A magyar film napja a Pesti Vigadóban

Filmalkotások a háborúról

A magyar film napja – április 30. – alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata filmestet szervez a Pesti Vigadóba, ahol fiatal alkotók – köztük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett rendezők – filmjeiből válogatott dokumentumfilmeket, animációs filmet és egy kisjátékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítést beszélgetés követi az alkotókkal.
25. huhtikuuta 2022

Kiosztották a kilencedik Savaria Filmszemle díjait

Hetven alkotással neveztek az idei, már kilencedik alkalommal megrendezett Savaria Filmszemlére, amelyet építészet, formatervezés és kulturális örökség kategóriában hirdettek meg, és május 11–13. között rendeztek Szombathelyen. A szemlét idén is – ahogy indulása óta minden évben – a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A zsűri tagja volt többek között András Ferenc filmrendező, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze és Kucsera Tamás Gergely filozófus, művészetelméleti szakíró, filmes alkotó, az MMA levelező tagja.

16. toukokuuta 2022

Elhunyt Hildebrand István, a nemzet művésze

2022. március 29-én, 93 éves korában elhunyt Hildebrand István filmoperatőr, rendező, a nemzet művésze, a magyar és egyetemes filmtörténet meghatározó alakja, aki a magyar filmművészet egyik legjelentősebb operatőri életművével rendelkezik. Hildebrand István a magyar filmművészet minden műfajban kísérletező operatőre, nemzedékének egyik legtehetségesebb képviselője volt. Olyan egyéniség, akinek munkáját formagazdagság, plasztikus fényhatások, kitűnően választott beállítások, és biztos technika jellemzik, emellett bravúros, újító technikai megoldások, optikai trükkök mesteri kivitelezője. Aki minden feladatát úgy közelítette meg, hogy azt kereste: mit tehet hozzá a látvány, a vetített nagyvászon élménye a történethez.

30. maaliskuuta 2022

Zsigmond Dezső Esterházy János életéről készült filmjének díszbemutatója

Zsigmond Dezső rendező Triptichon – Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilmjének díszbemutatóját március 21-én tartották az MMA székháza, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A premieren mások mellett Erdő Péter esztergom–budapesti érsek, bíboros, prímás méltatta a filmet, a köztestület támogatásával rendezett bemutatón részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára és Haris László, az MMA elnökségi tagja is.

21. maaliskuuta 2022

Művészek a kamera fókuszában

2021-ben, a Műcsarnok 125 éves jubileumát ünneplő kiállítások sorában volt látható a Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről, valamint a Képekben gondolkodnak | Filmesek fotói című tárlat – a fotóművészeti nemzeti szalon kísérőkiállításai. A Magyar Művészeti Akadémia intézménye ezekből az anyagokból válogatott a Római Magyar Akadémia kiállítására. A magyar fotósok és filmesek fényképeiből összeállított különleges anyag 2022. március 4. és április 14. között tekinthető meg az olasz fővárosban.

25. helmikuuta 2022

Köztes helyzetben

Horváth Péternek minden bizonnyal régi vágya teljesedett be azzal, hogy életművének javát, fotóinak legfontosabb darabjait kötetben láthatja. Merthogy korábban sosem sikerülhetett ez, dacára annak, hogy félszázada él együtt a fotózással. Hiszen az 1970-es évek elejétől volt a Magyar Távirati Iroda fotósa, a Magyar Ifjúság riportere, a 80-as évek elején bekapcsolódott a Nagybaracskai Alkotótábor munkájába, és tovább: a Képes 7, az Anna, az Európa, a Mai Nap, a Reform munkatársa. „Sajtófotós", mint magáról mondja, s nem fotóművész vagy efféle. Persze az is, miként ezt a Magyar Művészeti Akadémia Kiadó gondozásában megjelent életműkötet igazolhatja.

21. tammikuuta 2022
Viimeinen