Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25. maaliskuuta 2020

Salföldi Akadémiai Napok

2014. május 8-9-10.


A háromnapos fesztivál koncerteknek, eszmecseréknek, filmvetítéseknek ad otthont. A Káli-medence természeti és művészeti értékei jelentős kultúrtájat rajzolnak ki, ahol sok akadémikus él. Közülük hárman egész évben Salföldön laknak, ők a találkozó házigazdái: Somogyi Győző festőművész, Török László fotóművész és Kovács István költő, történész. 

5. toukokuuta 2014

Kereszthegy: a székely határvadászok emlékére

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották a film díszbemutatóját


Tegnap délután az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be a Kereszthegy című, játékfilmes elemekkel illusztrált dokumentumfilmet. A Gyergyói-medencében 1944 őszén zajló harcokat bemutató filmet a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, illetve a HM Zrínyi Nonprofit Kft. készítette el koprodukcióban, a Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével.

30. huhtikuuta 2014

Felavatták Morell Mihály emléktábláját

Morell Mihály emléktábláját avatták föl a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban 2014. április 28-án. Az emléktábla elkészítését és felállítását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta, csakúgy, mint Morell Égi vándor című plasztikája alapján az iskola előkertjében emelt szobor bronztábláját. 

29. huhtikuuta 2014

Álom és valóság

Győztes képek a Millenárison


A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) Ébresszétek fel a világot! címmel fotópályázatot hirdetett, melyre Ferenc pápa mondata ihlette pályamunkák érkeztek, olyanok, melyek a címre szabadon reflektálnak, témájuk, szereplőik által önmagukon túlmutató üzenetet hordoznak.

28. huhtikuuta 2014

Filmklub és vetítőterem Sára Sándor tiszteletére

Sára Sándor Balázs Béla- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja nevét viseli március 25-től Jászberényben a Lehel Film-Színház új vetítőterme. Emellett közönségtalálkozóval egybekötött filmklubot indítanak, amelyet szintén Sára Sándorról neveztek el.

26. maaliskuuta 2014
Ensimmäinen Viimeinen