, a láttatás. Sokáig nem értettem az Alföld misztikumát, de egy kiskocsma ablakánál ülve azt vettem észre, már nem is a tájat nézem, hanem a saját gondolataimat" – árulta el.
A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlatra 241 alkotó 530 művet adott be, ebből választották ki azt a mintegy kétszáz alkotást, akik szerepelhetnek a kiállításon.
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíját, és a Tornyai-plakettet Ámmer Gergő szobrászművész kapta. A fiatal művész 2017-ben végzett a Képzőművészeti Egyetemen – többek kötzött Kő Pál tanítványaként. Visszatérő kiállítója az Őszi Tárlatnak, ahol korábban már elnyerte az Emmi díját. Munkáit kőből és gipszből formázza, de alkotásai láthatók köztéren is, például egy 1956-os emlékmű a Vas megyei Kondorfán.
Most első ízben ítélték oda az életműdíjat is: a korábbi fődíjasok közül az idei VŐT-ön is részt vevő Fehér László festőművésznek.
Az MMA tagja, Szabó Tamás festő-, szobrászművész Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Endre Béláról elnevezett mesterdíját érdemelte ki.
Pogány Gábor művészettörténész, az Őszi Tárlatok kinevezett kurátorának összefoglalása szerint: a festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák kisebb számuk ellenére is magas minőséget képviselnek. Napjainkban az absztrakt és az ábrázoló kifejezésmódok közül az utóbbi népszerűbb az alkotók körében, de az elvontabb kifejezésmódot alkalmazók is fontos szerephez jutnak, a nonfiguratív ábrázolás is része a kiállításnak.
A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek.

A VŐT kiegészítéseként a Tornyai János Múzeumban nyíltak meg a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjainak kiállításai – Ilona Keserü Ilona: Színkutatás, Szabó Menyhért: Nyitott folyamat, Dobó Bianka: Térelemek. Szabó Menyhért szobrászművész a Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíj elnyerésével kapott lehetőséget arra, hogy önálló kiállítással mutatkozhasson be. A fiatal művész tavaly a Pesti Vigadóban is kiállíthatott, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2015–16. évi ösztöndíjasainak és tagozati díjazottjainak kiállításán. Szabó Menyhért tavaly végzett a Képzőművészeti Egyetemen szobrászként. Az MMA-ösztöndíjak nagy segítséget jelentettek számára az önálló tárlatán is látható, hatalmas méretű plasztikái megvalósításában. A szobrász alkotásain az emberi fej formáiból kiinduló, a valós méret ötszörösében megvalósuló kompozíciói az anyag és a forma különleges hatásainak köszönhetően gyakorolnak hatást a tárlat látogatóira. Kiállításán különleges arcportréi mellett hagyományos, bronz palsztikái is helyet kapnak.