Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25. maaliskuuta 2020

Zsigmond Vilmos életművét díjazták Cannes-ban

Az Oscar-díjas magyar operatőrt, Zsigmond Vilmost, a Magyar Művészeti Akadémia tagját Pierre Angénieux-életműdíjjal tüntették ki 2014. május 23-án Cannes-ban.

23. toukokuuta 2014

Elhunyt Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőr

Életének 93. évében elhunyt Szécsényi Ferenc Kossuth és Szőts István-díjas operatőr, a Magyar Mozgókép Mestere, a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezetének örökös tiszteletbeli elnöke.

16. toukokuuta 2014

Siófokon rendezik meg a 60. Országos Függetlenfilm Fesztivált

A Magyar Független Film és Video Szövetség május 15. és 18. között rendezi meg a jubileumi, 60. Országos Függetlenfilm Fesztiválját, amelyre 148-an neveztek be alkotásaikkal.

14. toukokuuta 2014

Kárpát-medencei magyar filmművészek találkozója

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 2014. május 20–21-én rendezi meg a Kárpát-medencei magyar filmművészek tanácskozással és vetítésekkel egybekötött találkozóját. 

13. toukokuuta 2014

Kézdi-Kovács Zsolt: Erdély leírása a XX. század végén – dokumentumfilm-sorozat

Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező a kilencvenes évek elején kezdett el Erdélyben forgatni. Tervei szerint a neves néprajzkutatónak, Orbán Balázsnak a Székelyföld leírása című könyve nyomán televíziós sorozat készült volna az Erdélyben együtt élő nemzetiségekről. A felvételek 1989-től 1994-ig tartottak. Kézdi-Kovács Zsolt célja az volt, hogy egy hosszú dokumentumfilmes sorozat formájában tárja ezt az anyagot a lehető legszélesebb közönség elé. A sorozat eddig megvalósult filmjeit az MMA támogatta.

6. toukokuuta 2014
Ensimmäinen Viimeinen