Kihirdették a VII. Savaria Filmszemle díjazottait

Rendhagyó módon hirdették ki idén a VII. Savaria Filmfesztivál díjazottait, a koronavírus-járvány miatt elmaradt a versenyfilmek vetítése és az eseménysort lezáró díjátadó ünnepség, helyette a nézők a filmszemle hivatalos Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján keresztül kísérhették figyelemmel a virtuális díjátadót felvételről, amelyet a Szombathelyi Városi Televízió hétvégi adásaiban is levetítettek. A szemlét a Szombathelyi Médiaközpont és a Savaria Filmakadémia Egyesület szervezi és a Magyar Művészeti Akadémia a kezdetektől támogatja.
Lovass Tibor főszervező tájékoztatása szerint idén 137 alkotással neveztek a résztvevők a filmszemlére, ezek közül 117 pályamű felelt meg a feltételeknek.
Kisjátékfilm, dokumentumfilm és filmetűd kategóriákban versenghettek egymással az alkotók, idén külön kategóriában szerepeltek a diákfilmek, amelyeket középiskolai és felsőoktatásban résztvevő diákok részére hirdettek meg.
Kisjátékfilm kategóriában Baranyi Benő, Dobray Máté Anja című alkotása végzett az első helyen, filmetűd kategóriában Szilágyi Bálint, Szabó Benedek, Szilágyi Péter Bi-Pi álma című filmje lett az első, míg a dokumentumfilmek között Lukács Csaba, Novák Lajos, Marossy Géza Gyökérkeresők, Ezredvégi emberkereskedelem című filmjét találták a legjobbnak, a diákfilmek között pedig Bartúcz Anna Székely Éva megmenekülése című filmje végzett az élen.
A zsűri tagjai Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, színigazgató, András Ferenc Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer, Kollarik Tamás producer, filmrendező, jogász, egyetemi oktató, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem konzisztóriumának tagja, Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, egyetemi oktató, valamint Halmy György rendező, forgatókönyvíró, producer voltak.
Az online eredményhirdetés itt nézhető meg:
A bejátszásban a zsűri elnöke, Koltay Gábor  többek között elmondja, hogy a mozi az, amikor a vászon elé székeket raknak, és azokon sokan ülnek. A cél, hogy hozzájuk jussanak el a gondolatok. Ez egy kicsit most megbicsaklik a vírushelyzet miatt, de az alkotó szeme előtt mindig az kell, hogy lebegjen, hogy ne csak szűk baráti körnek szóljon a film, hanem a világot szebbé és jobbá tevő gondolatokat fogalmazzon meg az embereknek.
Dr. Kollarik Tamás arról beszélt, hogy a szemle messze túllépte Szombathely határait, és az országhatáron túlról is érkeztek művek, amelyek sikerrel fognak szerepelni más fesztiválokon is. Ő a szemle filmjeiben mindig a kreativitást és az új nézőpontokat keresi, kiemelten tetszenek neki a kisjáték- és a dokumentumfilmek.
Dr. Kucsera Tamás Gergely, MMA-főtitkár, egyetemi oktató reményét fejezte ki, hogy az alkotók is olyan örömmel nézik egymás filmjeit, mint a közönség. Itt mindenki győztes, hiszen minden résztvevő szép, jövőnek szóló alkotással mérettetett meg.
Halmy György rendező, forgatókönyvíró, producer azt emelte ki értékelésében, hogy ez a szemle egy egyéves szellemtörténetet mutat be, ami jól jellemzi Magyarországot; megmutatja, milyen tendenciák határoznak meg bennünket. Nem csak filmeseknek, hanem pszichológiával, szociográfiával, történelemmel, irodalommal foglalkozóknak is érdemes nézni ezeket a műveket.
A zsűri ötödik tagja, András Ferenc filmrendező, az MMA rendes tagja hangsúlyozta: a kiváló kisfilmek zömét Szombathelyen ismerte meg. Biztatta az alkotókat, hogy a kisjátékfilmekből lesznek a nagyjátékfilmek, ezért nézzenek mindig előre, és hozzák létre egyiket a másik után. Ha kellő átéltséggel és felfűtöttséggel dolgoznak, meglesz az eredménye.

[https://savariafilmszemle.hu/]