Adventi est az óbudai regös gyerekekkel

Az Akadémiai Szalon hagyományaihoz híven december 18-án is meghívta az óbudai regös gyerekeket, akik adventi estjükkel örvendeztették meg a jelenlévő akadémikusokat és művészeket. Utóbbiak ezt követően megtekintették a Csókay András idegsebészről készült portréfilmet, amelyben a világhírű orvos hitének gyökereiről és mindennapokban megtapasztalt valóságáról mesélt. Az eseményen mások mellett részt vett prof. em. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke is.
18. joulukuuta 2019

„Az egek beszélik Isten dicsőségét…" – A telekfalvi csoda

A székelyföldi Telekfalva ősi templomát 2005-ben elvitte a víz – elevenítette fel a Kecske utcai Makovecz-házban megtartott szokásos szerdai, 2012. szeptember 19-i (háznagy: Kő Pál), előadáson a hét évvel ezelőtt történt tragédiát Török János, a Hevesi Református Egyházközség gondnoka. A Heves megyei kisváros parókiája ugyanis nagyon komoly segítséget nyújtott a hargitai színmagyar falu megsérült református templomának újjáépítésében.

19. syyskuuta 2012

Évadkezdő est a Kecske utcában

Hagyományainknak megfelelően a Kecske utcai Makovecz-házban tartottuk azt az ünnepséget, amellyel útjára bocsájtottuk az idei évad szerdai előadás-sorozatát. 

12. syyskuuta 2012

Úttalan utakon Lajtha Lászlóval – emlékest a művész 100. születésnapján

Bartók és Kodály mellett viszonylag ritkán emlegetjük Lajtha László nevét. Pedig a sokoldalú zeneszerző, tanár és népzenekutató Bartókkal és Kodállyal együtt kezdte meg népzenegyűjtő tevékenységét az 1910-es években. Persze a mellőzöttségnek oka van. Kultúrdiplomataként kiterjedt kapcsolatai voltak Nyugaton, ezért, miután 1948-ban a londoni kiküldetés után hazatér a kommunista Magyarországra, a rendszer nem várja tárt karokkal. 

27. kesäkuuta 2012

Kolozsvár képzőművészete

Június 20-án a Magyar Művészeti Akadémia Kecske utcai székházában Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria megbízott főigazgatója mutatta be Murádin Jenő Kolozsvár képzőművészete című könyvét. (Murádin Jenő: Kolozsvár képzőművészete. Alkotói örökségünk a 19–20. századból. ARTprinter Könyvkiadó, Sepsiszent­györgy, 2011.)

20. kesäkuuta 2012

Szentföldi ásatások

A „Szerda esték a Kecske utcában" sorozat keretében, a június 13-i előadáson Vörös Győző egyiptológust hallgathatták meg az akadémikusok, aki a Szentföldi Magyar Ásatások a Holt-tenger keleti partján, Jordániában címmel tartott előadást: az ásatás 2009-es szerencsés kezdeteiről és a régészeti misszió legújabb sikereiről számolt be. Az est háznagyi teendőit Fekete György elnök látta el, szívélyesen üdvözölve a Művészeti Akadémia székházának visszatérő vendégét. 

13. kesäkuuta 2012
Ensimmäinen Viimeinen