Évadzáró a Makovecz-szalonban

A koronavírus-járvány miatti hosszú kényszerszünetet követően kertipartival egybekötött évadzárót tartott a Makovecz-szalon. A rendezvénysorozat zárásaként Kucsera Tamás Gergely főtitkár megemlékezett akadémiánk idei halottjairól. Az eseményen részt vett Vashegyi György, az MMA elnöke is.
6. heinäkuuta 2020

Mozzanatok az erdélyi magyar művészet fölívelő korszakából

Vetített képes előadás keretében idézte fel Murádin Jenő kolozsvári művészettörténész, szerkesztő, egyetemi docens az erdélyi magyar művészet 1919 és 1944 közötti korszakát január 15-én. A háznagyi teendőket ezúttal Juhász Judit látta el.

15. tammikuuta 2020

Adventi est az óbudai regös gyerekekkel

Az Akadémiai Szalon hagyományaihoz híven december 18-án is meghívta az óbudai regös gyerekeket, akik adventi estjükkel örvendeztették meg a jelenlévő akadémikusokat és művészeket. Utóbbiak ezt követően megtekintették a Csókay András idegsebészről készült portréfilmet, amelyben a világhírű orvos hitének gyökereiről és mindennapokban megtapasztalt valóságáról mesélt. Az eseményen mások mellett részt vett prof. em. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke is.

18. joulukuuta 2019

Összművészeti születésnap

Háromszoros születésnapot ünnepeltek december 4-én a Makovecz Szalonban megjelentek, lévén hogy Farkas Ádám szobrászművész és Jakobovits Márta keramikusművész immáron hetvenöt, Temesi Ferenc író pedig hetvenesztendős. Az esten a háznagyi teendőket Schrammel Imre keramikus iparművész látta el.

4. joulukuuta 2019

Régi napok rendje

Mezey Katalin novelláskötetének bemutatója

Legújabb novelláskötetét mutatta be Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, író november 27-én. Az est háznagya Borbély László író volt, aki Kovács István Széchenyi-díjas költő, polonista történész társaságában beszélgetett Mezey Katalinnal. A Régi napok rendje című kötetből szemelvényeket olvasott fel Bálint Márta Kossuth-díjas színművész.

27. marraskuuta 2019

Királylányok a pusztában

A könyv és filmbemutató Tóth Erzsébet költővel
 
November 20-án a Tóth Erzsébet Babérkoszorú-díjas költőről, íróról készült Királylányok a pusztában című filmet láthatták a vendégek, illetve bemutatták A macskám Pasolinit olvas című új könyvét. A zsúfolásig megtelt teremben az est háznagyi teendőit Borbély László író látta el, aki vetítés után a film főszereplőjével, illetve Mispál Attila rendezővel, Gróh Gáspár irodalomtörténész kritikussal és Sebestyén Ilonával, a Nap Kiadó főszerkesztőjével beszélgetett a költő életművéről.

20. marraskuuta 2019
Ensimmäinen Viimeinen