Csáji Attila: Fényút

2015 – A Fény Nemzetközi Éve

Tokióban mutatta be Csáji Attila fényművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a hetvenes évek végén kifejlesztett szuperpozíciós képi transzformációs módszerét. A Fény Nemzetközi Éve alkalmából a tokiói Akari parkban október 30. – november 3. között megrendezett Enjoying Light elnevezésű esemény díszvendége Magyarország és Spanyolország volt.
A nagyméretű kiállítás azokra a tudósokra és művészekre helyezte a hangsúlyt, akik a fénnyel kapcsolatban kiemelkedőt hoztak létre. Az eseményen így olyan nemzetközileg elismert magyar tudósok is bemutatkoztak, mint Jedlik Ányos természettudós, Bródy Imre fizikus, az első kriptongázos villanylámpa kifejlesztője, Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus, a holográfia felfedezője, Bay Zoltán, valamint Losonczy Áron építész, a Litracon fényáteresztő üvegbeton létrehozója. A magyar kiállításrészt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztálya rendezte.
A nemzetközi jelentőségű eseményen Csáji Attila a Lapok Borgesnek XII. című lézer szuperpozíciós fényművészeti munkája segítségével mutatta be a lézer szuperpozíciós képi transzformációs módszerét. „Ezen módszer hidat épít a matematikailag kiszámítható térhálók és a kézzel fogható valóság, az elvont non-figuratív formák és a figuralitás között" – mondta Csáji Attila fényművész. 
„Mint ismert, az UNESCO az Európai Fizikai Társaság (EPS) javaslatára a 2015-ös évet a Fény Nemzetközi Évévé változtatta. A Fény évében Magyarországon döntően tudományos rendezvények, tárlatok várták az érdeklődőket. Márciusban Fényút címmel nyílt kiállításom a Műcsarnokban, április közepén pedig a Több fény! című nagyszabású fényművészeti kiállítás nyílt az Új Budapest Galériában. A tárlat a hazai művészek ilyen irányú, a világtrendhez kapcsolódó és a nemzetközi képzőművészeti színtéren is helytálló kísérleteit mutatta be" – meséli Csáji Attila, a Nemzetközi Kepes Társaság elnöke. „Társaságunknak több mint 14 országból vannak tagjai és alapvetően a fény képi lehetőségeinek tágításával foglalkozunk. Megalakulásunk óta folyamatosan rendezünk fényművészeti kiállításokat" – tette hozzá a művész.
 
A Prima Primissima díjra jelölt Csáji Attila fényművész munkái az egri Kepes Intézetben megrendezett, szeptember 26-án nyílt Fény(ny)elvek című nemzetközi kiállításon is megtekinthetők voltak. A több ezer négyzetméteren megrendezett grandiózus tárlat szintén a Fény Nemzetközi Éve keretében valósul meg, kapcsolódva ahhoz a fényművészeti tárlatsorozathoz, melyet a Nemzetközi Kepes Társaság 1996-os megalakulása óta visszatérően megvalósított.
A lézer szuperpozíciós képi transzformációs módszer kifejlesztőjének december első felében nyílik állandó kiállítása a Kepes Intézetben. „Ez a kiállítás már részben megvalósult a Fény(ny)elvek tárlaton; a kiállított művek előzetes terveink szerint hat-hét teremnyi alkotásommal fogják várni az intézetbe látogató érdeklődőket" – meséli Csáji Attila.

2015. december 11-én 17.35-től az MMA-portrésorozat részeként lesz látható a köztelevízió Duna World csatornáján a Csáji Attiláról készült művészportré. Az előzetes:
23. marraskuuta 2015  |  csáji attila interjú fény nemzetközi éve