Gödöllői Iparművészeti Műhely (GIM)
2014. április 12. – május 31.
Gödöllő, Körösfői utca 15–17.

Művészsorsok a boldog békeidők után

Kiállítás a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben

2014-ben emlékezik Magyarország az első világháború kitörésének századik évfordulójára. A Gödöllői Új Művészet Közalapítvány – amelynek vezetője Katona Szabó Erzsébet textilművész-képzőművész – a művésztelep karakteréhez illő témát választott, amikor egy kiállítás keretében olyan művészsorsok párhuzamba állítását vállalta, amely a jelenben aktívan alkotó művészek és őseik-nagyapáik alkotásait mutatja be a GIM kiállítótereiben.
Ezek az élményt nyújtó alkotók id. Barabás Márton festőművész (1893–1974) és Barabás Márton Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, illetve Pérely Imre festőművész (1898–1944) és Péreli Zsuzsa Munkácsy-díjas kárpitművész, érdemes művész, valamint a régi Gödőllői Műhely alapító tagja: Remsey Jenő György festőművész (1885–1980) és Remsey Flóra Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész.
A megnyitón Gödöllő polgármestere, Gémesi György, köszöntötte a kiállítást. Antal István, a Magyar Rádió szerkesztő-riportere a háború mibenlétéről, annak európai hatásáról tartotta esszéisztikus megnyitóbeszédét. Katona Szabó Erzsébet pedig felolvasta a betegség miatt kényszerűen távolmaradt Kernács Gabriella művészettörténész írását. Megemlítette, hogy ennek a hármas párosításnak az ötlete kettejük beszélgetése során alakult ki. Kernács Gabriella a rá jellemző művészi megértéssel és történeti ismeretekkel gazdag írását az alábbiakban adjuk közre.
Kernács Gabriella bemutató elemzése...
13. huhtikuuta 2014