Osztie Zoltán

Gyászmisén búcsúztatták Tornai Józsefet

Gyászmise keretében vettek búcsút Tornai József Kossuth-díjas költőtől, írótól, műfordítótól, a nemzet művészétől, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjától 2020. február 27-én a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban. A költőt Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke és Jánosi Zoltán irodalomtörténész búcsúztatta, földi maradványait Dunaharasztiban helyezik végső nyugalomra. Tornai József január 31-én, életének 93. évében hunyt el; az írót az MMA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Írószövetség saját halottjának tekinti.
„Mindannyian tudjuk, hogy a költők különös emberek és kiválasztottak. (...) Álmaikból épületek magasodhatnak, hatástalanítani képesek akár még a bamba aknák gombjait is" – fogalmazott búcsúbeszédében Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, hozzátéve: a versekből támad többek között a megbocsátás, a vád, a barátság és a szerelem. Mint kiemelte, Tornai József mindennek élő megtestesítőjeként élte napjait: vérbeli költő volt, akiben a teljesség vágya csillant fel. Fekete György hangsúlyozta: a költőre a Magyar Művészeti Akadémia huszonkét alapító művészének egyikeként is emlékeznek. ► Fekete György búcsúztatója itt olvasható.
Jánosi Zoltán irodalomtörténész a Magyar Írószövetség és az íróbarátok nevében búcsúzott Tornai Józseftől. Talán egyedül Tornai Józsefről lehetett azt hinni a magyar irodalomban, hogy örökké fog élni – méltatta a 92 évesen elhunyt alkotót. Jánosi Zoltán kiemelte, hogy Tornai Józsefet még kilencvenéves korán túl is páratlan kíváncsiság és átlátóképesség jellemezte. Műfordítóként „belakta" és Magyarországra hozta a teljes világ lírai kultúráját – fogalmazott, hozzáfűzve: 1992 és 1995 között a Magyar Írószövetség elnökeként és élete során ezernyi más módon szolgálta a magyar írótársadalmat is. Tornai József versei „Isten ujjlenyomatai", bennük „a mindenségre szomjas, a teremtő ember kíváncsisága" testesült meg – mondta el az irodalomtörténész. Nagy László, Juhász Ferenc, Csoóri Sándor, Kósa Ferenc, Sára Sándor és immár Tornai József is emblémái egy kornak – méltatta a költőt Jánosi Zoltán. ► Jánosi Zoltán búcsúbeszéde teljes egészében itt olvasható.
Tornai Szabolcs író, Tornai József fia személyes hangulatú versben vett búcsút édesapjától.
A szertartáson részt vett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Vashegyi György, az MMA elnöke, dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár, Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője, valamint Petrás Mária népdalénekes, az MMA rendes tagja.
Tornai József földi maradványait szülővárosában, Dunaharasztiban, családjától kísérve helyezik végső nyugalomra egy későbbi időpontban.