Évadzáró a Makovecz-szalonban

A koronavírus-járvány miatti hosszú kényszerszünetet követően kertipartival egybekötött évadzárót tartott a Makovecz-szalon. A rendezvénysorozat zárásaként Kucsera Tamás Gergely főtitkár megemlékezett akadémiánk idei halottjairól. Az eseményen részt vett Vashegyi György, az MMA elnöke is.
6. heinäkuuta 2020

Bulgakov regénye a klasszikus balett nyelvén

Pártay Lilla Kossuth-díjas koreográfussal, a nemzet művészével Nagy Viktor rendező beszélgetett február 27-én. Juhász Judit a táncba öntött történetek mesteri mesélőjeként laudálta Pártay Lillát, aki Nádasi Ferenc tanítványa volt 1952 és 1961 között az Állami Balettintézetben, majd a Magyar Állami Operaház tagja lett.

20. helmikuuta 2019

„A létezés-szakmában dolgozom"

A Kodolányi Gyula József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomtörténésszel készített, A létezés-szakmában dolgozom című portréfilmet tekinthette meg a közönség február 20-án. Az est háznagyi teendőit Mezey Katalin költő látta el, aki laudációjában elmondta: Kodolányi a hatvanas évek Magyarországára egyszerre hozta el az angol irodalom patinás létformáját, valamint az amerikai irodalom friss, fiatalos dinamizmusát.

20. helmikuuta 2019

A kolozsvári Hitel sorsa

Vetített képes előadás keretében beszélt Szász István Tas a Kolozsvárott 1935 és 1944 között megjelent Hitel című nemzetpolitikai szemle létrejöttének körülményeiről, elhallgatásáról és a lap mának szóló üzenetéről. Az est háznagyi teendőit Juhász Judit látta el.

13. helmikuuta 2019

A harapófogó öblében: Döbrentei Kornél könyvbemutatója

Makovecz-szalonban mutatták be Döbrentei Kornél A harapófogó öblében című válogatott verseskötetét február 6-án. A Püski Kiadó révén a minap napvilágot látott kötet kapcsán a szerzővel és a kiadóval, Püski Istvánnal Borbély László beszélgetett. A háznagyi teendőket Juhász Judit látta el, az est során Dóka Andrea és Szersén Gyula színművész, illetve Petrás Mária és Szlama László előadóművész közreműködött.

6. helmikuuta 2019

Kiss Anna és Ferencz István köszöntése

Kiss Annát, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas író-költőt nyolcvanadik, valamint Ferencz Istvánt, az ugyancsak a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas építészt hetvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötték január 30-án. A háznagy Ács Margit író, kritikus volt. Az esten közreműködött Vámosi Nagy Zsuzsanna fuvola- és Csáky András gitárművész.

30. tammikuuta 2019
Ensimmäinen Viimeinen