A vajdasági magyar mozgókép napja 2013

Lifka Sándor szobrának megkoszorúzásával kezdődött hétfőn Szabadkán a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából szervezett rendezvény. A koszorú elhelyezésénél több vajdasági magyar filmkészítő is jelen volt.
Siflis Zoltán filmrendező elmondta, filmek készülnek, van alkotási igény, igazi filmgyártásról mégsem beszélhetünk. "Évente 2-4 film készül, s ez azt jelenti, hogy sikerül fenntartani a filmgyártás folytonosságát, de nagyobb jelentőségű vajdasági magyar filmgyártásról nem beszélhetünk. Viszont jelentkeznek fiatalok is a filmjeikkel. Idén 2-3 fiatal alkotó is jelentkezett, s mondhatni, hogy szinte önerőből készítették el a filmeket, tehát van alkotói igény. Azt is hozzá kell tenni, hogy négy komoly költségvetésű film is készül.

Többek között Bicskei Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának filmje készül, továbbá Tolnai Szabolcs játékfilmje is befejezés előtt áll, és két nagy lélegzetű dokumentumfilmet is forgatnak. Ezeket az alkotásokat várhatóan jövő ilyenkor láthatja is a közönség" – mondta el Siflis Zoltán.   
 
A koszorúzás után a szabadkai Lifka Sándor Art moziban több filmet is láthattak a nézők. Először a Rajtam keresztül című dokumentumfilmet vetítették, majd az El című kisjátékfilmet, utána a Meghívottak című dokumentumfilmet, amelyet egy két perces animáció követett, a Rövid tippek művészeknek címmel. Végül a Concertino című 17 perces kisjátékfilmet láthatta a közönség.
16. lokakuuta 2013