Bertalan Tivadar-életmű-kiállítás
Pesti Vigadó
2015. szeptember 2. – október 17.
Fotó: Lugosi Lugo László

Bertalan Tivadar életműve a Vigadóban

Életmű-kiállítás nyílt szeptember elsején a Vigadó Galéria 5. emeletén, Bertalan Tivadar festő, grafikus, látványtervező, író, Újpest és Budapest díszpolgárának munkáiból.
Bertalan Tivadart, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, Újpest közéletének aktív résztvevőjét és formálóját, Magyarország egyetlen „öt az egyben" művészének tartják: több mint száz magyar és külföldi játékfilm látványmestere, díszlettervezője, art direktora, továbbá táblaképek, grafikák, könyvművészeti munkák, kiállítások, „egyszemélyes" könyvek, borítók, kötéstervek, tipográfiák, szövegek és illusztrációk alkotója.
Egyik első munkája volt a máig népszerű kalandsorozat, a Tenkes kapitánya látványterve. Együtt dolgozott többek között Várkonyi Zoltánnal, Jancsó Miklóssal, Woody Allennel. Jean Delannoy, a neves rendező, a Francia Filmakadémia elnöke, akivel két játékfilmet forgatott, a világ egyik legjobb art direktorának tekintette. Manapság elsősorban képzőművészként alkot. Életmű-kiállításán festményei, grafikái éppúgy láthatók, mint látványtervei és színházi díszlettervei.
Életmű-kiállítása a Pesti Vigadóban (Bp. V., Vigadó tér 2.) október 17-ig lesz látogatható, amelyet Szakolczay Lajos író, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói díjasa nyitott meg szeptember elsején 17 órakor. A megnyitón Császár Angela színművész, az MMA rendes tagja közreműködött, valamint Szersén Gyula színművész és Győrffy Gergely hegedűművész.
A Képszavak és szóképek című kiállítás kurátora Székely László díszlettervező, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze.
„Nagyon kérem, nem kell komolyan venni, amit mondok. Ezt komolyan mondom."

„Alapvetően pesszimista vagyok, hogy boldoggá tehessen minden csalódás. Ezért arra érzek mennybéli ösztönzést vagy ördögrugdosást, hogy szüntelenül tegyek valamit, s nyomban arra, hogy könnyű szívvel átlépjek ezen a valamin. Persze a „csalódás öröme" nagyon illanó (de hát mi nem az?). Hanem a boldogságnak és az örömnek van egy csalfa tulajdonsága: emlékeinkben és reményeinkben foglal helyet. A mindenkori jelenünkben ritkán érhető tetten. Ha jelenünk múlttá vált, alattomosan megjelenik, ha jövőnk jelenné, hűtlen szeretőként eltűnik. Ha a boldogság és az öröm netalán még emlékeinktől és reményeinktől is távol tartja magát, akkor jelenünk sincs, mi magunk sem vagyunk. Ne is számítson ránk a Statisztikai Hivatal. Ami pedig azt a bizonyos átmeneti állapotot illeti, amit összefoglalóan életnek nevezünk, annak még itt vagyok, bármilyen kiismerhetetlen is, és – nem tudok csinálni mást, csak mindig mást – szavakkal is festek és képekkel is beszélek, miközben csalódásaimban bizakodom.
Ami pedig a jövőt illeti:
Öregszem, fogy az időm,
Tehát törekszem, s midőn
egyetlen célt szolgál minden tettem,
– mit is? Te jó Ég! Elfelejtettem."

(Bertalan Tivadar)
Az MMA megbízásából készült portréfilm előzetesében egy festményének elkészülése közben látjuk az alkotót, Bertalan Tivadart, miközben életműve néhány fontos állomásáról mesél:
 
1. syyskuuta 2015  |  bertalan tivadar életmű-kiállítás