Szanyi Borbála: Tisztaszoba (részlet)

Dimenziók – negyedik szobrászbiennálé

Dimenziók címmel megnyílt a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége által rendezett negyedik szobrászbiennále Szentendrén, a MűvészetMalomban. A Magyar Művészeti Akadémia díját Szanyi Borbála szobrászművész nyerte el. A fiatal művész a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett, mesterei Jovánovics György és Karmó Zoltán voltak. Eddigi munkásságát is több díjjal jutalmazták, legismertebb szobra a Mancs, az életmentő kutya köztéri alkotás Miskolcon. A biennálén kiállított munkáit a tudatosan megélt dolgoknak ösztönös, finom szimbolikával megjelenített esszenciális ábrázolása jellemzi.
A tárlatnak helyet adó Ferenczy Múzeumi Centrum (FM) igazgatója, Gulyás Gábor üdvözlő beszédében örömtelinek nevezte, hogy a MűvészetMalom fogadhatta be már negyedik alkalommal a szobrászati seregszemlét, hiszen, mint fogalmazott, nagyon ritkán láthatók szobrászati kiállítások Magyarországon, valamint olyanok, ahol a különböző plasztikai műfajok hangsúlyosan megjelennek. Nagyon sok műfajban zajlottak kiállítások az elmúlt időben a MűvészetMalomban – emlékeztetett Gyürk Dorottya, a város kulturális alpolgármestere. Kiemelte, hogy a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb centruma, Szentendre fontosnak tartotta, hogy egy díj odaítélésével is támogassa az eseményt. A mostani kiállításon 86 alkotó 114 műve látható – tette hozzá. Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének (MKISZ) elnöke egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az épület önmagában is izgalmas tér, ugyanakkor nagy kihívás elé állította a kiállítás rendezőjét. A közönség szereti a sorozatokat, az ismétlődő eseményeket, szereti az olyan áttekintő műfaji seregszemléket, amelyeknél nem kell alkalomról alkalomra új világot kitalálni, felépíteni, és ezért szeretik a biennálékat is – fogalmazott Bán András művészettörténész megnyitójában. A mostani kiállítás bizonyosan áttekintést ad a szakma néhány fontos szegmenséről és azt is garantálja, hogy mindenki talál olyat a művek között, amely megszólítja, elgondolkodtatja – folytatta a művészettörténész. Kiemelte: a közönség ezen a biennálén megtapasztalhatja, hogy "minden véletlenszerűségével is körülhatárolható ennek a bő száz műnek a szándéka, esztétikai rendszere, értelmezési tartománya". A mostani kiállítók a halkabb szavú szakmai beszéd hívei – fűzte hozzá.
A megnyitón díjakat is átadtak: az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Hérics Nándor vehette át, a Magyar Művészeti Akadémia díját Szanyi Borbála, az MKISZ díját Rabóczky Judit, a Magyar Szobrász Társaság elismerését Kutasi Tünde, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. díját Király Vilmos kapta, míg a vendéglátó város Szabó Virág munkásságát ismerte el.
A tárlat december 3-áig látható a szentendrei MűvészetMalomban.
20. lokakuuta 2017  |  szobrászat szentendrei biennálé