Évadnyitó kerti parti

Születésnapi köszöntésekkel gazdagított évadnyitó kertipartival vette kezdetét az őszi Makovecz-szalon legújabb rendezvénysorozata szeptember 9-én. Az esten többek között Vashegyi György, akadémiánk frissen újraválasztott elnöke, valamint Kucsera Tamás Gergely főtitkár is megjelent.
30. syyskuuta 2020

„Anikó, az öröménekes"

Portréfilm Rohonyi Anikóról
 
Március 13-án a Rohonyi Anikó operaénekesről készült portréfilmet vetítették a Makovecz Szalonban. Az „Anikó, az öröménekes" című filmet megtekintette özvegy Simándi Józsefné is. A háznagyi feladatokat Juhász Judit látta el. A film után Rohonyi Anikóval Tomcsányi Vilmos rendező-operatőre, valamint Nagy Viktor rendező beszélgetett.

13. maaliskuuta 2019

„Világló világom"

Székely Orsolya iparművész estje
 
Székely Orsolya iparművész estjét rendezték meg március 6-án a Kecske utcai Makovecz Szalonban. A háznagyi teendőket Szalay Tihamér Ybl-díjas építész látta el.

6. maaliskuuta 2019

Bulgakov regénye a klasszikus balett nyelvén

Pártay Lilla Kossuth-díjas koreográfussal, a nemzet művészével Nagy Viktor rendező beszélgetett február 27-én. Juhász Judit a táncba öntött történetek mesteri mesélőjeként laudálta Pártay Lillát, aki Nádasi Ferenc tanítványa volt 1952 és 1961 között az Állami Balettintézetben, majd a Magyar Állami Operaház tagja lett.

20. helmikuuta 2019

„A létezés-szakmában dolgozom"

A Kodolányi Gyula József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomtörténésszel készített, A létezés-szakmában dolgozom című portréfilmet tekinthette meg a közönség február 20-án. Az est háznagyi teendőit Mezey Katalin költő látta el, aki laudációjában elmondta: Kodolányi a hatvanas évek Magyarországára egyszerre hozta el az angol irodalom patinás létformáját, valamint az amerikai irodalom friss, fiatalos dinamizmusát.

20. helmikuuta 2019

A kolozsvári Hitel sorsa

Vetített képes előadás keretében beszélt Szász István Tas a Kolozsvárott 1935 és 1944 között megjelent Hitel című nemzetpolitikai szemle létrejöttének körülményeiről, elhallgatásáról és a lap mának szóló üzenetéről. Az est háznagyi teendőit Juhász Judit látta el.

13. helmikuuta 2019
Ensimmäinen Viimeinen